Україна: «У переможному завтра ми всі маємо жити в заможному і гармонійному суспільстві»

В умовах повномасштабної воєнної агресії російської федерації Україна продовжує реалізацію низки проектів, які націлені в майбутнє.

Так, за час дії воєнного стану в межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 73 501 кредит на загальну суму 239,6 млрд.грн., з яких 49870 – від банків державного сектору економіки на загальну суму 105,1 млрд.гривень (станом на 02.10.2023 р.), повідомляє Урядовий портал.

Найбільше підприємці взяли антикризових кредитів – 60,3 млрд. грн. та на антивоєнні цілі – 54 млрд. грн. На рефінансування попередньо отриманих кредитів було видано 28,1 млрд. грн., на поповнення оборотного капіталу – 35,7 млрд. грн., на інвестиційні цілі – 18,3 млрд грн.

Окрім того, аграрії отримали 35 млрд. грн. кредитних коштів на підтримку своєї діяльності, торговельні компанії взяли 4,5 млрд. грн. кредитів для поповнення обігових коштів.

Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють у сферах сільського господарства (50%), торгівлі та виробництва (26%), а також промислової переробки (14%).

Серед регіонів лідерами за сумами укладених кредитних договорів є Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Харківська, Київська, Вінницька області та м. Київ.

На сьогодні участь у програмі беруть 45 банків, найбільшу кількість кредитів видали «Приватбанк» (34,1 тис.), «Ощадбанк» (10,8 тис.) та «Райффайзен Банк Аваль» (5,4 тис.). 

За минулий тиждень у межах Програми видано 533 пільгових кредитів на загальну суму 2,1 млрд.грн.

Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП), єдиним учасником якого є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує усі аспекти діяльності Фонду.

Держава продовжує здійснювати всі необхідні компенсаційні виплати на користь бізнесу за укладеними кредитними договорами у межах Програми.

Для оптимізації Державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» в умовах воєнного стану 14 березня 2023 р Уряд прийняв постанову  №229 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва».

Крім того, держава допомагає українцям оплатити навчання: понад 14 тисяч українців отримали ваучери на безкоштовне навчання. Майже три тисячі з них обрали напрямок психологія, а понад 600 українців хочуть займатися соціальною роботою, повідомляє Урядовий портал з посиланням на  Першу віце-прем’єрку-міністерку України – Міністерку економіки Юлію Свириденко. 

Ваучери на навчання еквівалентом майже 27 тисяч гривень – це один з механізмів, які реалізує держава, щоб підтримати ветеранів та ветеранок у мирному житті.

За програмою ваучерів можливе навчання за 123 професіями та спеціальностями – від ІТ-технологій до сільського господарства. При цьому тільки для учасників бойових дій доступне навчання за спеціальностями «економіка» та «менеджмент».

Головна перевага ваучерів — людина сама обирає заклад освіти та програму навчання.

Юлія Свириденко також розповіла про інші державні програми, які сприяють адаптації учасників та учасниць бойових дій. Серед них – гранти на створення чи розвиток власного бізнесу, безоплатне навчання чи підвищення кваліфікації, інклюзію на робочому місці та доступні кредити на житло.

«Уряд розробив програми підтримки, аби наші бійці та бійчині знали – у мирному житті в них є багато можливостей: навчання, працевлаштування, створення власного бізнесу, комфортні умови праці та доступні кредити на житло», – зазначила Юлія Свириденко.

Для посилення ветеранського підприємництва у квітні цьогоріч Уряд запустив ветеранський компонент грантової програми «Власна справа». Стати його учасниками можуть як самі учасники бойових дій, так і їхні дружини та чоловіки. Це можливість отримати від 250 тисяч до мільйона гривень на створення чи розвиток бізнесу. Головна умова – створити від одного до чотирьох робочих місць залежно від розміру гранту.

Від початку дії ветеранського компонента програми 119 учасників отримали погодження фінансування на загальну суму понад 47 мільйонів гривень. Серед переможців – 71 ветеранів, 47 дружин військовослужбовців та 10 ветеранів-підприємців, які готові створити щонайменше 4 робочих місця.

Також віднедавна учасники бойових дій та люди з інвалідністю внаслідок війни можуть пройти безоплатне професійно-технічне навчання у 8 Центрах профтехосвіти Державної служби зайнятості, які знаходяться у Рівному, Одесі, Харкові, Івано-Франківську, Полтаві, Львові, Дніпрі, Сумах. Навчання відбувається за 95 ліцензованими професіями та 365 освітніми програмами. Із переліком можна ознайомитися на сайті Державної служби зайнятості.

Продовжує діяти програма єОселя: за рік іпотечні кредити отримала 3 641 українська родина на загальну суму 5,2 млрд. грн. Про це повідомила Перша віце-прем’єрка-міністерка України — Міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Понад 70% — це родини військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти кредит під 3%. Так само як і медики, вчителі та науковці. З 1 серпня цього року ми розширили програму і нині нею можуть скористатись всі українці, які не мають власного житла, або потребують покращення житлових умов. Для них іпотека доступна під 7%. За два місяці так кредити отримали понад 220 українців на 360 млн. грн.», — зазначила Юлія Свириденко.

«Послуга єОселя в Дії повністю змінила підхід до отримання іпотеки. Замість походів до банків, заповнення десятків полів у заявах та збору довідок, потрібно зробити всього кілька кліків у застосунку. Наприклад, завдяки єОселі військові можуть подати заявку, де б вони не знаходились. Один із подружжя заповнює заявку в Дії, а інший підписує її цифровим підписом в застосунку. Вже 3641 родина змогла отримати нове житло завдяки єОселі», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Програма єОселя працює з жовтня минулого року. Реалізовують програму Міністерство економіки України спільно з Мінцифри та ПрАТ “Укрфінжитло”. Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank та Укрексімбанк.

Серед кредитів, які українці отримали за програмою єОселя:

кредити під 3% — 2577 військовослужбовців та силовиків, 420 педагогів, 369 медиків та 55 науковців;

кредити під 7% — 204 українці без власного житла, 14 внутрішньо переміщених осіб, 2 ветерани.

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (2478 кредитів) та у забудовника (1140 в готових будинках та 23 в будинках, що зводяться).

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

Київської області — 980;

міста Києва — 552;

Рівненської області — 214;

Волинської області — 210.

Скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови.

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних. Для інших категорій — учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян — ставка іпотеки становить 7%.

Підсумуємо словами Першої віце-прем’єрки-міністерки України — Міністерка економіки Юлії Свириденко :«У переможному завтра ми всі маємо жити в заможному і гармонійному суспільстві, де можливо втілити всі економічні мрії».

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий