Арцизькі лікарі продовжують оновлювати обладнання та розширювати перелік послуг

Медична реформа та її результати стосуються кожного, хто має потребу звернутись до лікаря. Саме тому Бізнес-портал Одеської області при підтримці N-ost розповідає про зміни, до яких призвела реформа системи охорони здоровʼя, та що це «оздоровлення» принесло мешканцям та гостям регіону.

Перша частина («Реформі охорони здоровʼя — 12 років. Чи збулось те, про що мріялось?»)— тут.

Друга частина («Ізмаїльський район — про «оздоровлення» мережі медзакладів») — тут.

Третя частина («Дунайська обласна лікарня: пацієнтам — про сьогодення та найближче майбутнє») — тут.

Четверта частина («Бородінська громада та відбудова системи охорони здоровʼя») — тут.

Пʼята частина («Тарутине — медицина повинна бути комфортною та сучасною для пацієнтів і для медиків») — тут.

Шоста частина («Ізмаїльська міська лікарня продовжує підвищувати якість медпослуг») — тут.

Місто Арциз Болградського району донедавна було райцентром, і це визначає наявність та якість мережі медичних закладів, що охоплює мешканців Арцизької громади та трьох сусідніх (Теплицької, Павлівської та Суворівської) – загалом це більше 40 тисяч людей. Що саме можуть вони отримати в закладах охорони здоровʼя міста Арциз?

Першим в Арцизькій мережі медзакладів є Центр первинної медико-санітарної допомоги, що надає первинну медичну допомогу та здійснює управління медичним обслуговуванням населення, а також профілактику захворювань та підтримання громадського здоров’я.

До складу Центру входять 3 міські та 8 сільських амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 9 фельдшерсько-акушерських та 3 фельдшерських пункти — ціла спроможна мережа, завдяки якій пацієнти мають доступ до повноцінної первинної медичної допомоги, а лікарі — можливість надати її в повному обсязі.

ФАПи забезпечені спеціалістами (хоча, не в повному обсязі: при штаті трохи більше 140 одиниць фактично зайняті майже 114) та функціонують в повному обсязі.

Щодо обладнання: Арцизька «первинка» має великий 12-канальний кардіограф, достатню кількість мобільних валіз, з якими сімейні лікарі виіжджают на село та проводять значну кількість досліджень (ЕКГ, вимір очного дна, пульсоксиметри та інше) та при необхідності консультації фахівців підключається до телемедицини (в комплект до валізи входить планшет) і отримує їх в режимі реального часу.

Такі валізи є у кожного сімейного лікаря.

Є в Арцизькій «первинці» холтер (який раніше використовували виключно в кардіоцентрах), — портативний медичний реєстратор, що застосовується для реєстрування електрокардіограми та артеріального тиску протягом доби для того, щоб зібрати, проаналізувати отриману інформацію та виявити можливі порушення.

Як це працює?

На пацієнта надягають холтер – прикріплюють на ременях до тіла та встановлюють у належних місцях електроди. Лікарі часто вживають фразу «повісити холтер» або «зробити «холтер», маючи на увазі те, що прилад використовуватиметься протягом 24 годин, амбулаторно, у звичайних для пацієнта умовах життя — вдома, на роботі, під час нічного сну. Це називається холтерівським моніторуванням. Прилад названо на честь вченого-дослідника Нормана Дж. Холтера, який вперше застосував у 1961 році цю методику.

«Первинка» має сучасні аналізатори (сечові та гемолітичні), які заміняють ті, що вже відпрацювали свій ресурс, апарат для виміру внутриочного тиску.

А 12 червня Центр первинної медико-санітарної допомоги Арцизької міської ради Болградського району отримав від Міністерства охорони здоров’я новий автомобіль — електрокар MG4.

Арцизька громада стала однією з семи громад Одеської області, які отримали авто для первинної ланки сімейної медицини — в межах спільного проєкту World Bank Ukraine «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» й Міністерство охорони здоров’я України (загалом для 20 областей придбано 75 електромобілів).

Новий електромобіль використовуватиметься для виїздів сімейних лікарів та вузькоспеціалізованих медиків і медсестер до пацієнтів у найвіддаленіші населені пункти громади та надасть змогу більш ефективно надавати паліативну допомогу вдома, проводити патронажні огляди новонароджених, виїжджати до малорухливих пацієнтів.

Ми отримали багато сучасного медичного обладнання і зараз проходимо етап навчання щодо його застосування.
Є також спеціальне холодильне обладнання (для збереження препаратів, що потребують збереження холодового ланцюга), яке витримує відключення енергоживлення до 5 – 6 діб. В умовах повномасштабної воєнної агресії росії проти України та цілеспрямованого тероризму росії проти обʼєктів критичної енергоінфраструктури це вкрай важливо!
Працюємо!
Людмила Федорова, директорка Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Арцизької міської ради»

Арцизький Центр первинної медико-санітарної допомоги шукає не тільки фахівців, але й сподівається провести ремонті в підрозділах ЗПСМ, оновити транспорт (наявні 5 санітарних авто своє відпрацювали) та придбати пересувну лабораторію, та ще 10 плантографів для амбулаторій ЗПСМ, гематологічний та сечовий аналізатори й 12 генераторів для забезпечення безперервної роботи холодового обладнання для збереження вакцини (11 вже є).

А ще — знайти собі дах (заклад не має власного приміщення) та орендує приміщення у своїх колег — Арцизької Центральної опорної лікарні.

Від Арцизу до Сарати – 18 км, до Тарутина — 35 км. Саме тому за потреби по меддопомогу їдуть в Арциз.

Зручне географічне місцезнаходження та наявна логістика (з наявним станом доріг) дозволяють доставляти хворого з віддалених точок за 60 хвилин.

КНП «Арцизька Центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради Болградського району вже 3 роки функціонує як опорна лікарня, надаючи багатопрофільну медичну допомогу мешканцям Болградського району та громадам суміжних громад.

Від 2023 року – кластерна лікарня.

Цей медзаклад розташований в комплексі будівель («лікувальне містечко»), які мають «молодий» (як для медзакладів півдня Одеської області) вік: комплекс було закладено 1986 року й здано до експлуатації 1990. За цей час вже відбулись, ведуться та плануються капітальні ремонти з переобладнанням, мета яких – підвищити рівень комфортності перебування для пацієнтів та медичного персоналу.

Компактне розташування медичного комплексу зручно і пацієнтам (все поруч), і медколективу (серед іншого, ще й тому, що ліцензії отримуються на одну адресу).

Всі 5 поверхів лікарні повʼязують працюючі два вантажні та один пасажирський ліфти (та один — в пологовому). В штаті закладу є ліфтери.

Під час пандемії COVІD-19 в Арцизькій лікарні було запущено кисневу станцію та забезпечено 165 точок киснем. За цей час тут було проліковано майже 3000 хворих на ковід.

Згідно Постанови КМУ №174 лікарня надає 16 сервісів, ще 4 «Кардіологія», «Алергологія», «Нейрохірургія».

В теперішній час підготовлені пропозиції щодо укладення договорів з НСЗУ за пакетами «Паліативна допомога», «Медична реабілітація немовлят, які народились та/або хворими, протягом перших трьох років життя».

Лікарня в режимі 24/7 забезпечує надання медичної допомоги з хірургії, акушерства та гінекології, анестезіології, педіатрії, неврології. Пріоритетними пакетами медичних гарантій є «пологи» та «мозковий інсульт».

До кінця року планується укласти договір з пакету «Реабілітація дорослих».

В поліклініці для пацієнтів працюють кабінети:

  • хірургічний;
  • офтальмологічний;
  • отоларингологічний;
  • підлітковий;
  • травматологічний;
  • стоматологічний (6 каб.);
  • психіатричний;
  • дерматовенерологічний;
  • ендокринологічний;
  • акушерсько-гінекологічний (2 каб.);
  • неврологічний (2 каб.);
  • рентгенологічний;
  • урологічний;
  • фізіотерапевтичний;
  • кабінет ЄКГ.

У нас працює сучасне обладнання. Наприклад, обладнано за сучасними стандартами кабінет окуліста – в тому числі, проводиться безконтактна перевірка очного тиску.
Ірина Анікіна, завідуюча поліклінікою

Є повністю забезпечене новою медичною апаратурою сучасне відділення невідкладної допомоги EmergencyDepartment – з двома 2 операційними, УЗД-діагностикою, кабінетами телемедицини, наданням невідкладної допомоги, ендоскопічних досліджень (колоноскопія, гастродуоденоскопія, цистоскопія, гастроскопія, спірометрія), лабораторією.

В лікарні є 35 моніторів пацієнта, 30 інфузоматів, сприрометр, 15 ЕКГ апаратів, 5 дефрібіляторів, цифрові стаціонарні та пересувні рентген-апарати (мобільні рентген-системи IMAX), КТ-апарат HITACHI на 32-зрізи та інше.

У структурі хірургічного відділення — 3 операційні, сучасні 2 лапароскопічні стійкі (тут роблять колоноскопію, фіброгастроскопію, ендоскопію – під наркозом), наркозна система, інфузомати, електровідсмоктувачі.

В планах – дрібнити камені в нирках (фахівець є, лікарня чекає на обладнання).

Також є відділення терапевтичне, неврологічне (обслуговує біля 160 тис. населення по пакету НСЗУ «інсульти»), гінекологічне (проводиться широкий діапазон оперативних втручань,у тому числі лапароскопічні, гістероскопічні, УЗД, радіохвильове лікування гінекологічних захворювань та інше), травматологічне (забезпечене пересувним та стаціонарними R- апаратами, С – аркою,наркозною системою, інфузоматами, електровідсмоктувачами та іншими апаратами – є все необхідне для проведення сучасних оперативних втручань). Є акушерське відділення, де щорічно приймається біля 400 пологів (народжувати в Арциз приїжджають мешканки районів, що існували, — Тарутинського, Саратського, Арцизького. Зараз тут чекають на представниць Татарбунарського району).

Окремо – про педіатрічне відділення, де створено усі умови для перебування дітей. Тут функціонують кабінети реабілітації, забезпечені дефибріляторами, моніторами, інфузоматами та іншим. Але справа в тому, що вони облаштовані з любовʼю до дітей схожі на ігрові кімнати – яскраві, з «сухим» басейном, іграми, іграшками та іншими корисними для здоровʼя забавками. Відмінність від звичайних ігрових кімнат – в тому, що тут працюють лікарі, які фахово, привітно та з безмежним терпінням доброзичливо допомагають малечі побороти хворобу чи її наслідки.

В дитячому відділенні нашої лікарні розроблено курс реабілітації для дітей від 0 до 3 рочків тривалістю від 14 до 21 дня.
Працюють ерготерапевт, асистент, масажист, психолог, реабілітолог, логопед.
В кабінеті займається тільки 1 дитина – тобто, в день – маємо працювати з шістьма дітьми.
Тут є денний стаціонар та стаціонар (повний пакет забезпечення).
Це як міні-санаторій для дітлахів – та їхніх батьків, які часто-густо потребують допомоги психологів…
Прийом нових пацієнтів – по середах.
Анатолій Албур, заступник генерального директора КНП «Арцизька Центральна опорна лікарня» з дитинства та пологової допомоги

В лікарні працюють також отоларінгологічне відділення (ЛОР – служба забезпечена ЛОР — ендоскопом, сучасним кріслом, проводяться оперативні втручання дітям та дорослим), інфекційне (воно розташовано в окремому двоповерховому корпусі), анестезіологічне відділення, а також клініко-діагностична лабораторія, яка забезпечена сучасним обладнанням (гематологічний аналізатор,сечовій аналізатор,газоаналізатор та іншим), рентгенологічна служба ( має 13 рентгенологічних апаратів, у т. ч. КТ на 32 зрізів, С-Арка), кабінет забору та заготівлі крові.

Надавати в режимі 24/7 якісну професійну допомогу дозволяє забезпеченість медичними кадрами: працюють 52 лікарі (50% — молоді фахівці).

Щодо вакансій: Арцизька центральна опорна лікарня запрошує на роботу реабілітолога, анестезіолога, патанатома, рентгенолога, невролога, фізіотерапевта, а також двох педіатрів та двох лікарів невідкладної допомоги.

В умовах військового стану лікарня надає медичну допомогу військовослужбовцям.
Створено 3-х місячний запас медикаментів та розхідників, продуктів харчування, місячний запас дизельного палива.
Станом на зараз є 6 генераторів на 444 кВт, система супутникового швидкісного Інтернету STARLINK.
Затверджено план дій персоналу у разі виникнення надзвичайних ситуацій: створено 6 хірургічних бригад, підготовлено 6 операційних, проведено тренінг щодо їх злагодженої роботи, опрацьовано схема збору бригад у робочий та неробочий час.
Обладнано 4 протирадіаційні укриття (для хворих та медичного персоналу), де розгорнуті палати з ліжками, пологовий зал та операційна з підводом кисню та автономним живленням.
Розгорнута палатка з усіма комунікаціями для проведення дегазації та дезактивації у випадках хімічної та радіологічної загрози.
КНП «Арцизька ЦОЛ» забезпечена кадрами, матеріальними ресурсами, сучасним медичним обладнанням для надання якісної медичної допомоги та на протязі 4х років довела свою фінансову та профільну спроможність.
Зіновій Челак, генеральний директор КНП «Арцизька Центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради Болградського району, Заслуженный лікар України, Почесний громадянин Арцизької громади

…А ще в Арцизькій лікарні багато створено для «прихованої» психологічної реабілітації: мова – про благоустрій території, де багато квітів. У відділенні педіатрії є «місце для селфі» — мама однієї маленької пацієнтки подарувала картину, поруч з якою перед випискою всі роблять фото «на здоровʼя».

Серед квітів на території закладу є прикмети суворої сучасності: намет для надання допомоги при виникненні надзвичайної ситуації, де облаштовано три зони («червона», «жовта» та «зелена», запаси одягу, підʼізд до намету, подача теплої води у душові, окрема бетонна емність для відходів та інше необхідне для функціонування у разі виникненні надзвичайної ситуації.

Є облаштоване сховище, альтернативні джерела енергопостачання (генератори) з запасом палива на місяць.

На всій території та в окремих локаціях ведеться відеонагляд в режимі реального часу.

Лікарня отримала нову машину з Швеції для «швидкої», чекає на модернізацію трьох відділень («травми», «реабілітації», пологового), яке буде проходити за рахунок грантів (від партнерів, які допомагають арцизьким лікарям) та бажають мати мамограф.

Був приємно вражений станом медичного містечка: тут в усьому відчувається бережливе, охайне ставлення до того, що є. З повагою до майна та праці людей.
Валерій Єребакан, перший заступник голови Болградської районної державної (військової) адміністрації

Арциз географічно та фактично є медичним хабом для регіону, де мешкають більше 40 тисяч людей. Медичні працівники налаштовані надати професійну допомогу усім, хто її потребує, в максимально комфортних умовах. Здається, це є результатом медичної реформи галузі охорони здоровʼя та небайдужості представників медичного суспільства та всіх, хто має відношення до цієї сфери нашого життя.

Далі буде.

Ірина Королькова, членкиня Національної спілки журналістів України

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий