Блокування польсько-українського кордону: рік новий, ситуація така ж

Польські фермери 4 січня о 9 ранку відновили блокування руху вантажівок навпроти пункту пропуску «Медика-Шегині» на польсько-українському кордоні, повідомляє УНІАН з посиланням на ДПСУ.

«За наявною інформацією від польських прикордонників, сьогодні (4 січня – ред.) близько 09.00 на території Польщі на дорозі перед пунктом пропуску «Медика», суміжному з українським пунктом пропуску «Шегині», поновилося блокування руху для вантажного транспорту. В зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд», — повідомляє прес-служба ДПСУ у Telegram.

Організатори акцій обіцяють не перешкоджати руху автобусам та легковим авто – на відміну від вантажівок: станом на початок блокування близько 800 вантажівок очікують на в’їзд до України на цьому напрямку.

«Наразі прикордонники України вживають заходів щодо відстеження ситуації, уточнення взаємодії зі польськими колегами щодо порядку подальшого пропуску вантажного автотранспорту та категорії вантажів, які будуть пропускатися через кордон», — розповів речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі «РБК-Україна».

Нагадаємо, що блокування українського кордону польскими перевізниками почалось 6 листопада 2023 року на найголовніших пунктах пропуску на кордоні з Україною, через що у чергах застрягли тисячі вантажівок. Надалі до перевізників приєдналися фермери.

19 грудня президент Володимир Зеленський припустив, що новий уряд Польщі вирішить питання з блокадою.

22 грудня стало відомо, що Міністерство відновлення України спільно з новим керівництвом Міністерства інфраструктури Польщі узгодили план дій для розблокування кордону.

3 січня 2024 року польські фермери заявили, що якщо не отримають письмового підтвердження, що їхні вимоги будуть виконані, вони повернуться до блокади.

А вже вранці 4 січня блокування було поновлене.

Саме воно – за заявою Мінекономіки — увійшло в перелік причин падіння українського експорту на 18,7%.

«Надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем в логістиці. Наразі ми поволі їх розв’язуємо. Запустили альтернативний коридор у Чорному морі, розвиваємо річкові перевезення на Дунаї, тривають перемовини із польською стороною щодо розблокування кордону. Завдяки цьому у грудні – вперше за друге півріччя — ми експортували на понад $3 млрд. Також в грудні ми вперше з березня експортували більш як 10 млн. тонн», — зазначила міністр економіки Юлія Свириденко

Загалом за 2023 рік морем Україна вивезла майже на 1 млн. тонн більше, ніж торік. Крім зерна, цим шляхом експортуються й інші товари, у тому числі метал. Після запуску альтернативного морського коридору зріс експорт виробів цієї групи.

Натомість експорт автомобільним транспортом й далі скорочується – перш за все, через польське блокування кордонів.

Наприкінці грудня стало відомо, що експорт продукції тимчасовим коридором, який запровадила Україна в Чорному морі, в останні тижні виріс майже вдвічі та становив за підсумками року близько 13 млн. тонн продукції.

Бізнес-портал Одеської області продовжує слідкувати за ситуацією.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий