«Економічного дива не буде». Українцям розповіли, що чекає на ринок праці та чому потрібен новий Трудовий кодекс

З початком війни кількість працівників в Україні зменшилася на 21%, а кількість ФОП — на 49%. Попри це, уряд України визначив амбітні плани відновлення, зокрема досягнення ВВП у розмірі 246 млрд доларів США до 2032 року.

Як повідомляє Команда підтримки реформ Міністерства економіки України, для цього зайнятість має зрости на 67% порівняно з 2022 роком.

«Україна стоїть перед викликом відновлення свого ринку праці. За підсумками 2023 року Мінекономіки оцінило зростання ВВП на рівні 5%. Але водночас економіка скоротилася майже на третину з лютого 2022 року, ставши перед найскладнішими умовами відновлення», — йдеться у повідомленні.

Команда підтримки реформ Міністерства економіки України наголошує, що важливим етапом є прийняття нового Трудового кодексу, що створить додаткові передумови для сталого розвитку офіційної зайнятості та зрозумілих правил для роботодавців та працівників, в тому числі потенційних професіоналів з-за кордону. За очікуваннями Мінекономіки новий Трудовий кодекс сприятиме переведенню економічно неактивного населення у активне та подоланню «сірої» зайнятості, що за різними оцінками сягає 10−15%.

«База для зростання зайнятості є й у інших сферах. Скорочення гендерного розриву в оплаті праці та залучення більшої кількості жінок до роботи є однією з них. Для цього необхідне запровадження більш гнучких форм трудових договорів, що саме передбачено в проєкті нового Трудового кодексу», — зазначає Владислав Канцир, старший проєктний менеджер Команди підтримки реформ Мінекономіки. «Залучення до роботи людей з інвалідністю, які готові працювати, та створення необхідних та гідних умов для їх праці є іншим нерозкритим ресурсом», — додає Канцир.

За даними Мінсоцполітики, в Україні 2,7 млн людей мають інвалідність, більше половини з них — у працездатному віці. Працює лише кожен третій з них. Очікується, що набудуть поширення компенсації роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю, що стало доступним у 2023 році.

«Звісно, ринок праці не може існувати у вакуумі та створити економічне диво сам собою. Для цього, в першу чергу, потрібні працюючі інститути, верховенства права та іноземні інвестиції з трансфером технологій. Однак й маючи все перераховане, але без працівників і зрозумілих правил гри, навряд чи вдасться досягти цілей зростання ВВП, озвучених Урядом», — додає Канцир.

Раніше повідомлялося, що Конфедерація роботодавців розробила інструкцію з працевлаштування осіб з інвалідністю, в якій зібрала практичні поради щодо вимог законодавства з їх залучення на ринок праці.

Згідно з дослідженням Конфедерації роботодавців України, роботодавці остерігаються наймати ветеранів з багатьох причин. Вони побоюються, що при працевлаштуванні ветеранів зіткнуться з важким психоемоційним станом таких працівників (79%), алкогольною або наркотичною залежністю (25%), конфліктністю (24%).

Згідно з прогнозом НБУ, у 2025 році кожен сьомий українець все ще буде без роботи.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий