Газпром намагався через Сербію заблокувати роботу українських суден на Дунаї

Генеральний директор Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко розказав, що російський Газпром намагався заблокувати роботу українських суден на Дунаї. Робилось це через сербську компанію NIS Gazprom Neft.

Ще перед війною в УДП виникла заборгованість перед сербською компанією, яка займалася бункеруванням флоту. Тоді в NIS Gazprom Neft не було з цим проблем: заборгованість розглядали як поточну і претензій щодо її погашення не висували.

Ситуація змінилася після початку російського вторгнення. Компанія звернулася до пароплавства з вимогою повернути гроші, але в УДП повідомили, що не можуть цього зробити через санкції. Мажоритарним власником NIS Gazprom Neft є російська Газпром Нєфть, а розрахунки з державними російськими компаніями заборонені.

Наприкінці червня одне з суден УДП затримали в сербському Велико-Градіште. Так стало відомо, що NIS Gazprom Neft вдалося отримати досудове рішення про арешт флоту УДП. Москаленко стверджує, що компанія не була повідомлена про це у встановлений сербським законодавством спосіб.

«Таким чином, підприємство тимчасово втратило можливість працювати не лише на сербській ділянці, але і вище по Дунаю», – зазначив Москаленко.

Лише в серпні юристам компанії вдалося зняти арешт з понад 20 суден Українського Дунайського пароплавства. Ще два судна поки що затримані в портах Сербії.

Українське Дунайське пароплавство – одна з найбільших судноплавних компаній і в Україні, і в Придунайському регіоні. Вона працює на ділянці Дунаю протяжністю 2400 км – від гирла річки до порту Кельгайм, Німеччина. Флот УДП налічує 75 самохідних суден і 245 одиниць несамохідного флоту.
УДП планує позиватися до NIS Gazprom Neft з вимогою компенсувати збитки, пов’язані з простоєм флоту.

«Немає сумнівів, що ініційована росіянами атака на УДП – це частина економічної агресії. Ворог намагався заблокувати нашу роботу, щоб зірвати експортні постачання української агропродукції. Вони просто не очікували, що ми зможемо дуже швидко провести передислокацію флоту на Нижній Дунай», – вважає Москаленко.

Він додав, що блокувати флот допомагають колаборанти. За попередньою інформацією, серед них є один з екскерівників УДП.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий