Світові ціни на рис зросли до 15-річного максимуму

Біржова ціна еталонного азійського рису (тайський білий рис 5%) за рік зросла на 38% і досягла $659 за тонну, і це — найвищий показник із жовтня 2008 року.

Зростання цін спровокувала Індія, найбільший виробник рису у світі, яка ще влітку обмежила експорт через поганий урожай, спричинений посухою. Рис є життєво важливим для раціону мільярдів людей в Азії й Африці, і зростання цін може посилити інфляційний тиск та збільшити вартість імпорту.

Деякі країни вже почали нарощувати закупівлі, щоб створити достатні запаси у разі подальшого скорочення постачань.

Нагадаємо, що рис вирощує і Україна.

На жаль, анексія Криму та окупація Херсонщини (або її наслідки) закрили доступ аграріям до рисових чеків, тож “біле золото” наразі можна знайти лише в Ізмаїльському районі Одеської області (в Кілійській громаді), де минулого року рисом засіяли трохи більше двох тисяч гектарів полів. Хоча дот початку повномасштабної воєнної агресії росії проти України цей показник був вдвічі більшим – під вирощування «білого золота» відводилося близько 4,5 тис. гектарів полів, розповів голова Кілійської громади В’ячеслав Чернявський

У перший рік повномасштабної війни замість звичних понад тисячу гектарів було засіяно лише сорок – аби забезпечити підприємство насінням на наступний рік.

…Як прогнозують експерти, дефіцит рису буде відчутний, але нестачу покриватимуть за рахунок імпорту – вже не китайського (зі зрозумілих причин).

А ми будемо сподіватись, що Одеська область наростить площі «білого золота».

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий