Голова Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіон Абашев – про справи сьогоднішні та плани на завтра

Про те, як в умовах повномасштабної агресії росії проти України живе Ізмаїльський район, голова Ізмаїльської РДА Родіон Абашев розповів Бізнес-порталу Одеської області. Мова — про наповнення озер, перспективи поливного землеробства, підготовку до майбутньої зими, плани на майбутнє та головні досягнення району.

Наша розмова почалася з готовності до опалювального сезону, що наближається.

– При районній адміністрації працює оперативний штаб з підготовки до зими, який тримає цю роботу під постійним контролем. Якщо за напрямами, то у сфері освіти завдання та мета – максимально перейти на офлайн навчання, у тому числі й у дошкільних закладах.

У охороні здоров’я підготовка стосується, насамперед, забезпечення резервними джерелами енергопостачання. Ця проблема вирішена.

Найголовніше у цій сфері – ми готуємось до зими в умовах нової мережі закладів охорони здоров’я.

Сьогодні на території району є структурний підрозділ надкластерної лікарні — Дунайська лікарня як підрозділ Одеської обласної лікарні (спеціалізована допомога), кластерна Ізмаїльська центральна міська лікарня та три загальні – Ренійська, Саф’янівська та Кілійська, з якою об’єдналася Вилківська, ставши її підрозділом. До кінця року необхідно вийти на виконання вимог НСЗУ (у тому числі, з матеріально-технічної бази, якісного та кількісного складу персоналу, забезпечення безбарʼєрності) – без цього оголошений статус лікарень не буде підтверджений, і вони залишаться поза мережею закладів охорони здоров’я.

Це основне завдання.

У охороні здоров’я є ще один надважливий напрямок – реабілітація, і сьогодні розглядаємо кілька локацій: Рені, де є два об’єкти Ренійської лікарні, і один може бути переведений під реабілітацію (є територія, планування будівлі — готельного типу — дозволяє це) та Вилкове, де буде збудовано новий об’єкт (зона дозволяє – сосновий ліс, поруч море та Дунай). Питання – на стадії розгляду.

Щодо підготовки до зими решти інфраструктури.

Щодо водопостачання – питання про резервне енергопостачання вирішене.

Газопостачання – все гаразд.

Щодо теплопостачання — теж усе йде в плановому порядку.

По ДТЕК всі заходи виконуються – таким чином, щоб не було повторення минулої зими.

— Тобто з початку нового навчального року усі діти підуть до школи?

— Йдеться про перехід на очне навчання для всіх класів.

Дитячі садки працюють не всі, бо не всі відповідають вимогам безпеки. При відповідності цим вимогам дитсадки перейдуть на нормальну роботу.

Батьки приймають рішення про форму навчання – за умови виконання вимог щодо безпеки, і тут мова не лише про укриття – є різні варіанти захисту. Громада вибирає тип захисту та робить це.

Укриття в школах та дитсадках облаштовані за всіма вимогами і рекомендаціями Державної служби з надзвичайних ситуацій

 

— Чи зміниться ситуація на дорогах?

— Якщо ми говоримо про інфраструктуру, то проблема — траса М15 з великою кількістю вантажних одиниць, і ця кількість, найімовірніше, збільшуватиметься. По-перше, це пов’язано не з тим, що зернова угода то працює, то не працює, а тому, що збільшується кількість портових операторів на Дунаї. Відповідно йде збільшення вантажів.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури на Одещині розробляє проєктну документацію на розширення М15 – на кількох ділянках для можливості об’їзду, безпечного обгону. Найважливішим у нашому районі є будівництво майданчика для відстою великовантажного транспорту в Саф’янах площею 20 га, а також біля Рені (там не майданчик, а роз’їзд). Наразі роботи ведуться активно, і після їх завершення з’явиться можливість безпечного відстою великовантажівок та координації їхнього в’їзду-виїзду до портів.

Будівництво майданчика для відстою великовантажного транспорту в Саф’янах

 

Щодо інфраструктурних проєктів, то зараз уточнюється перелік доріг між населеними пунктами, де пройдуть цього року ремонтні роботи. На деяких ділянках роботи вже почались. Активно лобіюємо відновлення дороги Т1607 – це Вилкове – Кілія – Ізмаїл. Вона потрібна як стратегічна, тому що якщо з якихось причин зупиняється М15, то саме Т1607 надає можливість проїхати до Ізмаїла, Вилкового та Кілії через Спаське – для «екстренки», для якихось стратегічних вантажів. Це життєво необхідне.

Рух дорогою Т-16-07 Ізмаїл-Кілія-Вилкове проходить і мостом через канал Кофа, який перекритий вже значний час для пересування автотранспорту

 

— Є перспективи дороги на Дунайське?

– Ремонт дороги Стара Некрасівка-Дунайське заплановано на цей рік.

— Про ремонт доріг в Ізмаїлі (як правило, великовантажний транспорт їде старою частиною міста, розбиваючи дороги вщент)? За рахунок чого він ведеться?

– На даний момент це кошти місцевого бюджету. Розглядається допомога обласного бюджету. Є ініціатива щодо створення Постановою Кабінету міністрів фонду портових операторів, кошти з якого підуть цільовим призначенням на ремонт доріг. Близько 32 мільйонів виділено з держбюджету на відновлення повністю розбитої ділянки вулиці Східної між вулицями Лісова та Незалежності.

Дороги доведеться ремонтувати постійно, оскільки за такого навантаження неможливо, щоб вони не руйнувалися.

— Містяни кажуть, що на окремих ділянках має працювати Патрульна поліція, тому що кількість аварійних ситуацій пояснюється не тільки транспортним потоком, що збільшився, а й недотриманням ПДР як водіями, так і іншими учасниками дорожнього руху…

— Патрульна поліція займається цим, але у межах своєї чисельності. Сьогодні основне завдання Патрульної поліції – забезпечити безпечний проїзд на М15, бо від цього все залежить. Але найчастіше і на М15 бракує людського ресурсу. А аварії трапляються майже щодня – серйозні, які перекривають дорогу, коли потрібні евакуатори, спеціальні крани, багато часу та коштів.

Аварії  на трасі М-15 трапляються майже щодня – серйозні, які перекривають дорогу, коли потрібні евакуатори, спеціальні крани, багато часу та коштів.

 

Тому Патрульна поліція працює зараз як пожежники – їдуть туди, де щось трапилося. Оскільки частину поліцейських сьогодні для забезпечення безпеки переводять на звільнену територію, то ресурс не збільшується, а зменшується.

– Тема укриттів. Що з ними? Наскільки вони готові виконувати своє основне завдання?

— Почнемо з того, що ми розуміємо під укриттям: це підвальні приміщення багатоповерхових житлових будинків – не бомбосховища, не якісь спеціально збудовані споруди для захисту. І тривалий час ці підвали використовувалися для господарських потреб — як підвальчики, сарайчики і таке інше. Сьогодні ці приміщення спільними зусиллями розчищено, там створено мінімальні умови, щоб вони могли виконувати функцію укриттів. Проблема залишається в тому, що люди намагаються зберегти за собою право відчиняти-зачиняти ці приміщення. При тому, що комунальні служби намагаються це контролювати, але через кількість цих споруд забезпечити контроль постійно неможливо.

Про готовність: є комісія з представників компетентних служб, яка постійно перевіряє об’єкти та приймає рішення щодо готовності чи неготовності укриття з визначенням недоліків, які усуваються.

Якщо говорити про медустанови, школи та дитсадки, то там все чітко: укриття відповідає, є вентиляція, є запас води та продуктів харчування. Щодо житлового фонду, то основна проблема – несанкціоноване закриття укриттів. Людський фактор, на жаль, ми прибрати не можемо… Сьогодні комусь спаде на думку закрити вхід в укриття, бо хтось вважатиме, що тільки він може володіти цим ключем.

Боротися з цим складно.

— Про програму відновлення придунайських водойм: що виконано, в якому стані ця програма і самі водойми і що робиться в цьому напрямку?

— Тут треба виділити два напрями. Через підрив Каховської дамби Україна втратила у Херсонській та Запорізькій областях території, на яких вирощувались овочі та фрукти. І ця територія була зрошуваною – без зрошення неможливо вирощувати ні овочі, ні фрукти. 19-20 липня в Ізмаїлі працюватиме великий меліоративний форум, на якому обговорюватиметься питання створення в Ізмаїльському районі товариства водокористувачів, що націлене на вирощування сільгосппродукції з використанням різних меліоративних методик, і насамперед зрошення.

Територія нашого району – близько 370 тисяч квадратних га, з них 57 тис. кв. га – це водна поверхня, тобто кращої території для розвитку меліоративного сільгоспвиробництва немає.

Але є проблема, пов’язана із наповненням водойм. Минулого року, наприклад, озеро Китай обміліло, був замор риби, плюс рівень мінералізації був такий, що воду не можна було використовувати в жодному разі.

З минулого року розпочато комплекс заходів щодо забезпечення водообміну озер/водойм та їх наповнення. Це має відбуватися природним шляхом: штучний шлях наповнення дуже дорогий і найчастіше малоефективний. Тому було виконано великий обсяг робіт із розчищення каналів з ремонтом шлюзів та інших гідротехнічних споруд, що дозволило цього року під час підйому Дунаю вийти на номінальний рівень (як воно має бути) – вперше за 15 років. Роботи продовжуються, і якщо ми виконаємо весь перелік заходів цього року, то навесні зі збільшенням рівня Дунаю ввійдемо до нормального режиму відновлення цих озер.

Крім відновлення обсягу води необхідно забезпечити водообмін та якість води — для використання її в технічних цілях (на полив) та як питне водопостачання.

Загалом, все нормально. Все вийшло.

Відкриття водопропускної споруди (трубчатого переходу) біля с.Багате Сафʼянівської громади, стан якої важливий для оздоровлення екосистеми озер Катлабух-Лунг-Сафʼяни та Старонекрасівських плавнів.

 

У разі збільшення зрошуваних площ води потрібно багато!

З найближчих завдань – очистити Кислицький рукав, який уже майже перетворився на пішохідну зону…

— А що чекає наші вельми поріділі лісосмуги? Відновлюватимуться?

— Так. І не лише лісосмуги. З нашими лісниками відпрацьовуємо – крім відновлення захисних лісосмуг – зони лісової висадки: йдеться про створення ділянок лісу, які виконуватимуть екологічні функції. Ми звернулися до голів громад району з проханням визначити площі для лісових посадок – бажано, поряд із водоймами, щоб люди могли виїжджати на відпочинок у такі зелені зони. Чекаємо на пропозиції і рухатимемося далі.

В кожній громаді Ізмаїльщини виділені ділянки для проведення лісової кампанії, і щорічно весною та восени на них висаджуються нові сіянці

 

— Йдуть жнива…

— У штатному режимі. Врожайність нижча, ніж очікували. Але ми переходимо в іншу кліматичну зону, і треба розуміти, що та як в нових умовах потрібно вирощувати.

Повертаючись до меліоративного форуму – там це обговорюватиметься.

— Питання кадрів… Кого не вистачає? Кого надлишок?

— Надлишок? Такого слова вже нема. Дефіцит є скрізь. У охороні здоров’я це критично – ми це бачимо і в контексті реформи системи охорони здоров’я постійно відстежуємо. За іншими професіями – оскільки ми маємо велику кількість портових операторів, є велика потреба в різних робочих, інженерних спеціальностях, є вакансії в комунальних підприємствах… Якщо не про медицину та освіту, то дуже потрібні представники робочих спеціальностей – механізатори, водії… Дефіцит скрізь. До речі, ВПО працюють практично у всіх галузях. У тому числі й в адміністрації району.

— Що Ви вважаєте найважливішим результатом роботи сьогодні, коли Україна другий рік бореться із російським агресором?

— Стабільність політичної ситуації. Головне: важливо для країни зберегти керованість усередині країни та комунікацію між усіма службами, між усіма рівнями державного управління, місцевого самоврядування. Основне та перше завдання – щоб весь район, усі громади займалися не підготовкою до чергових виборів, а виконанням своєї безпосередньої функції: 24/7 робили тут усе, щоб там, на фронті, була Перемога. Допомога військовим, допомога силовикам, допомога ВПО, допомога у перевантаженні зерна – все, щоб покращити економіку та добробут нашої країни. І сьогодні Ізмаїльський район працює як єдине ціле – без протиріч та амбіцій, як єдиний організм. Працює на один результат – на Перемогу.

Бесіду вела Ірина Королькова, член НСЖУ

Фото — зі сторінки Родіона Абашева в Facebook

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий