Підтримка аграріїв: держава допомагає, а інші зволікають?

Аграрії отримали ще майже 32 млн гривень грантової підтримки на нові сади, повідомляє Урядовий портал.

31,9 млн гривень виплатили ще 9 агропідприємствам у рамках урядової грантової програми підтримки малого та середнього бізнесу єРобота. Гроші будуть спрямовані на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

Всього з початку 2024 року вже виплатили 73,2 млн гривень 20 виробникам. Зокрема, на сади виплачено 53,2 млн гривень 15 господарствам. Ще 5 отримали 20 млн гривень на теплиці.

З початку дії програми виплачено 778,3 млн гривень 177 суб’єкту господарювання. Зокрема, 590,4 млн гривень отримали 141 господарство на розвиток садівництва, ягідництва і виноградарства та 187,9 млн гривень – 36 підприємств на теплиці.

Урядова грантова програма діє з 1 липня 2022 року і передбачає підтримку малого і середнього бізнесу. Серед її переваг – можливість для кожного бажаючого створити чи розвивати власний бізнес за напрямками «Своя справа», «Свій сад», «Своя теплиця», «Новий рівень».

У 2023 році видано 127 наказів на гранти для розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства (423,4 млн грн) і тепличного господарства (159,4 млн грн). Відповідно до наказів планується створення близько 15 тисяч робочих місць.

Гранти надаються у розмірі не більше 70 % вартості проєкту, але не більше 10 млн гривень. Заявник має профінансувати власними або кредитними коштами не менше 30% вартості проекту. Обов’язковою умовою є працевлаштування потрібної кількості працівників. Для садів – від 5 до 10 постійних і 125-425 сезонних робітників залежно від найменування насаджень. Для теплиць – не менше 4 постійних та 10 сезонних на гектар.

Фінансування агровиробників за урядовою програмою «єРобота» протягом 2024-2025 років відбувається завдяки підтримці Світового банку в рамках «Екстреного проєкту надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)».

Крім того, Уряд надав можливість сільським та селищним бюджетам залучати запозичення для прискорення соціально-економічного розвитку: 22 березня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо надання можливості сільським та селищним бюджетам залучати запозичення, у тому числі в українських банках та міжнародних фінансових організаціях.

Проект був розроблений для приведення у відповідність до норм Бюджетного кодексу України.

Серед ключових нововведень — розширення механізмів здійснення місцевих запозичень та надання місцевих гарантій для селищних та сільських рад; визначення осіб, уповноважених на підписання документів, пов’язаних з місцевими запозиченнями та гарантіями; творення умов для моніторингу затверджених рішень і зменшення кількості форм бюджетної звітності.

Окреслені зміни сприятимуть підвищенню прозорості та відповідальності при здійсненні місцевих запозичень, а також допоможуть громадам адаптуватися до економічних потреб з більшою гнучкістю. Це також сприятиме підсиленню фінансової стабільності місцевих бюджетів і стане потужним стимулом для соціально-економічного розвитку сіл та селищ по всій Україні.

В той же час Міністерство аграрної політики та продовольства України та аграрні асоціації «УКАБ» та «ВАР» висловлюють своє незадоволення роботою представництва Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН ФАО в Україні. Про це повідомляє департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської облдержадміністрації. 

До Мінагрополітики звернулися представники профільних асоціацій, а також малі та середні фермери, які повідомили, що ФАО не виконує, виконує не повністю або виконує невчасно деякі з міжнародних проектів допомоги постраждалим від війни регіонам.

До прикладу, на початку березня 2024 року ФАО пообіцяло надати українським малим та середнім фермерським господарствам та сільгоспвиробникам насіння ярої пшениці для весняної посівної. Прийом заявок тривав до 10 березня 2024 року. Однак на сьогодні фермери не отримали обіцяного насіння.

Зазначимо, що посівна кампанія ярої пшениці вже активно триває у більшості регіонів (15 областей). Отже актуальність даного проекту стрімко падає.

Так само викликає питання у фермерів проект з надання насіння соняшнику і сої, прийом заявок на участь в якому тривав до 24 березня. Оскільки роздача насіння планується після 24.03 — але точної дати немає, фермери не мають змоги планувати посівну і не можуть розраховувати на цю допомогу. А сіяти сою і соняшник українські фермери починають вже у квітні.

Також викликає питання ще один проект від ФАО — підтримка фермерів модульними зерносховищами місткістю 300, 500 та 1000 тонн. Для отримання зерносховищ фермери мали зареєструватись до 21 січня 2024 року. З того часу Мінагрополітики отримує скарги від фермерів, оскільки зерносховища вони досі не отримали, також ФАО відмовляється надати інформацію щодо термінів виконання обіцяних поставок.

Мінагрополітики звернулось до центрального офісу ООН ФАО з проханням звернути увагу на суттєві проблеми в організації роботи в Україні цієї структури та сподівається на вчасно надану допомогу українським аграріям, оскільки в сільському господарстві важливе дотримання агротехнічних термінів.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий