Аграрії України отримують підтримку та нові можливості

Українські фермери після 24 лютого одночасно з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну опинилися в надзвичайній скруті. Руйнування господарських будівель через обстріли, смерть тварин, знищення звичних логістичних ланцюжків, відсутність обігових коштів та багато інших супутніх проблем зробили сільгосппідприємства одними із найбільш вразливих суб’єктів господарювання. А отже, щоб допомогти українським фермерам в умовах війни, держава та низка недержавних, міжнародних організацій надають посильну допомогу.

«Ми постійно проводимо моніторинг актуальних програм підтримки та інформуємо про наявні можливості. Всю необхідну інформацію можна отримати, звернувшись до Департаменту», — говорить Алла СТОЯНОВА директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА. 

Так, можливість отримати грант на придбання обладнання для термічної обробки сировини мають сільгоспвиробники, які під час ведення господарської діяльності здійснюють технологічні процеси переробки сировини агропромислового комплексу в готову продукцію. Мова йде про обладнання для термічної обробки сировини (нагрівання, охолодження, дегідратація) для доведення, збереження чи підтримки її характеристик та подальшої переробки в кінцевий продукт. Або ж збереження характеристик досягнутих в процесі переробки в межах єдиного виробничого циклу, що відповідає цільовому призначенню грантової програми.Для отримання гранту слід зареєструватися на порталі diia.gov.ua за допомогою BankID або електронного підпису, заповнити онлайн-заявку, прикріпити бізнес-план, підписати електронним підписом та відправити до 27 жовтня.

Розмір допомоги — до 8 млн грн. Мінекономіки розглядає її протягом 15 робочих днів після завершення кінцевого строку подання. Рішення приймається на підставі висновків банку: оцінки бізнес-плану, співбесіди та результатів перевірки ділової репутації.

Фермери, які мають потужності з виробництва молока про можливість отримання гуманітарної допомоги, мають можливість отримати допомогу від Швейцарії, яка виділила додатково 2,2 млн. швейцарських франків (близько 88,5 млн. гривень) на підтримку господарств з виробництва молока в семи областях, а саме у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській та Херсонській.

Господарства з виробництва молока отримають засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, тваринницьких приміщень, перед- та після доїльної обробки вимені та інші засоби гігієни, які покриють їхню тримісячну потребу.

Проєкт впроваджується на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з Асоціацією виробників молока України, міжнародним благодійним фондом #SaveUA та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за координації Посольства Швейцарії в Україні.

Здебільшого товари будуть закуплені у локальних постачальників та дилерів гігієнічних засобів виробництва Геа, ДеЛаваль та Сід Лайнс, щоб не порушувати вибудовані взаємозв’язки з господарствами з виробництва молока, задля відновлення їхніх виробничих практик та технологій відповідно до вимог виробника доїльного обладнання.

Господарства самостійно обирають постачальника товарів, в іншому випадку – будуть здійснюватися організовані закупівлі базових засобів гігієни для покриття потреб заявників.

Отримати допомогу можуть отримати зареєстровані як юридичні (або фізичні) особи підприємці, в тому числі сімейні фермерські господарства, оператори ринку молока та молочних продуктів, потужності з виробництва молока яких мають державну реєстрацію та розташовані в таких областях: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Херсонська.

Для одержання гуманітарної допомоги зацікавлені виробники молока мають заповнити реєстраційну форму до 31 жовтня включно та одержати на вказану ними електронну адресу *підтвердження запиту від проєкту.

Реєстраційна форма доступна за посиланням: https://forms.gle/1ZUWVLPpwMMiNYNN7, контактна інформація — milkua.project@outlook.com

Нагадаємо, що з початку року 11,8 тисячі агрогосподарств одержали 61 мільярд гривень банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» 9,1 тисячі агропідприємств профінансовано на 35,3 мільярда гривень. Як повідомляє Урядовий портал, найбільший обсяг кредитів за різними програмами отримали аграрії таких областей:

Київська – 11,6 млрд. гривень (для 861 підприємства);

Вінницька – 5,58 млрд. гривень (для 1357),

Дніпропетровська – 5,5 млрд. гривень (для 772);

Кіровоградська – 4,53 млрд. гривень (для 1593);

Одеська – 4,2 млрд. гривень (для 1044).

За програмою «Доступні кредити 5-7-9» більше всього отримали підприємства таких областей:

Кіровоградська — 3,91 млрд. гривень (для 1 274 господарств);

Вінницька – 3,6 млрд. гривень (для 1 033 господарств);

Одеська — 3,5 млрд. гривень (для 843);

Київська – 3,3 млрд. гривень (695 господарств).

Довідково

Програма «Доступні кредити 5-7-9» спрощує доступ мікро- та малого бізнесу до банківського кредитування. Аграрії можуть отримати кредит у розмірі до 90 млн. грн. Кредитування надається під 5–9% річних, залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва.

Щодо аграрієв Одещини, то за інформацією Алли Стоянової, з початку поточного року чотири сільськогосподарських підприємства Одеської області отримали грантові кошти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року №738 «Деякі питання надання грантів бізнесу». Загальний обсяг фінансування — понад 3 млн грн. 

Кошти отримали ТОВ «МРІЯ» Одеського району (295,7 тис. грн); ТОВ «ДУНАЙСЬКИЙ АГРАРІЙ» Ізмаїльського району (940,9 тис.грн); ФГ «ДАНИЛО і К» Березівського району (1 млн грн); ФГ «ГОЛД» Ізмаїльського району (755,0 тис. грн).

… За попередніми оцінками, під час війни в Україні вже втрачено 15-20% поголів’я великої рогатої худоби, свиней і птиці.

Але попри складнощі, галузь тваринництва в Одеській області продовжує нарощувати потенціал. Станом на 1 жовтня 2023 року кількість свиней та птахів в регіоні, у порівнянні з минулим роком, зросла: свині: 142,1 тис. голів у 2023 р. — проти 137,2 тис. голів у 2022 р.; птиця свійська: 2 млн 139,7 тис. голів у 2023 р. — проти 2 млн 046 тис. голів у 2022 р. Також в Одеській області зафіксовано 140,6 тис. голів великої ВРХ й 265, 2 тис. голів вівець та кіз.

Що до України, то поголів’я ВРХ у порівнянні із минулим роком зменшилося на 7,7%, а поголів’я корів – на 7,1 %.

Станом на вересень 2023 року у порівнянні із 2022 р. в Україні зменшився й відсоток виробництва молока, забій худоби й птиці у господарствах населення. Крім того, у населення відзначається зменшення поголів’я сільськогосподарських тварин. Натомість у сільськогосподарських підприємствах фіксується приріст в цих галузях.

За інформацією Держмитслужби протягом січня-вересня 2023 року в Україні експорт м’яса та м’ясопродуктів склав 354, 6 тис. тонн, що на 10,9% більше до відповідного періоду 2022 року. Імпорт м’яса та м’ясопродуктів склав 100,9 тис. тонн, що на 32,8% менше до відповідного періоду 2022 року.

Натомість в Одеській області за аналогічний період у господарствах усіх категорій спостерігається ріст живої маси сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій – 32,2 тис. тонн у 2023 р, проти 31, 2 тис. тонн у 2022 р.

Виробництво продукції тваринництва в Одеській області за січень-вересень 2023 року:

валовий надій молока від сільськогосподарських тварин усіх видів – 223,7 тис. тонн;

кількість одержаних яєць від свійськовї птиці – 85,6 млн. штук;

виробництво вовни — 552 тонни.

Продовжується розширятися закордонний ринок сбуту. Як  повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби, Кувейт та Україна погодили міжнародні сертифікати, що відкриває ринок цієї країни для збуту українського м’яса птиці та продуктів із нього.

Першим кроком для експорту м’яса птиці до Кувейту є запит компанії до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності на проведення позапланових заходів ветеринарного контролю.

Також потенційним експортерам необхідно ознайомитись з узгодженою компетентними органами обох країн формою сертифіката для експорту.

Кувейт шукає нових закордонних постачальників після того, як раніше цього року заборонив імпорт м’яса курки з низки країн, включно з Румунією, через спалах пташиного грипу.

В основному Кувейт імпортує м’ясо птиці з Бразилії, ОАЕ, Саудівської Аравії та Туреччини. Обсяг річного імпорту становить близько $300 млн.

Нагадаємо, що 14 червня 2023 року Канада відкрила свій ринок для української молочної продукції, 5 липня Ліван відкрив ринок для українських тваринників, а 17 жовтня Албанія відкрила ринок для українських молочних продуктів. 

«Війна – не привід опускати руки, не планувати майбутнє, не намагатись розвивати власну справу. Навпаки, допоки воїни ЗСУ мужньо нищать окупантів, наш обов’язок, окрім допомоги їм, – забезпечувати міцний тил, підтримувати економіку, намагатись створювати робочі місця, дбати про продовольчу безпеку тощо. Одещина — край справжніх господарів, котрі попри всі обставини продовжують вірити у свою ідею та не покладаючи рук працюють. Стратегічне для нас завдання – зробити тваринництво рентабельним та збільшити переробку», — наголосила Алла Стоянова, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА. 

Діємо разом заради Перемоги!

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий