Де взяти гроші? 16 грантів, які може отримати бізнес на розвиток своєї справи

Проєкти USAID, ЄБРР, Mercy Corps, урядові програми та пропозиції для стартапів — як взяти участь у грантових конкурсах та як отримати кошти

Українські підприємці можуть отримати гроші від українських та іноземних донорів на розвиток своєї справи.

NV Бізнес із Командою підтримки реформ при Мінекономіки підготували перелік грантів для бізнесу.

Міжнародні програми

Проєкт USAID Конкурентоспроможна економіка України

Грант надається українським середнім і великим переробним підприємствам приватної форми власності (штат компанії — понад 100 осіб, річні продажі – не менш ніж 200 млн грн) для підтримки їхнього розвитку і створення робочих місць у таких галузях: виробництво упакування та пакувальних матеріалів, харчова промисловість, машинобудування та металообробка, текстиль, а також продукти для відновлення та відбудови (будівельні матеріали, вікна, двері, металоконструкції, електротовари тощо). Розмір гранту — до $500 тис. Заявки приймаються до 8 березня.

Конкурс Франко-української торгово-промислової палати

Конкурс для жінок-підприємниць, для участі у якому потрібно заповнити анкету на сайті womanccifu.com, зробити презентацію про себе (досвід роботи, основні досягнення, проєкт розвитку і бізнес-план на 3 роки) та коротке відео про свою компанію та проєкт, а також надати офіційний реєстраційний документ. Заявки приймаються до 24 березня.

Журі розглядатиме заявку за такими критеріями: оригінальність та обґрунтування проєкту, стратегічне мислення та якість бізнес-плану, а також якість презентації. Ті учасниці, які наберуть найбільшу кількість балів, пройдуть до наступного туру — співбесід з журі. Крім головного призу у розмірі 150 тис. грн, для фіналісток передбачені спеціальні призи від 25 тис. до 100 тис. грн.

Програма ЄС Креативна Європа

Грант надається на втілення проєктів, які промотують інновації для створення та розповсюдження культурного контенту. Брати участь можуть IT-компанії, стартапи, аудіовізуальні, культурні або креативні організації, бізнес-інкубатори та акселератори. Учасник має бути юридичною особою або ФОП та офіційно зареєстрований в Україні понад 2 роки.

Загальний бюджет програми становить 7,5 млн євро, і вона покриває до 70% витрат підприємця. Подавати заявки можна до 25 квітня.

Проєкт USAID Агро

Двадцять українських аграрних переробних підприємств отримають співфінансування для відновлення та розвитку експортного потенціалу. Взяти участь у програмі можуть приватні підприємства, які мають експортоорієнтовані стратегії розвитку та є постійними експортерами. Кожне підприємство може отримати від 10 млн до 100 млн грн. Заявки приймаються до 31 травня.

Проєкт USAID Кібербезпека критично важливої інфраструктури України

Стартапи, розробники та компанії можуть запропонувати креативні рішення у сфері кіберзахисту й отримати фінансування для їх впровадження. Гранти отримають компанії, які запропонують найефективніші інновації у сфері кібербезпеки. Загальна сума програми становить $500 тис. Подавати заявки можна до 30 вересня (дата закриття строку дії програми).

Програма європейської комісії та Офісу ЄС з прав інтелектуальної власності (EUIPO)

Малі та середні підприємства можуть отримати фінансове відшкодування на реєстрацію обʼєктів права інтелектуальної власності. Програма діє до 6 грудня.

Спільний проєкт ЄС та ЄБРР

Взяти участь у грантовому конкурсі можуть представники малого і середнього бізнесу, які: впроваджують або розробляють дружні до довкілля технології; зареєстровані як юридична особа (приватна компанія) на території України; здійснюють свою діяльність щонайменше 1 рік до подачі заявки; готові до співфінансування у розмірі щонайменше 25% від суми гранту. Розмір гранту становить до 50 тис. євро. Заявки приймаються на постійній основі.

Програма Mercy Corps за сприяння фонду Говарда Баффета

Мета проєкту — допомогти фермерам і бізнесам, що тісно пов’язані з сільським господарством, у відновленні діяльності та подоланні наслідків війни. Програма діє на території Донецької, Запорізької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей за винятком районів, де тривають активні бойові дії. Кожен підприємець може отримати грант у  розмірі $75 тис. Кінцевого терміну подачі документів немає — програма діє до набору потрібної кількості кандидатів.

Mercy Corps за підтримки уряду Швейцарії

Грант надається у розмірі $40 тис. малим та середнім фермерським підприємствам для подолання наслідків війни у сільському господарстві.

Для участі у програмі підприємець має бути офіційно зареєстрованим, без юридичних і правових перешкод для підприємницької діяльності відповідно до вимог законодавства. Грантоотримувач повинен докласти половину коштів для реалізації проєкту. Розмір гранту становить $40 тис., взяти участь у програмі можуть фермери з Полтавської, Сумської та Чернігівської областей. Проєкт актуальний до набору необхідної кількості кандидатів.

Програма ЄБРР консультаційної підтримки МСБ

Передбачає залучення досвідчених консультантів задля виявлення потреб та подальшого розвитку бізнесу. ЄБРР допоможе оцінити потреби бізнесу, залучити відповідного консультанта, супроводити проєкт від початку і до його завершення, компенсувати 85% вартості проєкту (без ПДВ). Програма діє на постійній основі.

Державні програми

Урядові грантові програми єРобота

Грант на створення або розвиток переробного підприємства у розмірі до 8 млн грн за умов: створення не менше 25 робочих місць, співфінансування (50% — вносить отримувач, 50% — надає держава у формі гранту), для підприємств, які працюють на деокупованих територіях, співфінансування становить 20% від підприємця і 80% від держави. Кошти можна витратити на придбання технологічного обладнання; введення його в експлуатацію та доставку. Заявки приймаються етапами впродовж року, дедлайн — до 15 листопада.

Грант для ветеранів, ветеранок та членів їх сімей на створення або розвиток власного бізнесу. Розміри грантів різняться. Якщо підприємець отримує до  250 тис. грн, він має створити одне робоче місце. Два робочих місця має з’явитись у тих, хто претендує на суму гранту у розмірі до 500 тис. грн. До 1 млн грн може отримати ветеран, зареєстрований як ФОП від 3 років. Програма покриває 70% вартості проєкту. Отримувач гранту має створити 4 робочі місця. Заявки приймаються етапами впродовж року, дедлайн — до 29 грудня.

Грант на власну справу у розмірі від 50 тис. до 250 тис. грн. Майбутні підприємці, діючі ФОП або юридичні особи. Грант можна витратити на наступні цілі: придбання обладнання; закупівлю сировини; орендну плату (не більш ніж 25% від суми гранту); лізинг обладнання. Заявки приймаються етапами впродовж року, кінцевий дедлайн — до 29 грудня.

Для стартапів

Проєкт данського інвестиційного фонду Seier Capital A/S

Програма для блокчейн-стартапів. Гроші виділятимуться як у вигляді грантів, так і інвестицій у проєкти, які базуватимуться на блокчейн-мережі Concordium.

Усі компанії, які отримують інвестиції від Seier Capital A/S, мають право на технічну підтримку та консультації з розробки платформ та програмного забезпечення, користувацького інтерфейсу UI/UX, хмарних сервісів, блокчейн-рішень та технологій розподілених реєстрів (DLT), великих даних та аналітики від компанії Tacans (швейцарсько-український венчурний розробник блокчейнів). Є три опції подачі заявок: гранти для стартапів у розмірі від 5 тис. до 50 тис. євро, інвестиції — до 100 тис. євро та значні інвестиції — понад 100 тис. євро.

Програма Всесвітньої організації інтелектуальної власності WIPO

Конкурс для малого бізнесу і стартапів WIPO Global Awards 2024. Переможці, а їх буде до 7, отримають наставництво для підтримки своїх IP-стратегій, включно зі збором коштів, можливостями партнерства, рекламною підтримкою тощо. Заявки приймаються до 31 березня.

Проєкт венчурного фонду Angel One

Грантову підтримку буде надано стартапам, які вже мають мінімальний життєздатний продукт, що був успішно пройдений і випробуваний на принаймні одному ринку. Основний акцент зроблено на таких напрямах, як FinTech, SaaS, EdTech, AI/ML. Розмір гранту становить до 200 тис. євро. Кошти виділяються на постійній основі.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий