Дунай зарибили осетровими

На Одещині у річку Дунай за ініціативою Всесвітнього фонду природи WWF-Україна 18 жовтня випустили понад 2,5 тис. особин осетрових видів риб.

Історично Одеська область є одним з провідних рибогосподарських регіонів країни, де ловлею риби, риборозведенням та промисловим виробництвом риби займаються понад 100 підприємств та організацій. В регіоні діє мережа ставкових господарств, племрозплідників, рибопереробних заводів, цехів, наукових та педагогічних закладів, які готують кадри для рибної галузі.

Ініціатором заходу став Всесвітній фонд природи WWF-Україна, який вже понад 5 років займається збереженням осетрових видів риб в Україні. Як повідомляє департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної (військової) адміністрації, зариблення відбулось завдяки фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe задля збереження осетрових видів риб в Україні.

Одеський осетринський комплекс виростив 2,5 тис. молоді осетрових видів риб (в середньому по150 — 300 грамів), які вже зараз засвоюють води Дунаю.

Стратегічна мета зариблення — відновлення популяції осетрових в Дунаї та забезпечення моніторингу й охорони їх оселищ.

Як зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, вплив гідробудівництва, зарегульованості річок, інтенсивного промислу та браконьєрства призвели до значного скорочення осетрових та занесення їх до Червоної книги України, а повномасштабна воєнна російська агресія, підрив Каховської ГЕС спровокували екологічну та гуманітарну катастрофу і поставили під загрозу існування багатьох видів дикої фауни, в тому числі і осетрових.

Для Одеської області розвиток рибної галузі — один із пріоритетів продовольчої безпеки.

«Саме тому ми були першою областю в Україні, де запровадили низку пілотних проєктів, спрямованих на розвиток рибного господарства”, — акцентує директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова.

Осетрові як одні з найцінніших риб нижнього Дунаю є важливою частиною річкових екосистем, та водночас найвразливішим видом у світі.

«WWF-Україна системно працює задля відновлення популяцій червонокнижних видів осетрових риб в акваторії української частини Дунаю», — відзначає керівниця напряму «Вода» WWF-Україна Оксана Коваленко.

Тому додаткове збільшення кількості осетрових у Дунаї є важливим кроком для їх збереження і відновлення.

«Адже через терористичні дії росіян на півдні України генофонд осетрових на жаль втрачено», — зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Нагадаємо, що осетрові в рибному господарстві завжди посідали окреме місце завдяки високоцінному м’ясу та делікатесній ікрі.

Втім, за оцінками експертів, сучасний стан природних популяцій осетрових риб у водах України можна оцінити як критичний: з 6 -ох видів вже втрачені європейський осетер і шип, а чисельність руського осетра, білуги, стерляді й севрюги продовжує скорочуватися.

«Провести моніторинг природних популяцій осетрових сьогодні, коли країна у стані війни й майже кожна гривня йде на оборону, стало складніше”, — констатує фахівець Департаменту аграрної політики Одеської ОВА Сергій Хуторний.

Та навіть в таких умовах Україна схвалила Стратегію розвитку галузі рибного господарства до 2030 року. Прийняте законодавство забезпечує підґрунтя для цифровізації та дерегуляції у рибній галузі. А представники рибних підприємств вказали на найбільш гострі проблеми та надали практичні поради, що потрібно робити, щоб дати поштовх для розвитку.

«Рибалки дуже хочуть виходити на воду працювати, бо це, по-перше, їхній заробіток. А по-друге, — допомога громадам: робочі місця, надходження до місцевих бюджетів”, — підкреслює Алла Стоянова.

Додамо: це – внесок до нашої спільної Перемоги, яку ми наближаємо. Всі разом.

Слава Україні!

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий