В Одеській області вивчають можливість розширити вітропарки

В Ізмаїльському районі вивчали питань технічної можливості будівництва вітрових електростанцій на території Саф’янівської, Суворовської та Ренійської об’єднаних територіальних громад – на нараді, яка відбулась 5 червня в Ізмаїльській райдержадміністрації.

Як повідомляє голова ІРД(В)А Родіон Абашев, Ізмаїльщина має потужний потенціал розвитку на своїй території альтернативних джерел енергії — вітрової, сонячної та інших, що сприяє досягненню нашою державою енергетичної безпеки, а також дозволяє територіальним громадам отримати нові робочі місця та збільшити надходження до місцевих бюджетів. Представники компанії, яка проєктує і запроваджує будівництво вітрових електростанцій у країнах Європи, у режимі відеозв’язку розповіли про деталі реалізації проєктів з енергозабезпечення (розробка інвестиційного плану для залучення грошових коштів, проєкту землеустрою земельної ділянки і містобудівних умов до забезпечення підготовчих та будівельних робіт і підключення до електромереж). Є зацікавленість у запропонованому проєкті.

За минулий рік на Одещині оператор системи розподілу ДТЕК підключив до електромереж 306 сонячних та вітрових електростанцій з загальною потужністю 67 МВт. ВДЕ допоможуть децентралізувати та підвищити ефективність енергетичної системи України та в цілому збільшують її стійкість та гнучкість, повідомляє ДТЕК Одеські електромережі. В повідомленні підкреслили, що важливість невеликих автономних об’єктів генерації енергії значно зросла після російських атак на енергосистему України у 2022-2023 роках. Генеральний директор «ДТЕК Одеські електромережі» Дмитро Григор’єв додав, що компанія попри війну продовжує розвивати мережі, що дозволяє підключати та використовувати нові об’єкти відновлювальної енергетики.

Нагадаємо, на Одещині 8 січня поблизу Білгород-Дністровського внаслідок атаки безпілотників пошкоджено вітротурбіну компанії Elementum Energy. Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Одеській та ще двох областях у 2024-2026 роках на будівлях Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) встановлять сонячні електростанції.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на міжнародне агентство IRENA, Україна має найбільший серед країн Південно-Східної Європи технічний потенціал використання відновлюваної енергетики, а особливо це стосується вітрової генерації. Невелика глибина Чорного та Азовського морів дозволяє використовувати недорогі технології монтажу, а для технічного забезпечення будівництва морських вітропарків в Одеській, Миколаївській та Запорізькій областях можна використовувати порти.

До повномасштабного вторгнення в Україні працювали понад 30 вітрових електростанцій. На території Одеської області зараз функціонують три вітропарки.

Гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв пояснив, що сонячні батареї та вітряки не можуть бути єдиним джерелом електроенергії. Якщо у мережі немає напруги, то самі по собі вітряки чи сонячні станції не зможуть працювати. Тоді ж, за його словами, і почали працювати, аби подавати зелену енергію на критичні об’єкти.

Експерти вважають, аби держава вкладалася у вітроенергію, то блекауту можна було б уникнути зовсім, адже попри пошкоджені вітряки чи сонячні панелі станції можуть продовжувати генерувати енергію:

“У теплоелектростанцію якщо попадає ракета, то вона перестає повністю працювати. Якщо ракета потрапляє у вітроелектростанцію, то може бути знищена одна турбіна чи дві. Але весь вітропарк пошкодити неможливо. Багато треба ракет”.

Використання енергії вітру пом’якшило проблему вимкнень електроенергії в Одеській області. Коли були пошкоджені автотрансформатори на підстанції в регіоні, вітропарки, розташовані на Одещині, змогли забезпечити електроенергією критичну інфраструктуру і близько 100 тисяч споживачів. Знеструмленими лишалися ще понад півмільйона.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий