Бізнес в Україні активно бере кредити: що купує за позичені гроші

Протягом квітня-червня ставки за цільовими банківськими кредитами для малого та середнього бізнесу без врахування пільгових державних програм можуть знизитися до 15-17% річних.

Як повідомила директорка департаменту малого та середнього бізнесу «Глобус Банку» Оксана Шульга, найголовнішим стимулом для покращення умов кредитування є поступове зниження облікової ставки. На її думку, впродовж 2-3 місяців Нацбанк може знизити облікову ставку з наявних 14,5% до 14-13%, що дасть змогу комерційним банкам більш активно розвивати кредитування малого та середнього бізнесу за більш вигідними умовами.

«Розвиток банківського кредитування фактично «прив’язаний» до розміру облікової ставки. Адже облікова ставка фактично фіксує поточну вартість національної валюти та вартість залучених під розвиток кредитування фінансових ресурсів. Саме тому чим меншою буде облікова ставка, тим вигіднішими стануть умови для позичальників», – сказала експертка.

Шульга зауважила, що у першому кварталі 2024 року кількість виданих цільових кредитів для малого та середнього бізнесу (МСБ) зросла майже вдвічі, порівняно з аналогічним періодом минулого року. При цьому понад 90% від усіх виданих кредитів для МСБ припадає на спільні програми банків та виробників / постачальників основних засобів ведення бізнесу.

Банкір звернула увагу, що з початку 2024 року найбільший попит спостерігається на кредити на придбання авто для бізнесу (понад 40% від усіх кредитів), придбання комерційної техніки (близько 30%), виробничого обладнання (25% кредитів). При цьому найбільш поширеними (понад 95% кредитів) є кредити терміном на 3-5 років із середньою сумою запитуваного кредиту до 1,2 млн грн.

Шульга вважає, що у другому кварталі популярність банківських кредитів для малого та середнього бізнесу лише набиратиме обертів. При цьому оптимальним результатом для тих банків, що розвивають напрямок кредитування малого та середнього бізнесу, стануть 50-60 виданих кредитів щомісяця на загальну суму понад 80 млн грн.

«Наразі лише третина всіх банків надають малому та середньому бізнесу відповідні кредити поза межами державних кредитних програм. Однак сприятлива ситуація в економіці країни, «ліберальна» облікова ставка здатні суттєво вплинути саме на цей вид кредитування», – підсумувала експертка.

Кредитування в Україні

14 березня правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку з 15% до 14,5% із 15 березня. Цьому сприяли подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги.

Перша заступниця голови правління «Глобус Банку» Олена Дмітрієва прогнозувала, що за умов подальшого зниження облікової ставки на іпотечному ринку можливе здешевлення ставок за кредитами: залежно від терміну та розміру першого внеску вони можуть знизитися до 5-17% річних.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий