Про дунайського оселедця та іншу рибу на сьогодні та майбутнє

В Одеській області на озерах Ялпуг-Кугурлуй на базі Товариства з обмеженою відповідальністю «Репіда» проведено рибоводно-меліоративні роботи з виготовлення та встановлення штучних нерестових гнізд на озерах Ялпуг-Кугурлуй. Як повідомляє департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, штучні нерестові гнізда є унікальним спосом поліпшити екологічні умови водойм для відтворення риб. А їхня експлуатація ґрунтується на використанні біологічних особливостей нересту риб та реалізовується в кілька етапів з урахуванням кліматичних, гідрологічних і температурних факторів водойм. Через універсальну конструкцію гнізда не схильні до перепадів рівня води, відкладена на них ікра добре прогрівається, освітлюється та є захищеною від загибелі. Як наслідок — висока ефективність освоєння субстрату та підвищений вихід життєздатної молоді риб.

Департамент повідомляє також, що відповідно до Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.08.2022 р. №622, комісією з контролю за проведенням робіт з поліпшення умов природного відтворення водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), здійснено контроль за встановленням 150 нерестових гнізд на озерах Ялпуг-Кугурлуй, що розташовані на південному заході Одеської області між м. Болград і м. Ізмаїл.

До складу комісії увійшли представники Управління Державного агентства з меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Одеській області, Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), Ізмаїльської дільничної лікарні ветеринарної медицини Ізмаїльської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області. Від Ізмаїльської районної державної (військової) адміністрації в контролі за встановленням нерестових гнізд взяла участь начальник відділу економіки, агропромислового розвитку та екології Ольга Мінюк.

Керівник ТОВ «Репіда» Віктор Кіліян зазначив, що при встановленні штучних нерестовищ враховують особливості біології тих видів риб, для яких їх створюють. При цьому беруть до уваги чинники середовища, що впливають на нерест і нормальний розвиток ембріонів: температурний режим, вміст у воді розчиненого кисню, глибина, характер нерестового субстрату тощо. Встановлені нерестові гнізда призначені для судака.

Застосування штучних нерестовищ є одним із традиційних заходів з покращення умов природного відтворення водних біоресурсів. Дані заходи допоможуть підвищити рибопродуктивність водойм нашого краю.

Додамо, що за інформацією Урядового порталу, у I кварталі 2024 року загальний вилов риби та інших водних біоресурсів підприємствами рибної галузі України збільшився на 32,3% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Так, протягом січня-березня українські рибалки виловили понад 16,5 тис. тонн риби та інших водних біоресурсів. У 2023 році цей показник складав 12,5 тис. тонн.

Зокрема, найбільше водних біоресурсів виловлено у районі дії Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (CCAMLR). Там суднами під державним прапором України від початку року добуто 13 578 тонн антарктичного криля, що перевищило аналогічний минулорічний показник на 28,2%.

Водночас промисловими рибалками у водоймах України виловлено 1261 тонну водних біоресурсів, що у понад два рази більше порівняно з відповідним періодом 2023 року. Основу вилову склали карась сріблястий (379 тонн), тюлька (283 тонни), лящ (257 тонн), тараня, або плітка звичайна (114 тонн), плоскирка (48 тонн), судак (38 тонн), рослиноїдні види риб (29 тонн) та оселедець чорноморський (22 тонни).

Також за оціночними даними протягом січня-березня зріс на 11% і вилов товарної продукції аквакультури, який склав близько 365 тонн.

Крім того, у визначених районах діяльності територіальних органів Держрибагентства працюють спеціальні товарні рибні господарства (СТРГ), що поєднують елементи аквакультури і промислового вилову. Всього від початку року в режимі СТРГ добуто 1 342 тонни водних біоресурсів. Це на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Започаткована в країні реформа рибної галузі наочно демонструє свою ефективність. Незважаючи на труднощі воєнного часу, наші підприємці нарощують обсяги вилову, збільшуючи асортимент корисної і необхідної населенню рибної продукції. Сподіваюся, що вже найближчим часом наша риба буде на столі у кожного українця», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Щодо дунайського оселедця, то нарешті в районі Вилкового він масово «пішов», розповів керівник ТОВ «Південна Бессарабія» Віталій Вязовський інформаційної агенції «Юг.Today» . Тобто, настав час його скуштувати.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий