Ізмаїльська міська лікарня продовжує підвищувати якість медпослуг

Медична реформа та її результати стосуються кожного, хто має потребу звернутись до лікаря. Саме тому Бізнес-портал Одеської області при підтримці N-ost розповідає про зміни, до яких призвела реформа системи охорони здоровʼя, та що це «оздоровлення» принесло мешканцям та гостям регіону.

Перша частина («Реформі охорони здоровʼя — 12 років. Чи збулось те, про що мріялось?»)— тут.

Друга частина («Ізмаїльський район — про «оздоровлення» мережі медзакладів») — тут.

Третя частина («Дунайська обласна лікарня: пацієнтам — про сьогодення та найближче майбутнє») — тут.

Четверта частина («Бородінська громада та відбудова системи охорони здоровʼя») — тут.

Пʼята частина («Тарутине — медицина повинна бути комфортною та сучасною для пацієнтів і для медиків») — тут.

Ізмаїл (в минулому – обласний центр) наразі має розвинуту мережу медичних закладів — міських, районних та обласних (за підпорядкуванням), а також комунальних та приватних (за фінансуванням). Ми вже розповідали про обласну лікарню, сьогодні — про міську.

Ізмаїльський міський центр первинної медико-санітарної допомоги створено 2018 року рішенням Ізмаїльської міської ради №3909-VII з метою створення належних умов медичного обслуговування населення та реалізації державної політики у сфері державних гарантій медичного обслуговування.

Ізмаїльська «первинка» (а це 5 амбулаторій) надає первинну медичну допомогу дитячому та дорослому населенню Ізмаїла, проводить заходи з попередження та зниження захворюваності, раннього виявлення хворих; диспансеризації населення та працює над санітарно-гігієнічним вихованням населення.

Амбулаторія для дітей

Амбулаторія для дорослих

Ізмаїльська громада з початку повномасштабної воєнної агресії росії проти України отримала значну кількість ВПО, оскільки має прикордонний статус, у зв’язку з чим питання збереження здоров’я та контроль над поширенням захворювань є одним з пріоритетів Ізмаїльської міської ради. У керівництва громади є розуміння того, що лише спільна робота медиків та освітян за підтримки місцевої влади може дати гарний результат. Цей успішний досвід співпраці був отриманий ще під час проведення вакцинальної кампанії від СOVID-19. І тепер є знання, що, якщо є загроза якогось спалаху чи інша кризова ситуація, то треба поєднувати зусилля лідерів думок з різних сфер та спільно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу: лише тоді ти будеш почутий громадськістю!
Ізмаїльський ЦПМСД дуже добре працював у період пандемії СOVID-19. Вони самі будували маршрути виїздів мобільних команд до населення, виїжджали, робили щеплення, вирішували кризові питання – і завжди мали гарний результат. І тому зараз медики дуже легко, а, головне, – ефективно проводять виїзди до закладів освіти нашої громади. Впевнена, що завдяки таким виїздам всі отримують не лише щеплення чи огляд, але й корисну інформацію, яка стане у нагоді для захисту власного здоров’я та здоров’я дітей.
Здоров’я громади залежить від кожного!
Марина Деной, заступниця голови Ізмаїльської районної державної (військової) адміністрації

Ізмаїльська міська центральна лікарня

Це комунальне неприбуткове підприємство Ізмаїльської міської ради — кластерний медзаклад, що в режимі 24/7 надає медичну допомогу мешканцям Ізмаїла та всім, хто з різних причин опинився в місті та потребує її.

Але розповідь про нього слід почати з того, що ця лікарня розташована в пристосованій «сталінській» будівлі, що визначило ряд недоліків – відсутність зручностей і ліфтів, вузькі палати з дуже високими стелями та інше. Але 2021 року тут розпочався капітальний ремонт, який встиг перетворити перший поверх та частину третього на сучасний медзаклад – за всіма нормами та вимогами. Повномасштабна агресія росії проти України роботи з оновлення будівлі пригальмувала – але не зупинила. Хоча, частину робіт буде виконано після Перемоги.

А тепер – власне до роботи медзакладу.

До структури Ізмаїльської МЦЛ входять хірургічне, травматологічне, неврологічне, дитяче, паліативне відділення, перинатальний центр, відділення анестезіології, два лікувально-діагностичних відділення (для дорослого та для дитячого населення), відділення трансфузіології, лабораторний блок (клініко-діагностична лабораторія з вірусологічним, імунологічним, цитологічним, серологічним, біохімічним відділами, бактеріологічна та гістологічна лабораторії), ендоскопічний кабінет, кабінет «Довіра», рентгенологічне відділення з УЗД-діагностикою, фізіотерапевтичне відділення, інформаційно-аналітичний відділ, стоматологічна поліклініка, госпрозрахункові стоматологічні ортопедичне та лікувальне відділення.

Приймальне відділення

Тут цілодобово працюють рентген, МРТ, УЗД, малі операційні, надається допомога всім, хто її потребує. Професійність, оперативність і організованість дій медперсоналу цього лікувально-діагностичного відділення в певній мірі впливають на результат подальшого лікування хворого, а при невідкладних станах – і на його життя.

Донедавна приймальне відділення було розташоване у цокольному поверсі будівлі, яка є пристосованою для виконання завдань охорони здоровʼя. Проблемою була не тільки «непрофільність» будівлі, але й відсутність ліфтів: пацієнтів на ношах транспортувати між поверхами доводилось власними силами рідних.

Але 2021 року після капітального ремонту першого поверху приймальне відділення переїхало і отримало не тільки сучасне обладнання, але й два входи (для дітей та для дорослих) з пандусами для «швидких». Окрім сучасного планування, обладнання та організації роботи тут є ліфт – проте, в планах: є шахта – і ліфт був би. Якби не війна.

Тому до входу – на машині, на першому поверсі – за необхідності на каталках чи візках, а далі – як це було весь час існування лікарні…

Поруч з приймальним відділенням цілодобово працює централізована клініко-діагностична лабораторія з біохімічним відділом.

Лабораторний блок КНП ІМР «Ізмаїльська МЦЛ»:

  • пройшов акредитацію відповідно до вимог ДСТУ EN ISO 15189:2022 (EN ISO 15189:2012 IDT) в сфері: біохімічні, гематологічні, імуногематологічні, імунологічні, імунохімічні, хіміко-мікроскопічні, цитологічні дослідження біологічного матеріалу людини;
  • оснащений автоматичними біохімічними та гематологічними аналізаторами, напівавтоматичними коагулометрами, загально-клінічними та імунологічними аналізаторами;
  • обслуговує лікувально-діагностичну поліклініку, госпрозрахункове та стаціонарне відділення (екстрена допомога 24/7) КНП ІМР «Ізмаїльська МЦЛ», за договорами – КНП «Дунайська обласна лікарня» ООР (екстрена допомога 24/7), Ізмаїльський міський центр первинної медико-санітарної допомоги, КНП «Вилківська міська лікарня», КНП «Кілійська багатопрофільна лікарня», КНП «Ренійська міська лікарня», а також мешканців міста (при наявності електронних направлень та по самозверненню).

Лабораторія при стаціонарі ІЦМЛ працює 24/7, лабораторія при поліклінічному відділенні — за графіком установи.

Централізована клініко-діагностична лабораторія надає найбільший в Одеській області (не враховуючи м.Одеса) спектр медичних послуг лабораторно-діагностичних досліджень.

Від 5 до 7 тисяч досліджень за добу проводять фахівці Централізованої клініко-діагностичної лабораторії.

За наявності електронного направлення від лікаря згідно з пакетами НСЗУ дослідження виконуються безкоштовно.

Травматологічна служба ІМЦЛ — це травматологічне відділення, травмпункт, два травматологічні кабінети поліклініки для дорослих та один — для дітей.

У травмпункті, до якого щороку звертаються по допомогу близько 5000 пацієнтів, проводиться в середньому 700 – 750 великих оперативних втручань та понад 3000 малих операцій.

«Травма»:

  • надає спеціалізовану ортопедо-травматологічну медичну допомогу дорослим та дітям з переломами кісток кінцівок, таза, хребта, грудної клітки, травмами суглобів та м’яких тканин, політравмами, гострою черепно-мозковою травмою, термічною травмою-опіками та відмороженнями, захворюванням опорно-рухового апарату та хребта, а також за потребою по антирабічну допомогу й в разі обстеження юнаків допризовного та призовного віку за напрямками ВЛК;
  • тут проводиться весь спектр оперативних втручань при переломах кісток верхніх та нижніх кінцівок із використанням для металостеосинтезу сучасних титанових імплантів пластин із кутовою стабільністю – LCP пластини;
  • тут широко використовується блокуючий інтромедулярний металостеосинтез (БІОС) з використанням титанових імплантів (для цього в операційній є сучасний цифровий рентгенапарат, а також сучасний операційний стіл із рентген — негативним покриттям, що значно полегшує роботу операційної бригади та скорочує час операції);
  • при відкритих переломах використовуються апарати зовнішньої фіксації (апарати типу Ілізарова, стрижневі апарати);
  • операції на нижніх кінцівках проводяться, в основному, під спиномозковою анестезією, на верхніх кінцівках під загальним знеболенням або регіональною провідниковою анестезією (у відділенні цілодобово працює бригада лікарів анестезіологів-реаніматологів, які володіють усіма видами анестезій), а після цих операцій хворі обходяться без гіпсової іммобілізації та скорочується час одужання, тому що в цих випадках час зрощення кісток і реабілітація відбуваються одночасно;
  • при дегенеративно-дистрофічних ураженнях суглобів (кокартрози, дефартрози колінних, гомілковостопних та плечових суглобів) внутрішньосуглобово вводяться препарати гіалуронової кислоти.

Щороку в травматологічному відділенні близько 1200 пацієнтів отримують високопрофесійну медичну допомогу.

Наразі «травма» розташована на другому поверсі будівлі МЦЛ та очікує на переселення до відремонтованої двоповерхової будівлі поруч – з кращими умовами та ліфтом.

«Хірургія» — в очікуванні ремонту, що не впливає на якість надання професійної меддопомоги.

Тут в режимі 24/7 виконують:

  • лапароскопічні операції (апендектомія, холецистектомія, дренування холедоха, герніопластика пахових кил, резекція кіст яєчників, нефректомія, варікоцелектомія, резекція кіст нирок, пластика гідронефрозу, видалення новоутворень нирок);
  • ендоскопічні (стентування сечоводів, ТУР переміхурової залози та новоутворень сечового міхура, уретроцистоскопія, біопсія сечового міхура, літотріпсія каменів сечового міхура та сечоводу із застосуванням лазерної ультразвукової та пневмокінетичної енергії, пункція кіст, установка нефростомічного дренажу та мультифакальна трансректальна біопсія передміхурової залози, панендоскопія до 12-палої кишки та колоноскопія з біопсією).

Фахівці відділення, не оминаючи «класичні» методи оперування (від врослого нігтя та бородавок до абдомінопластики та пластики уретри за Snodgras при вродженій гіпоспадії), йдуть вперед разом із технологіями — в ближчому майбутньому планується розширити перелік послуг, додавши в нього герніопластику стравохідної кили діафрагми, Sleeve — резекцію шлунку, операцію Bipartition (операція двійного шляху), лапароскопічне накладання кишкового анастомозу.

Неврологічне відділення — теж в очікуванні переїзду в нові приміщення. Тут лікують різноманітні судинні захворювання головного мозку, захворювання опорно-рухового апарату, дегенеративно-дистрофічні зміни хребта; екстрапірамідні захворювання (хвороба Паркінсона, есенційний тремор, тремор неясної етіології); розсіяний склероз; невропатії різного генезу (діабетичні, післятравматичні, інтоксикаційні); наслідки перенесених черепно-мозкових травм, спинальні травми; наслідки перенесених інсультів; епілепсії тощо.

Надважливо: саме тут пацієнти мають можливість отримати сучасне лікування інсульту за ішемічним та геморагічним типом — в тому числі, проведення процедури тромболізис.

Тромболізис — вид фармакологічної терапії, спрямований на відновлення кровообігу в судині шляхом лізису (розчинення) тромбу в середині судинного русла. Застосовується дана процедура лише для ішемічних інсультів і ефективна в перші 3-4,5 години від початку захворювання, які називаються «терапевтичним вікном».

В приймальному відділенні пацієнта оглядає черговий невропатолог (цілодобово), проводить нейровізуалізацію, яка є безкоштовною (КТ головного мозку), та за результатами обстеження приймається рішення щодо подальшої тактики ведення пацієнта.

Якщо він потрапив до «терапевтичного вікна», то буде шпиталізований до відділення реанімації для подальшого проведення процедури тромболізис. Вона дозволяє пацієнтам, які надходять з важким неврологічним дефіцитом (з повною відсутністю рухів у руці та нозі, відсутністю мови), через кілька годин повернути можливість говорити і рухати кінцівками, а наступного дня вставати, ходити і вже через декілька днів на власних ногах покинути неврологічне відділення.

Важливо: препарат «Актилізе», який використовується для проведення тромболітичної терапії, закуповується лікарнею та для пацієнтів є безкоштовним.

Пацієнти та їх родичі часто звертаються по допомогу до лікаря, коли «терапевтичне вікно» зачинилось, не надаючи значення першим ознакам гострого інсульту: перекіс обличчя, ослаблення та/або зниження чутливості в одній або двох кінцівках з одного боку, порушення мови, координації рухів, виражене запаморочення.
Якщо є хоча б одна з цих ознак – не гайте час, терміново викликайте 103 та наполягайте, щоб пацієнта доставили саме в Ізмаїльську міську центральну лікарню як одну із законтрактованих для надання допомоги пацієнтам з гострим інсультом, де є необхідне оснащення та можливість надавати допомогу таким пацієнтам цілодобово.
Ігор Філіп, завідувач відділення інтенсивної терапії

Педіатричне відділення надає цілодобову екстрену медичну допомогу хворим з різними патологіями: в режимі 24/7 працює рентген-, КТ- та УЗД-кабінети, а також проводяться лабораторні дослідження (у повному обсязі за потребою).

«Дитинству» пощастило: в межах реформування міської системи охорони здоров’я капітально відремонтовані два блоки педіатрії (для немовлят та підлітковий). Сучасні енергозберігаючі технології, що застосовані для освітлення, зменшили споживання електроенергії у 2,5 рази. У відділенні є резервні джерела енергопостачання, встановлено централізовану вентиляцію з можливістю клімат-контролю.

Палати у відділенні для немовлят розраховані на двох дітей та двох дорослих, а в підлітковому – на 2-3 особи.

У кожній палаті є гаряче та холодне водопостачання, нові меблі (в тому числі, сучасні ліжка зі зручними матрацами і комплектами постільної білизни), а також встановлено жалюзі.

У відділенні облаштовано три палати з душовими кабінами та сан.вузлами, є гардеробна, їдальня з холодильниками, мікрохвильовими печами, електрочайниками, електричним підігрівом для пляшок, з плазмовим телевізором, а також пральна машина з сушкою, душова кімната для підлітків з електричними бойлерами.

Палати інтенсивної терапії (в самому відділенні) оснащені усім необхідним обладнанням (апарати ШВЛ, інфузійні насоси, дитячий електровідсмоктувач, монітори для ліжка пацієнта та ін.) для надання екстреної допомоги тяжкохворим.

Відділення функціонує у постійному контакті з дільничними педіатрами та вузькими спеціалістами, з лікарями інфекційного та ЛОР відділень.
Олена Аскерова, завідувачка педіатричним відділенням

Є де народжувати!

В складі ІМЦЛ — Перинатальний центр ІІ рівня, що акредитований 2010 року та має статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Центр розташований в будівлі, що побудована в 1967 році саме для пологового будинку.

Ізмаїльський Перинатальний центр протягом останніх років займає перше місце в Одеській області за кількістю пологів: саме тут народжують мешканки півдня Одеської області, а також жінки, які через повномасштабну воєнну агресію росії проти України опинились в цьому регіоні.

Перевагами Перинатального центру є постійне спільне перебування матері та дитини від моменту народження до виписки, індивідуальні пологові зали, сімейний пологовий зал, операційні зали та відділення реанімації та інтенсивної терапії для жінок, які розташовані в безпосередній близькості один від одного, що підвищує безпечність та якість надання допомоги.

Тут широко підтримуються та практикуються партнерські пологи та раннє прикладання новонародженого до грудей, викладення немовляти на живіт матері в перші хвилини життя, а також максимальне орієнтування молодих батьків на переважно грудне вигодовування.

…А при виписці медики щиро запрошують молодих батьків приходити ще.
Чимало тих, хто відгукується на це запрошення.

До структури ПЦ входять жіноча консультація (тут відкрито укомплектований найсучаснішим медичним обладнанням гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу), денний стаціонар, а також стаціонар (є відділення патології вагітності та екстрагенітальної допомоги, гінекології, акушерсько-фізіологічне, акушерське, анестезіології (з 3 ліжками інтенсивної терапії, екстреної та невідкладної допомоги), новонароджених (з 3 ліжками інтенсивної терапії).

В Ізмаїльському Перинатальному центрі широко використовуються епідуральні та спінальні аналгезії в пологах, проводиться цілодобовий анестезіологічний супровід при пологах, а також цілодобово чергують лікарі акушери-гінекологи, анестезіологи та неонатологи, що забезпечує своєчасну і висококваліфіковану лікарську допомогу.

Відділення інтенсивної терапії та реанімації новонароджених укомплектоване сучасним обладнанням, апаратами штучної вентиляції легень та моніторингу всіх життєво важливих функцій організму, що дозволяє лікувати та виходжувати дітей, які народилися в важкому стані вагою понад 1,5 кг.
У гінекологічному відділенні ІПЦ, де забезпечено як планову, так і екстрену гінекологічну допомогу жіночому населенню, виконується весь спектр гінекологічних операцій (консервативна міомектомія, тотальна та субтотальна гістеректомія, операції на додатках, біопсія ендометрія, конізація шийки матки, вишкрібання порожнини матки та цервікального каналу, реконструктивні операції при опущенні та випадінні статевих органів та багато інших) з використанням новітніх технологій (лапароскопія, гістероскопія, гістерорезектоскопія, тотальна вагінальна гістректомія з лапароскопічною асистенцією).
Людмила Великова, заступниця медичного директора з медичної частини перинатального центру, лікарка- акушер — гінекологиня вищої кваліфікаційної категорії, хірургиня

Як зазначила заступниця Ізмаїльського міського голови Катерина Татаринцева, в умовах повномасштабної війни росії проти України особливе значення мають наявність укриття та здатність до автономного забезпечення.

Ізмаїльська міська центральна лікарня має облаштоване за всіма нормами та стандартами укриття, генератори та свердловини. В планах – встановлення сонячних панелей.

Робота з оновлення лікарні, яка сьогодні є сучасним медзакладом та виступає центром надання медпослуг півдня Одеської області, ведеться з залученням всіх можливих в сьогоднішніх умовах джерел. В тому числі, міжнародної допомоги. До речі, лікарня відпрацювала низку транскордонних проєктів, що дозволило покращити матеріально-технічну базу медзакладу.

4 червня представники Міжнародного медичного корпусу (International Medical Corps) привезли чергову партію медичного обладнання, яке пройшло сертифікацію в Міністерстві охорони здоровʼя України.
Серед отриманої зараз Ізмаїльською центральною міською лікарнею гуманітарної допомоги — апарат УЗД експерт-класу з доплером та кардиологічними датчиками, два нових електрокардіографи для реабілітаційного блоку у відділенні неврології, портативний дефібрилятор для інсультного блоку, а також спеціалізований холодильник для медикаментів.
Навесні Міжнародний медичний корпус оновив обладнання відділення трансфузіології Ізмаїльської ЦМЛ. Лікарня отримала спеціалізоване обладнання для забору, переробки, запайки та збереження компонентів крові.
Все отримане буде працювати заради підвищення якості медичних послуг мешканцям Ізмаїла та всім, хто її потребує.
В умовах повномасштабної воєнної агресії росії проти України кожна підтримка з боку партнерів надає нашому народові сил та наснаги впевнено йти до головної мети – до Перемоги.
Разом ми Переможемо!
Слава Україні!
Андрій Абрамченко, Ізмаїльський міський голова

Генеральний директор КНП ІМР «Ізмаїльська МЦЛ» Сергій Бажак повідомив, що Ізмаїльська міська центральна лікарня продовжує робити все для підвищення якості надання медичних послуг та підвищення рівня комфорту перебування в стінах закладу як для пацієнтів, так і для колективу. Всі лікарі продовжують навчання, підвищуючи свою кваліфікацію. Оновлення обладнання продовжується. Не зупиняється робота над вдосконаленням систем автономного забезпечення медзакладу. Все це вкрай важливо для виконання головного завдання лікарні – допомагати зберігати своє здоровʼя всім, хто цього потребує. В різні роки різні люди говорили, що цей медзаклад працює в режимі лікарні швидкої допомоги. Тобто, стабільно найфахово. Повертаючи людей до повноцінного життя.

Підсумок

Медична реформа проявила спроможність медзакладів та змусила їх шукати шляхи вдосконалення. Це – підвищення рівня комфорту для пацієнтів та медперсоналу, яке — не тільки в проведенні капітальних ремонтів та впровадженні сучасних технологій при забезпеченні рівня комфорту в палатах та кабінетах. Це розширення спектру послуг з постійним оновленням медичного обладнання та впровадженням сучасних методик лікування.

«В підсумку це на користь всім – і пацієнтам, і медичним працівникам», — впевнений голова Ізмаїльської районної державної (військової) адміністрації Родіон Абашев.

Далі буде.

Ірина Королькова, членкиня НСЖУ

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий