Колектив ДП «Ізмаїльський морський торговельний порт» виступив з ініціативою назвати буксир на честь легендарного начальника порту

Профком Ізмаїльського порту 31 серпня одностайно підтримав пропозицію трудового колективу ДП «ІЗМ МТП» перейменувати буксир флоту портового «Портовий-27» на честь Заслуженого працівника транспорту України, Почесного працівника морського та річкового транспорту, Почесного громадянина Ізмаїла, очільника Ізмаїльського порту в 1987-2011 роках Валентина Котельного.

Валентин Федорович очолював ІзмМТП 24 роки з тих сорока, що було віддано порту. Він пройшов трудовий шлях від змінного механіка до начальника порту, і часи його керівництва стали періодом стрімкого росту виробництва, технічного переоснащення, високих досягнень в усіх сферах, в тому числі, соціальній — при тому, що саме на ці роки припав розпад СРСР, важкий шлях становлення української державності, нові ринкові умови, югославська криза та інше…

Портовики нагадали, що значний внесок В.Ф.Котельного в розвиток транспортної галузі, економіку міста та регіону відзначений багатьма заслуженими званнями та нагородами, серед яких — ордени «Трудової слави» та «За заслуги» (обидва — ІІІ ступеня), звання «Заслужений працівник транспорту України» та «Почесний працівник морського та річкового транспорту», відзнаки Верховної Ради України, Міністерства транспорту та зв’язку, Державного департаменту морського та річкового транспорту України. П’ять разів він був названий кращим керівником року в Ізмаїлі, а 2002 року отримав звання «Почесний громадянин міста Ізмаїл».

«Перейменування буксира на честь Валентина Котельного — це прояв поваги до людини, яка мала вплив на карбування характерів не одного покоління портовиків, людини виняткової відданості Справі, державного мислення, високої духовності, людяності та життєстійкості», — впевнені в профкомі підприємства.

Нагадаємо, що традиція давати суднам імена відомих людей  — давня. Наприклад, в ЧАО «Українське Дунайське пароплавство», історія якого тісно пов’язана з ГП «Ізмаїльський морський торговельний порт», суднам дають імена як моряків, які працювали в судноплавній компанії («Євген Косяков», «Капітан Гайдай», «Костянтин Боженко», «Олексій Івлєв», «Микола Будніков», «Валерій Кидик» тощо), так і інших видатних громадян.

Так, у 2016 році у складі УДП з’явився теплохід «Ігор Момот». Це було вперше в історії України, коли цивільному судну присвоєне ім’я військового — генерал-майора Державної Прикордонної служби України, начальника Навчального центру Держприкордонслужби в Оршанці, який загинув 11 липня 2014 року в зоні АТО під час обстрілу з російських реактивних установок залпового вогню.

Але до призначення в Оршанку Ігор Момот деякий час командував Ізмаїльським прикордонним загоном – і місто вшанувало пам’ять Героя.

Надаючи флоту імена видатних представників громади міста, суспільство висловлює свою шану їхній пам’яті.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий