УДП отримало пропозицію про оренду суден з… Росії

Єдина в Україні державна судноплавна компані «Українське Дунайське пароплавство» отримала прохання передати йому у тайм-чартер пасажирський флот УДП від туристичний оператор з… рф.

В УДП є чотири пасажирські теплоходи («Дніпро», «Волга», «Україна», «Молдавія») та один прогулянковий («Євгеній Косяков»).

На жаль, з 2014 року пасажирські перевезення завдавали єдиному в Україні державному пароплавству лише збитки, які покривалися доходами від вантажних перевезень. Як повідомляють в компаніі, фінансовий показник 2021 року – мінус 25 млн. грн. Загалом на дотації «пасажирам» за попереднього керівництва УДП витрачено понад 8 млн. євро.

«Ніж така робота, економічно вигідніше тимчасово тримати судна у відстої», — впевнені в УДП.

Старі «Дніпро» та «Волга» через відсутність попиту пришвартовані в Ізмаїлі та використовуються як тимчасове житло.

Це рішення — не унікальне: модернізація та підвищення класу старого теплохода потребує значних інвестицій без гарантій їх повернення, тому деякі дунайські судноплавні компанії перетворили свій старий пасажирський флот на плавучі готелі, казіно, ресторани, адже круїзна діяльність на старих суднах є нерентабельною.

Два «пасажири» Українського дунайського пароплавства — «Молдавія» та «Україна» — в австрійському Лінці, здатні працювати на річкових круїзах, але потребують чималих інвестицій.

«Ми проводили перемовини з угорцями, австрійцями, словаками, іншими міжнародними партнерами, — повідомляють в пароплавстві. — Вже напевно увесь Дунай знає, що УДП шукає надійного партнера, готового взяти в управління наші теплоходи. Але не так, як це було раніше, коли державне підприємство витрачало на ремонт суден більше, ніж заробляло.

…Ми відкриті до пропозицій — звісно, окрім компаній, які представляють рф або пов’язані з країною агресором»… Несподівано минулого тижня отримуємо лист від… «Самарського бюро путешествий и экскурсий». Пишуть, що готові брати на п’ять років у тайм-чартер наші теплоходи, витрати на підготовку до навігації беруть на себе.

Складно сказати, що відбувається в голові у цих людей. В Ізмаїлі росіянам готові запропонувати лише підводну подорож в один кінець слідом за сумнозвісним крейсером «Москва».

УДП з інформацію щодо отриманої від бюро подорожей з Самари пропозиції звернулось до СБУ.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий