В Україні через російську ракетну атаку почалися відключення, а США просить «не чіпати» російські НПЗ

У різних областях України після масованого ракетного удару росії вранці 22 березня розпочалися аварійні відключення світла. Про це повідомили в компанії ДТЕК та місцевих військових адміністраціях.

За словами енергетиків, через пошкодження енергетичних об’єктів введено відключення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Полтавській, Кіровоградській областях, в Одесі, Кропивницькому, Харкові.

Вранці 22 березня російські загарбники здійснили масовану атаку по різних областях України.

Російська армія завдала ракетного удару по греблі Дніпровської гідроелектростанції в Запоріжжі, працюють рятувальники та енергетики, щоб ліквідувати наслідки численних ударів. Проїзд греблею повністю перекрили.

Окупанти вдарили ракетами та безпілотниками по інфраструктурі у Хмельницькому та Стрийському районі Львівської області. У Хмельницькому є загиблі та постраждалі. У Стрийському районі безпілотник влучив у енергетичний об’єкт.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький назвав нічний обстріл найбільшою атакою на енергетичну систему України за час війни. Про це він сказав в ефірі єдиного телемарафону вранці 22 березня.

«Це була найбільша, напевно, атака по енергетичній системі за весь час. Вона характеризується тим, що були застосовані комбіновані заходи ураження. Тобто не тільки, наприклад, крилаті ракети, але й «шахеди», і балістичні ракети. Атака була здійснена по різних регіонах України, по теплових і гідроелектростанціях, а також по магістральних підстанціях», – розказав Кудрицький.

Пошкодження в різних регіонах, найбільше за інших постраждав Харків. Там цілями була і генерація, і високовольтні підстанції, і підстанції операторів розподілу.

Вперше за тривалий час Укренерго змушене запроваджувати аварійні відключення електроенергії.

«Обмеження електропостачання протягом сьогоднішнього дня, поки енергетики будуть усувати наслідки атак, можуть бути в різних регіонах, зокрема в лівобережній Україні. Це контрольовані обмеження, вони потрібні енергетикам, щоб система працювала цілісно і щоб ми могли безпечно відновити роботу тих енергетичних об’єктів, які були уражені», – сказав Кудрицький.

Коментуючи збитки, завдані під час обстрілу ДніпроГЕС, він сказав, що ризиків прориву дамби немає. Пошкодження значні, але вони стосуються самої гідроелектростанції, а не її дамби.

«Йде оцінка пошкоджень, масштабу. За декілька годин буде більш ясна картина», – сказав Кудрицький.

У ніч проти 22 березня Росія використала для атаки на Україну 63 дрони-камікадзе та 88 ракет різного типу. Протиповітряній обороні вдалося збити 55 «шахедів» та 37 ракет.

В той же час Financial Times стверджує, що СБУ і ГУР отримали прохання з Вашингтона не атакувати нафтопереробні заводи в Росії.

Як повідомляє LIGA.Бізнес, Сполучені Штати попросили Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи, бо це, мовляв, може підвищити світові ціни на нафту і спровокувати «помсту» з боку Росії. Про це у п’ятницю, 22 березня, написала газета Financial Times з посиланням на три анонімні джерела.

Попередження від Вашингтона нібито отримали Служба безпеки України та Головне управління розвідки.

Ціни на нафту цього року й так уже виросли на 15% до $85 за барель, що відобразилося на вартості бензину в США. Враховуючи, що багато американців надають перевагу великим автомобілям, які споживають багато пального, це може бути важливим чинником у передвиборчій кампанії.

«Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на заправках у рік виборів», — сказав Боб Макнеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник Білого дому з енергетики.

У США також бояться, що Росія може у відповідь саботувати енергетичну інфраструктуру, важливу для Заходу, наприклад, трубопровідну систему Каспійського трубопровідного консорціуму. Це головний експортний маршрут для казахстанської нафти, який пролягає через Росію. Нафта потрапляє до Новоросійська, а там її вантажать на танкери. Цей маршрут використовують західні компанії, включно з ExxonMobil та Chevron.

Добитися офіційних коментарів від СБУ чи ГУР газета не змогла.

Речник американської Ради національної безпеки сказав, що США не заохочують і не сприяють ударам України по території Росії. У Центральному розвідувальному управлінні відмовилися від коментарів.

Співрозмовник LIGA.net в Силах оборони заявив, що не може прокоментувати подібну інформацію, але зазначив, що «реальність все покаже».

Два дні тому, 20 березня, до Києва з неанонсованим візитом приїжджав радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Останній з ударів по НПЗ стався 17 березня – СБУ атакувала дронами Слов’янський НПЗ на Кубані.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий