Усть-Дунайський порт: перший пішов!

Процедуру приватизації порту Усть-Дунайськ завершено: Фонд державного майна України та ТОВ «Еліксир Україна» підписали акт приймання-передачі єдиного майнового комплексу ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», який був проданий на відкритому аукціоні ще в січні 2023 року за 201 млн грн. Переможець також сплатив ще 40,2 млн грн ПДВ. 

Нагадаємо, аукціон з продажу Усть-Дунайського порту став першим в історії України. У ньому брало участь вісім учасників. Стартова ціна лота (60 млн. грн.) під час торгів зросла більш ніж утричі, а переможець, вінницька компанія «Еліксір Україна», купила порт за 201 млн грн. Фактично покупцю довелося заплатити майже 250 млн. грн., враховуючи ПДВ та 3% Prozorro.

Новий власник зобов’язався виплатити заборгованість із заробітної плати, не звільняти працівників, а в перспективі — модернізувати склади, придбати сучасну перевантажувальну техніку, розширити номенклатуру вантажів та побудувати зерновий елеватор на 50 тис. тон. 

Та «Еліксір Україна» довго не приймала об’єкт в експлуатацію.

За даними журналістів, це спричинили помилки Фонду державного майна України під час підготовки об’єкта до приватизації.

Зокрема, Фонд публічно задекларував, що з аукціону продається весь майновий комплекс, тоді як на продаж виставив лише частину порту.

До складу порту «Усть-Дунайськ» на сьогодні входить «портовий пункт Кілія», цілісний майновий комплекс якого знаходиться у спільній частковій власності між ФДМУ та ТОВ «Морський порт Дунай Кілія» («МПДК»), афілійованим з портовим оператором — компанією «Зерновий термінал Кілія» («ЗТК»). «ЗТК» має єдиний у портовому пункті стаціонарний перевалочний зерновий комплекс та з  травня 2022 року до липня 2023 року перевалила 200 тис. тон зернових вантажів і обробила близько 50 суден.

Журналісти з’ясували, що до технічного паспорта комплексу будівель і споруд портопункту “Кілія” Усть-Дунайського морського торговельного порту від 2021 року було внесено зміни, внаслідок чого дорога, що належить АМПУ, була незаконно включена до плану приватизації — хоча згідно із Законом «Про морські порти України» вона не може бути віддана у приватні руки. Аналогічна проблема виникла і на низці інших об’єктів, у тому числі прохідної порту, яка також не може бути продана згідно із законом. 

В ЗМІ лунали думки, що через неможливість розпоряджатися усім майновим комплексом «Еліксир-Україна» може відмовитися від купівлі порту та повернути свої кошти.

Хоча були сподівання, що цього не станеться.

Порт «Усть-Дунайськ» за січень-вересень 2022 року отримав 848 тисяч гривень чистого прибутку та сплатив понад 9 мільйонів гривень податків до бюджетів усіх рівнів.

Більше того, за даними Адміністрації морських портів України, порти «Ізмаїл», «Рені», «Усть-Дунайськ» за 11 місяців 2022 року наростили обсяги перевалки вантажів у 2,9 рази порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

А найбільше зростання продемонстрував саме порт «Усть-Дунайськ», де за 11 місяців перевантажили 662 тисячі тон, тобто на 314% більше, ніж у 2021 році.

…І першого серпня ТОВ «Еліксир Україна» та Адміністрація морських портів України уклали меморандум, в якому визначили умови перебування на території порту інших суб’єктів господарювання.

Сторони досягли згоди щодо необхідності створення сприятливих умов для залучення приватних інвестицій у розвиток сучасної інфраструктури в морський порт Усть-Дунайськ та визнали необхідність дотримання законодавства України про захист економічної конкуренції.

Як зауважують у ФДМУ, це стало відправною точкою для вирішення питання про надання дозволу Антимонопольного комітету України.

Також в серпні стало відомо, що відпрацьовується можливість організовувати рейдове перевантаження зернових вантажів на судна типу «панамакс» в портах Ізмаїл та Усть-Дунайськ, для чого Кабмін зробив ряд заходів (зокрема, розширив межі порту Усть-Дунайськ).

Про це проінформував постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Межі порту доповнили новими географічними координатами місця розташування якірних стоянок біля гирла Бистре для організації рейдового перевантаження зернових вантажів з морських портів Усть-Дунайськ та Ізмаїл на судна типу «панамакс».

Ці заходи вжиті на період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування.

…Курс держави на пошук ефективного власника не змінюється: на відміну від оренди з її швидкими економічними ефектами приватизація є інструментом якісної модернізації, чим и пояснюється намагання держави щодо приватизації портів України. Експерти вважають що для «малих» портів приватизація – чи не єдиний шанс вижити, тому що без зусиль компетентного і зацікавленого приватного інвестора рух уперед неможливий.

…Повертаючись до Усть-Дунайську: у довгостроковій перспективі компанія прагне докласти зусиль для об’єднання водними шляхами річок Дунай і Дніпро, щоб зняти навантаження з доріг України.

Час покаже.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий