Швейцарія прийшла в Україну інвестувати в Ізмаїльський порт

Швейцарська компанія Harvest Commodities інвестувала у будівництво в Ізмаїльському порту власних зернових складів, незважаючи на виклики, які створює війна. Про це інвестор Harvest Commodities Нільс Троост повідомив «БізнесЦензору».

«Наші інвестиції в місцеву інфраструктуру та логістику не тільки створюють робочі місця та приносять іноземну валюту в регіон, але й гарантують, що зерно з України й надалі відіграватиме важливу роль у забезпеченні продовольством споживачів із країн третього світу, включаючи Африку», – каже Троост.

Зазначається, що компанія інвестувала в будівництво власних складів, створивши сучасну інфраструктуру, щоб сприяти зростанню експорту зерна з цього нового торгівельного центру.

Таким чином іноземний бізнес підтверджує, що зерно з України стало важливим як для підтримки бізнесу, так і для забезпечення країн, які потребують зерна, зазначили у виданні.

Там додають, що ініціатива «Зерно з України» виявилась однією з історій успіху 2023 року попри війну та російські удари. Це стало можливим завдяки співпраці ЗСУ, державних інституцій та іноземного бізнесу.

За словами Трооста, «ми повністю повірили у цей проєкт і одразу погодилися бути одними з перших, хто співпрацюватиме з нашими українськими партнерами».

В умовах повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну Дунай став одним з найбільш надійних та перспективних експортних шляхів в Україні.

Український вантажообіг через порти Дунаю став рекордним у 2023 році та становив понад 29 мільйонів тонн, що майже в шість разів більше порівняно з довоєнним періодом. Про це повідомляє прес-служба Міністерства відновлення в Facebook.

«В умовах нестабільної безпекової ситуації в Чорному морі Дунайські порти лишилися одним з найбільш надійних експортних шляхів. Саме тому велика частка зусиль була спрямована на оптимізацію роботи цих портів», — зазначив голова «Адміністрації морських портів України» Юрій Литвин.

За його словами, за 2023 рік через порти Дунаю кількість суднозаходів збільшилася до 13 045 одиниць порівняно з 8 944 у 2022 році, запущено спільно з бізнесом 23 пункти перевалки та в планах — ще 15 таких інвестиційних проектів у портах Ізмаїлу та Рені.

Щодо експорту України в цілому, то за словами голови відомства Юлії Свириденко, надходження від експорту в 2023 році сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. За даними Мінекономіки експорт товарів з України за 2023 рік у вартісному вимірі впав на 18,7% та у фізичних показниках обсяги експорту склали майже 100 млн. тонн. Зокрема, минулого року натуральні обсяги експорту молочних продуктів скоротилися на 4%, а грошова виручка впала на 38%.

В той же час у грудні 2023 року Україна мала один з найкращих показників агроекспорту Чорним морем за увесь період воєнного стану, повідомив віце-прем’єр-міністр з відбудови України Олександр Кубраков в мережі Х.

Нагадаємо, що після виходу Росії із «зернової угоди» в серпні Військово-морські сили Збройних Сил України повідомили про відкриття тимчасового маршруту для експорту зерна з українських портів.

В середині серпня із Одеського порту вийшло перше судно-контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконг), яке перебувало в Україні з 23 лютого 2022 року. Після цього рух суден тимчасовим морським шляхом почав наростати

4 грудня 2023 року Олександр Кубраков заявляв, що з 8 серпня понад 7 млн тонн вантажів було експортовано з портів «Південний», «Одеса» та «Чорноморськ», з них майже 5 млн тонн – це продукція українських аграріїв.

«Завдяки Збройним силам України, розроблений механізм руху гуманітарним коридором через Чорне море. І в грудні ми мали один з найкращих показників за увесь період воєнного часу в Україні, тому що експортували 4,8 млн тонн зернових. Це, мабуть, як в один з найкращих місяців, коли працювала «зернова ініціатива», — сказав в ефірі інформаційного телемарафону заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук

Тому, як він підкреслив, Чорне море є вагомим внеском в альтернативну можливість руху експорту української продукції. Водночас продовжують працювати річкові порти через Дунай, а також — сухопутні маршрути, зокрема, через Словаччину, Румунію, Молдову.

Додамо, що морські порти Дунайського регіону за 10 місяців 2023 року обробили 27,6 мільйона тонн вантажів, що на 45,6% більше, ніж було оброблено за аналогічний період 2022 року.

Саме тому прихід до Ізмаїльського порту закордонних інвесторів є логічним, зваженим та прогнозованим кроком.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий