На кордоні з Польщею протистояння наростає

Ситуація на українсько-польському кордоні, за оцінкою заступника міністра інфраструктури Сергія Деркача, стає критичнішою: польські фермери почали заважати проїзду автобусів. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові переговори з Яцеком Сєвєрой, головою Бюро нацбезпеки Польщі після того, як у соцмережах в неділю з’явилися повідомлення, що польські фермери почали заважати проїзду не лише вантажного транспорту, але й пасажирського.

«Блокування кордону – це пряма загроза безпеці країни, що обороняється. Подібні дії негативно впливають на наше протистояння спільному ворогу на ім’я Росія. Жінки та діти, що шукали прихистку від війни й в силу різних причин повертаються додому, не можуть ставати заручниками бізнес-інтересів. Подібні акції та приклади негуманного ставлення до українців на кордоні ЄС можуть бути використані російськими спецслужбами для розбурювання штучного конфлікту між нашими країнами. Ми очікуємо на конкретні дії польських колег щодо недопущення таких ситуацій та розв’язання проблеми загалом», – цитує Кубракова пресслужба міністерства.

Зараз з польського боку заблоковано шість пунктів пропуску: «Ягодин – Дорогуськ», «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосін», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова».

Найгірша ситуація — в Дорогуську, найбільшому вантажному пункті пропуску на польсько-українському кордоні. Там рух вантажного транспорту взагалі припинився, протестувальники не пропускають навіть гуманітарні, швидкопсувні вантажі та пальне.

«Це прямий вплив на нашу обороноздатність», – сказав Деркач.

Польські фермери з 9 лютого на тракторах блокують дороги майже в трьох сотнях міст та містечок країни.

Днями у Державній прикордонній службі України заявили, що не впевнені у тому, що протестувальники пропускають в країну необхідну кількість гуманітарної допомоги. 

Нагадаємо, що 11 лютого польські фермери перед пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ» висипали зерно з кількох українських фур, зрізавши пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Україна відреагувала на цю витівку негативно – були заяви як від Мінагрополітики, так і від Міністерства закордонних справ. Польському міністру сільського господарства Чеславу Сєкєрському довелося вибачатися за дії протестувальників.

…Також у неділю, 18 лютого, польські протестувальники намагалися блокувати залізничні колії на станції «Дорогуськ». Про це повідомляють у Державній митній службі України.

«Акція» на залізничній станції тривала з 15:30 по 17:30. На офіційній сторінці Держмитслужби у соціальній мережі Facebook зазначається, що польська поліція завадила блокуванню, після цього рух поїздів відбувався у штатному режимі.

Щодо настроїв поляків, які щиро підтримують Україну, яка бʼється з російськими окупантами, то міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у Фейсбуці розповів про свою розмову із польськими фермерами під час зупинки на дорозі до Варшави.

«Після перетину кордону вийшов поговорити з польськими фермерами, які блокують кордон. Дуже приємні мужики, у яких купа міфів в голові. Вони чули, що українські фури везуть не лише українське, а і російське збіжжя, а російського вони не хочуть. Кажуть що транзит вони залюбки б пропускали, але країни, куди прямують товари, відмовляються їх приймати, бо неякісне, і транзит нібито повертається у Польщу. Щось там з товаром у вагонах було не так».

Міністр відмітив, що не бачив злих та агресивних фермерів і з ними треба розмовляти та пояснювати, оскільки вони хотіли б допомагати, а не блокувати.

Додамо, що національний перевізник «Українське Дунайське пароплавство» готується до запуску баржевих контейнерних караванів через Дунай — в обхід заблокованого кордону на заході країни. 

Бізнес-портал Одеської області продовжує відстежувати ситуацію на українсько-польському прикордонні.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий