Релокація українського бізнесу: на Одещину майже не їдуть

В середині березня 2022 року в Україні стартувала програма з переміщення українських підприємств із постраждалих від бойових дій регіонів. У квітні минулого 2022 року було запущено безоплатну платформу для допомоги в релокації бізнесу. Подавати заявки можуть як підприємства, що потребують переміщення, так і компанії, які готові надати для цього приміщення чи інші активи.

У липні 2022 року повідомлялося, що 51% українського бізнесу працює лише частково, а 19% зовсім припинили роботу.

Станом на кінець листопада, за даними Міністерства економіки, за програмою релокації з небезпечних регіонів було переміщено 772 підприємства, завдяки чому вдалося зберегти понад 35 тисяч робочих місць. Окрім того, роботу на релокованих підприємствах знайшли ще понад 7 тисяч осіб.

Серед релокованих підприємств, які вже відновили свою діяльність на новому місці, найбільшу частку складають підприємства у сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (40,24% від загальної кількості релокованих підприємств); переробної промисловості (31,71%); інформації та телекомунікацій (6,34%); професійної, наукової та технічної діяльності (5,85%); будівництва (4,15%).

Як повідомляє Опендатабот, за півтора року від початку великої війни станом на кінець вересня в Україні за програмою релокації у більш безпечні регіони переїхало 840 підприємств. З них 667 вже працюють на новому місці.

Наразі за урядовою програмою підприємства можуть перевезти виробничі потужності з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, до шістнадцяти регіонів країни. Найбільша частина бізнесів для нового місця роботи обрала Закарпатську та Львівську області (по 120 та 199 компаній відповідно). До топу затребуваних у підприємців безпечних регіонів потрапили також Чернівецька область (78 релокантів) та Івано-Франківщина (70).

А ось найменш затребуваними виявились Одещина (лише 3 бізнеси), Житомирщина (6 компаній) та Кіровоградщина (17).

Нагадаємо, що Міністерство економіки України з перших тижнів війни реалізує програму з релокації українських підприємств, що перебувають на території бойових дій. Подати заявку на переїзд можна через майданчики системи «Прозорро.Продажі».

До програми може долучитися будь-яке підприємство з регіонів, що постраждали від бойових дій. Після схвалення заявк  бізнес отримає пакет державної підтримки, як-от:

підбір місця розташування для потужностей підприємства;

допомога з перевезенням на нову локацію;

сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників;

підтримка у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Наразі релокація можлива в один з шістнадцяти регіонів – до  Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Вінницької, Волинської, Рівненської, Кіровоградської, Черкаської, Полтавської, Дніпропетровської та Київської (за виключенням Києва) областей.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий