Кабмін повернув позапланові перевірки у двох сферах. Потрібно для «промислового безвізу»

Перевірки торкнуться підприємств із сфери комунальних послуг та виробництва побутової та господарської техніки

Кабінет міністрів відповідною постановою відновив планові та позапланові перевірки підприємств, які працюють у сфері комунальних послуг та виробництва непродовольчої продукції. Про це повідомляє пресслужба міністерства економіки.

«Ухвалення такого рішення є вимогою наших європейських партнерів. Це необхідний крок у рамках рекомендацій Європейської комісії з підготовки до укладання Угоди АСАА («промисловий безвіз») та програми Ukraine Facility», – прокоментував заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Так, поновлюються позапланові перевірки у сфері надання комунальних послуг за напрямами: встановлення державних регульованих цін, законодавство про захист споживачів, метрологічний нагляд.

Відновлюються планові та позапланові перевірки непродовольчої продукції у трьох пріоритетних напрямках Угоди АСАА: електромагнітна сумісність, низьковольтне електричне обладнання, безпека машин та механізмів.

Йдеться, наприклад, про побутову техніку, автоприлади, комп’ютери, циркулярні пилки, підіймачі для обслуговування транспорту, газонокосарки, кухонні комбайни тощо.

Під час попередніх консультацій легальний бізнес підтримав посилення нагляду за безпекою непродовольчої продукції. Це перешкоджатиме роботі нелегальних постачальників, наголошують у Мінекономіки.

Довідка

«Промисловий безвіз» – це назва Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (Угода ACAA), підписання якої передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС. Отримати «промисловий безвіз» з Європою значно складніше, ніж митний безвіз, оскільки угоду про нього країни ЄС підписали лише з Ізраїлем і лише у фармацевтичній галузі. Це особливий вид угод про взаємне визнання, оскільки їх укладення ґрунтується на попередній гармонізації системи технічного регулювання країни-партнера із системою ЄС у конкретних галузях. Угода АСАА поширюється на 27 груп товарів. На першому етапі «промисловий безвіз» України з ЄС буде запроваджено лише у трьох пріоритетних галузях: машини, низьковольтне обладнання та електромагнітна сумісність.

5 березня 2024 року Єврокомісія запропонувала продовжити «транспортний безвіз» з Україною. Але з оновленнями.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий