Нові можливості фінансування для малих агровиробників

В Одесі 26 березня презентовано нову можливість для аграріїв регіону — Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Як повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, відтепер агровиробники мають можливість отримати додаткове фінансування коштом гарантій Фонду.

Максимальна сума кредиту – до 30 млн грн на інвестиційні цілі та поповнення обігових коштів.

Цільове призначення кредитування — купівля земельних ділянок с/г призначення строком до 10 років; інвестиції строком до 7 років; оборотний капітал строком до 3 років.

Департамент повідомляє, що брати кредит під гарантію Фонду мають можливість агропідприємства (юридичні особи та ФОПи), зареєстровані в Державному аграрному реєстрі (ДАР); основний вид діяльності – виробництво с/г продукції; річний дохід не перевищує до 40 млн євро; балансова вартість активів не перевищує 20 млн євро; середня кількість працівників – не більше 250 осіб; у власності/користуванні не більше 500 га земель с/г призначення; відповідність екологічним і соціальним вимогам законодавства України та Світового банку.

Для отримання кредиту під гарантію Фонду слід зареєструватися в ДАР, обрати актуальну пропозицію та подати заявку на сайтах банків-партнерів Фонду або на сайтах fin-tech компаній.

Фонд часткового гарантування кредитів у с/г розпочав свою роботу завдяки співпраці Європейського Союзу, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Світового банку.

До речі, за інформацією Мінекономіки, бізнес від початку 2024 року отримав 20 млрд грн доступних кредитів. Одеська область – серед лідерів за сумами укладених кредитних договорів разом зі Львівською, Дніпропетровською, Київською, Харківською, Вінницькою, Полтавською областями та містом Київ.

Нагадаємо, що Консультативна Рада з економічних питань при Мінекономіки обговорила запровадження стимулів для розвитку переробних підприємств та відновлення економіки.

Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко наголосила, що одне з головних завдань Уряду в цьому році – вийти на максимальну економічну самодостатність. У контексті цього питання потрібно більш ефективно стимулювати українське виробництво. 

Також під час зустрічі представники Мінекономіки та експерти обговорили питання залучення приватних іноземних інвестицій для відбудови України. Серед іншого, сторони говорили про збільшення ефективності використання  коштів, які Україна отримає за програмою Ukraine Facility для стимулювання внутрішнього виробництва, створення можливості із залучення додаткового фінансування від донорів, перспективи використання заморожених російських активів для відновлення української економіки та ефективне протистояння викликам, які можуть з’явитись, як в середньостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий