Платне бронювання як спосіб вивести економіку з тіні: експерт розкрив деталі

Інших джерел на сьогодні немає, а у легального бізнесу немає надзвичайно великих резервів, щоб платити більші податки.

Наразі виведення економіки з тіні стає надважливим питанням. Саме економічне бронювання поставить роботодавців в такі умови, коли вони будуть вимушені платити білі зарплати, щоб зберегти своє підприємство і працівників. Про це в коментарі «Апостроф TV» заявив економіст Олег Пендзин.

За його словами, прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував варіант платного бронювання. Підприємство, яке хоче забронювати своїх працівників, має демонструвати позитивні результати роботи, активну сплату податків і платити ЄСВ за власних працівників, а людина має сплачувати ПДФО.

«Що стосується того, якими мають бути межі, то є різні точки зору. Ми чули позицію комітету і пана Наталухи (народний депутат Дмитро Наталуха, – ред.), що мова має бути про 20 тисяч ЄСВ, тобто заробітна платня має бути від 100 тисяч гривень. Але це слабо реалістична ідея. Просто озирніться навколо себе і чи багато людей з такими легальними зарплатами», – вказав експерт.

Він також додав, що є й інша точка зору – сплата ЄСВ на рівні 6 тисяч гривень. Це заробітна платня приблизно на рівні 30 тисяч гривень. Це більш реалістично. З таким ЄСВ ми можемо отримати додаткову акумуляцію в бюджет на приблизно 300 мільярдів гривень. Тому така позиція з точки зору економіки цілком має право на існування.

«Я не беру до уваги морально-етичний аспект і не обговорюю сприйняття суспільством платного бронювання як такого. Але з точки зору грошей це виглядає таким чином… Коли ми говоримо про те, що на сьогоднішній момент є справедливим для держави, то у будь-якому разі є чесна робота у легальному бізнесі, сплата всіх податків і легальне нарахування заробітної платні своїм працівникам», – зазначив економіст.

Він додав, що при бронюванні можуть використовуватися різні критерії. Наприклад, для підприємства ВПК і критичної інфраструктури може бути критерій приналежності до важливості збереження економічного балансу. Відповідно там не буде питання 30 тисяч гривень, а може бути і менша заробітна платня. Але якщо підприємство виробляє критично важливу продукцію для держави, люди будуть бронюватися.

«Повертаючись до платного бронювання, на сьогоднішній момент це дуже дієвий спосіб вивести частину економіки з тіні. Тому що інших джерел на сьогодні немає, а у легального бізнесу немає надзвичайно великих резервів, щоб платити більші податки», – підсумував Пендзин.

Економічне бронювання

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час прес-конференції розповів про роботу уряду над новим підходом до системи економічного бронювання працівників від мобілізації. Можуть розглядатися підприємства, які мають, наприклад, податкове навантаження вище середнього по відповідній галузі.

Раніше УНІАН писав, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України оновили критерії для визначення підприємств такими, що мають важливе значення для національної економіки.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий