Україна заявила про необхідність будівництва зернових терміналів на кордонах з ЄС

Україні потрібні тимчасові термінали для зберігання зерна на кордонах з Євросоюзом, пише УНІАН і додає, що про це заявили в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).

«Українським виробникам не вистачить потужностей для зберігання нового врожаю. Потрібно прискорити транспортування зернових, хоча б до кордонів з Євросоюзом і залучити для зберігання продукції тимчасові термінали та конструкції, вільні елеваторні потужності в сусідніх державах», — йдеться в повідомленні.

В УСПП підкреслили, що обсяги перевезень зерна значно нижче очікуваних: в середньому 1 млн тонн/місяць, при тому, що запаси 2021 року склали 20 млн тонн, і 67 млн тонн олійних і ЗЕРНОВИХ очікувано зберуть цього року. Зернова угода розрахована на 120 днів, бути на 100% впевненими, що вона буде продовжена – не можна, зазначили в об’єднанні, тому експорт потрібно максимально нарощувати.

«Через проблеми з логістикою і безпекою більшість контрактів українських аграріїв зараз – спотові. Тобто отримання коштів після надання товару. Така ситуація значно обмежує фінансові можливості аграріїв. За оцінками профільних асоціацій, третина з них (30%) не здійснюватимуть озиму посівну. Побудова тимчасових терміналів на кордонах з ЄС з необхідними для зберігання Умовами дозволить повернутися до контрактної (ф’ючерсної) торгівлі, знизить логістичний тиск на галузь», — підкреслили в УСПП.

Зараз в Україні є нестача сховищ для зберігання від 10 до 15 млн тонн зернових і олійних культур.

«Зерновий коридор»:

22 липня 2022 року в Стамбулі було підписано угоду про розблокування українських портів «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» для вивезення на експорт зерна та іншої аграрної продукції. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков і міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписали окремі однакові угоди з ООН і Туреччиною.

1 серпня в рамках реалізації домовленостей з Одеського порту вийшло перше судно – RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тисячами тонн української кукурудзи курсом на ліванський порт Тріполі.

5 серпня з портів Великої Одеси вирушив перший караван суден з українським зерном. На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN і POLARNET – 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка прямує до Туреччини, Великобританії та Ірландії.

9 серпня з порту «Чорноморськ» вийшло ще два судна з 70 тисяч тонн продовольства.

Станом на 11 серпня всього через гуманітарні Морські коридори вдалося вивезти з України близько 375 тисяч тонн зерно.

12 серпня 2022 року з портів України все ж вийшли два судна з зерном.

12 серпня також до порту «Южний» прибуло судно під навантаження зерном для Африки.

Станом на 13 серпня 16 суден з українською агропродукцією були відправлені по зерновому коридору.

17 серпня по зерновому коридору в Україну вийшов караван з п’яти суден.Рекордний показник проходжень за добу, починаючи з 24 лютого (повномасштабне вторгнення РФ в Україну), зафіксовано 27 серпня, коли у напрямку українських Дунайських портів (Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ) пройшли 11 суден загальним тоннажем 45 тис. тонн, повідомив офіційний портал Кабінету міністрів України.

Так, через гирло Швидке судновий хід річки Дунай — Чорного моря пройшло 7 суден, а через румунський канал Суліна — 4.

Нагадаємо, що стартував спільний проект Мінінфраструктури та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) із дослідження експортної логістики в Бессарабії. Перші пропозиції щодо реалізації проектів у цьому напрямку відомство розраховує одержати через два місяці.рії

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий