Наша мета — збільшити долю переробки в структурі ВВП з нинішніх 10% до бенчмарку OSD 20%, — Надія Бігун

Стратегія розвитку української економіки передбачає стимулювання галузей з високою доданою вартістю, перш за все, переробних підприємств, повідомляє Урядовий портал, посилаючись на заступницю Міністра економіки України Надію Бігун.

«При формуванні стратегії розвитку реального сектору економіки ми маємо сфокусуватись на стимулюванні галузей з високою доданою вартістю. І важливим сектором тут є переробка. Приведу приклад: якщо просто продавати пшеницю, то в умовних 300 доларах, які коштує тонна цієї продукції, доданої вартості буде всього 90 доларів. Якщо починати робити з неї борошно, то додана вартість зростає до 220 доларів, якщо з неї зробити більш складний продукт — клейковину — то додаткова вартість складе 550 доларів. Те саме відбувається і з іншими продуктами — якщо в кубометрі деревини доданої вартості буде всього 26 доларів, то у виробленій з неї фанері — вже 190 доларів, а в корпусних меблях — 290 доларів. Тому ми намагаємось збільшити долю переробки в структурі ВВП з нинішніх 10% до як мінімум 20%», — розповіла Надія Бігун під час виступу на Регіональному економічному форумі.

За її словами, в умовах ускладненої експортної логістики треба шукати нові рішення, серед яких головне — збільшення доданої вартості на одиницю експортованої продукції.

«Зараз ми реалізуємо програми для стимулювання переробки. Перша — це гранти до 8 мільйонів гривень, які можна отримати, якщо підприємство знаходиться на звичайних територіях. В цьому випадку фінансування відбувається в пропорції 50% на 50% — половину дає держава, а половину має дати заявник. Друга програма діє на деокупованих територіях, там 80% фінансує держава, а 20% — заявник. Найближчим часом ми плануємо сконцентрувати зусилля саме на територіях, які потребують більшого відновлення. Реалізація таких програм має стати основою для повернення тих українців, які виїхали за кордон, адже обов’язковою умовою для отримання коштів є створення 25 робочих місць», — пояснила Надія Бігун.

За її словами, зараз Міністерство економіки України веде переговори з місцевими владами задля того, щоб вони теж долучались до співфінасування програм стимулювання переробки. Адже додатковий фінансовий стимул може стати «магнітом» для бізнесу, що в свою чергу призводить до розвитку регіонів.

І тут, як кажуть в Одесі, нам є що сказати.

В Одесі днями відбувся унікальний захід — «Фестиваль крафтового вина та сиру», який об’єднав власників та керівників аграрних господарств, виробників вина, сиру, представників влади та громадських профільних асоціацій.

U-Nation за підтримки Агенції регіонального розвитку Одеської області в рамках заходу обговорили реальний стан галузі та фактичні можливості експорту крафтової продукції.

Алла Стоянова, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА,  повідомила що “Україна обрала чіткий шлях вступу у Європейський Союз, де основу економіки складає перш за все малий та середній бізнес. Держава зі свого боку підтримує крафтових виробників і державною грантовою програмою єРобота, й кредитною допомогою. Фестиваль крафтового вина та сиру став доказом стійкості та сили українських виробників.

Довідково

Подати заявку на грант можна через портал Дія. Урядовий проект єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Крім грантів на створення й розвиток переробних підприємств, також реалізуються програми, спрямовані на відкриття чи розвиток власного бізнесу, закладку садів, а також розвиток виноградарства або тепличного господарства.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий