2 700 українців отримали ваучер на навчання за кошти держави з початку року, — Юлія Свириденко

Від початку 2024 року 2 700 українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію або спеціальність, чи підвищити свій професійний рівень, щоб бути більш конкурентними на ринку праці. Про це повідомила Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко.

“Покращення ситуації на ринку праці, подолання структурного безробіття — один із пріоритетів для Уряду. Ми надаємо нашим громадянам можливість за державний кошт пройти навчання, щоб підвищити свій професійний рівень або ж отримати нову, більш затребувану на ринку праці спеціальність чи професію. Українці можуть звернутись до Державної служби зайнятості та отримати ваучер на навчання на 30 тисяч грн і використати його для оплати навчання, обравши заклад освіти на власний розсуд. Лише від початку цього року 2 700 людей вже скористались такою можливістю. Серед найбільш популярних професій та спеціальностей, яким навчаються за ваучери цього року — медсестринство, кухар, дошкільна освіта, водій. Держава вже профінансувала видачу ваучерів на 12 млн грн. З минулого року за ваучер можна також навчитись на сапера і більше десяти людей вже опановують цю професію”, — зазначила Юлія Свириденко.

Нагадаємо, минулого року ваучери на навчання отримали 18 100 українців, загалом за програмою було профінансовано 252 млн грн. У 2023 році найбільшу кількість ваучерів було видано за такими професіями та спеціальностями: психологія, соціальна робота, освіта, медицина, будівництво та цивільна інженерія, кухар, водій.

Загалом ваучер можна використати для навчання за 124 професіями та спеціальностями у сферах ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування тощо. Професію, заклад освіти в межах України та форму навчання (денну, заочну чи дистанційну) людина обирає самостійно. Навчання здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на таку освітню діяльність.

Ваучер дає людині право безоплатно пройти навчання у закладах освіти чи у роботодавця за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей. Станом на сьогодні сума ваучера на може перевищувати 30 280 грн. Якщо вартість навчання дорожча, то роботодавець або людина доплачує різницю самостійно.

Отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які при цьому мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років. Зокрема, це:

  • люди віком старше 45 років (до настання пенсії за віком);
  • ветерани, учасники бойових дій;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, що отримали поранення внаслідок військової агресії, або пройшли полон.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно:

  • обрати спеціальність, професію та місце навчання;
  • подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами (основні — паспорт, ІНН, трудова книжка, документи про освіту тощо).

Впродовж 90 днів після отримання ваучера в центрі зайнятості людина має укласти договір про навчання із закладом освіти.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий