Польський кордон: протести та блокування української агропродукції продовжуються

Станом на ранок 10 березня на кордоні з Польщею заблоковано п’ять напрямків. Польські фермери, як і анонсувалось, тимчасово припинили блокувати пункту пропуску «Краківець». Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

«Польські фермери продовжують блокувати рух. Станом на зараз – на п’яти напрямках. До цього, як відомо, було шість. В ніч з 8 на 9 березня вони припинили свої дії у напрямку руху пункту пропуску «Краківець». Це, власне, тимчасово. Вони зазначили, що свої дії поновлять десь 13 числа. Таку інформацію ми маємо від польських колег», – розповів речник ДПСУ

За його словами, хоча Краківець розблоковано і рух відбувається інтенсивний, там продовжує залишатися черга з вантажівок на території Польщі в очікуванні перетину кордону у бік нашої держави. Це десь близько 600 вантажівок.

На решті п’яти напрямках, де продовжується блокування, приблизно 1700 вантажних транспортних засобів сукупно стоять у чергах для перетину кордону, додав Демченко.

Загалом польські фермери пропускають певну кількість вантажівок у бік України. Повністю заблоковано проїзд вантажних транспортних засобів у двох напрямках в бік Польщі – «Ягодин» та «Шегині», В напрямкау України на цих пунктах пропуску є незначний рух.

В ДПСУ підкреслили, що водії та перевізники шукають альтернативні маршрути та можливості об’їзду. Останнім часом спостерігається збільшення черг на кордоні із сусідніми країнами, зокрема, Словаччиною, Угорщиною і Румунією.

Водночас зуманітарні вантажі прибувають на територію України. Про ускладнення руху для них на заблокованих пунктах пропуску не відомо, вказав Демченко.

Нагадаємо, що польські фермери розпочали загальнонаціональний протест, заблокувавши з 9 лютого дороги у всій країні, зокрема ті, що ведуть до кордону з Україною.

Також вони почали перешкоджати руху транспорту на пунктах пропуску з України, висипали українське зерно із вантажівок та вагонів. 

29 лютого прем’єр Польщі Туск після зустрічі зі своєю латвійською колегою не виключив, що Польща може заборонити імпорт російської агропродукції.

6 березня у центрі Варшави почалися масштабні протести польських фермерів, демонстранти палять покришки перед офісом прем’єр-міністра Польщі Туска.

7 березня Туск заявив, що ЄС повинен захистити сільськогосподарський ринок. Він вважає, що найближчим часом повинні бути позитивні рішення для аграріїв, які протестують

9 березня речник ДПСУ Демченко повідомив про плани польських фермерів тимчасово розблокувати рух у напрямку пункту пропуску «Краківець».

Однак за підсумками зустрічі прем’єр-міністра Дональда Туска з лідерами фермерського руху сторони не змогли домовитися, тому польські аграрії обіцяють продовжувати протести через невдоволеність так званим «Зеленим пактом для Європи» (Green Deal) та надходженням агропродукції з України.

За інформацією УНІАН,  Польща веде неформальні переговори з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн щодо звільнення країни від частини правил «Зеленої угоди».

Протести поляків проходять в умовах, коли український народ третій рік веде битву за виживання в умовах повномасштабної воєнної агресії росії проти України.

Висипання зерна в Польщі виходить за межи економічної боротьби, якщо знати, що росія, серед іншого, знищує зерносклади. Так, LIGA.Бізнес повідомляє, що внаслідок ракетного удару по Дніпропетровській області ввечері 9 березня був зруйнований елеватор одного з найбільших агрохолдингів України — «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка. 

Дніпропетровська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Масштаби руйнувань і сума збитків поки що оцінюються.

Втрачені для агропромислового виробництва 160 000 гектарів орної землі, знищені та розграбовані регіональні бази та елеватори в Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Харківській областях, а також у Київській області та поблизу Києва. Крім того, ворогом були знищені виробничі бази компанії в ряді областей, а сільськогосподарська техніка та автотранспорт, матеріальні цінності викрадені та вивезені російськими окупантами.

Потерпає також Одещина, яка стала воротами України для експорту сільгосппродукції у країни світу.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий