Жіноче підприємництво під час війни: результати дослідження

Близько 74% опитаних українських підприємиць відкрили бізнес у пошуках можливостей. Про це свідчать результати дослідження «Потреби та проблеми українських підприємиць в умовах повномасштабної війни».

Його мета — проаналізувати стан жіночого бізнесу в Україні, зокрема мікропідприємств та малого й середнього бізнесу. Також дослідити потреби та труднощі підприємиць, особливо вразливих груп.

Автори дослідження визначили типовий портрет української підприємиці — це жінка віком 36 років, із досвідом у бізнесі близько 6 років, низьким рівнем довіри до держави та кредитування, яка розпочала власну справу для самореалізації.

«Розвиток жіночого підприємництва — пріоритетний напрям нашої роботи в межах національного проєкту Дія.Бізнес. З лютого 2023 року кожен другий новий ФОП в Україні відкривають жінки. Саме тому створюємо програми підтримки, як-от акселераційна програма “Відважна”, “Власне”, “Початок” та освітньо-грантова програма “Міцність”. Також на порталі Дія.Бізнес створили окремий розділ присвячений жіночому підприємництву. Впродовж року понад 72 тисячі українців скористалися послугами Дія.Бізнес. Для кращого розуміння потреб та проблем підприємиць проведено дослідження, результати якого допоможуть нам вдало впроваджувати ініціативи з підтримки жінок, а також розуміти пріоритети українських підприємиць», — зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Дослідження визначило, що більшість опитаних українок — 57% — зазначають, що стикалися з проявами гендерної дискримінації. Зокрема, найчастіше в «переважно чоловічих» сферах бізнесу (66%). Найпоширеніші ситуації: невизнання жінки як підприємиці, сумніви в її кваліфікованості, несприймання як керівниці.

«Залучення жінок до ринку праці й підприємництва — великий пріоритет держави. Саме тому Міністерство економіки України реалізує низку ініціатив для досягнення цієї цілі. Такою ініціативою є грантова програма «Власна справа», де 55 % отримувачів грантів — жінки. Крім того, Мінекономіки забезпечує програму для ветеранів, ветеранок та другого з подружжя. Тут ветеранки й дружини ветеранів отримали 48 % усіх грантів. Водночас ухвалення нового Трудового кодексу, над яким зараз працює Мінекономіки, дасть змогу впровадити гнучкі форми зайнятості для легшого долучення жінок до ринку праці. Так, ці комплексні рішення Мінекономіки покликані збільшити економічну активність жінок, що дуже важливо в умовах переважної мобілізації чоловіків і великої кількості українок за кордоном», — додала Тетяна Бережна, заступник Міністра економіки України.

«Один із напрямів діяльності Офісу з розвитку підприємництва та експорту — підтримка розвитку жіночого підприємництва. Проаналізувавши кількість звернень громадян щодо отримання безоплатних консультацій у межах проєкту Дія.Бізнес та запитів українок на участь в освітніх та грантових програмах, ми побачили істотне зростання тенденції саме в жіночої частини населення щодо започатковування, розвитку чи масштабування власного бізнесу. Про це свідчать і дані від Опендатабот, адже у 2023 році 56% нових ФОПів в Україні відкрили саме жінки. Щоб краще розуміти запити українок та, відповідно, створювати релевантні можливості для них, спільно з партнерами сьогодні презентуємо дослідження жіночого підприємництва, яке допоможе Уряду України та міжнародним партнерам зрозуміти потреби й послугувати підґрунтям для створення й реалізації освітніх, консалтингових та грантових програм підтримки для українок. А також реалізації аналітичних сервісів, проєктів і послуг, що сприятимуть, зокрема, інтернаціоналізації українського підприємництва», — зазначив Андрій Ремізов, директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

За результатами опитування серед ключових проблем українські підприємиці виокремлюють наслідки економічної кризи (44%), часті зміни в законодавстві та податковій системі (28%), високу конкуренцію (31%), перебої зі зв’язком, енергопостачанням (24%), корупцію та перевірки органів контролю (20%). Серед труднощів вразливих груп підприємиць:

  • для жінок у сільській місцевості — нестача робочої сили, обмежений доступ до ресурсів, потреба у взаємодії з місцевою владою;
  • для підприємиць-ВПО —  труднощі у відновленні або налагодженні систем постачання та партнерських відносин, обмежений доступ до зовнішнього фінансування;
  • для підприємиць з інвалідністю — відсутність належної підтримки щодо інвалідності, недовіра до держави та допомоги на інших рівнях;
  • для підприємиць-ветеранок — спроби перетворення військового досвіду в управління бізнесом.

«Британський Уряд підтримує підприємиць в Україні шляхом упровадження цільових ініціатив та співпраці, як-от Освітня програма для підприємиць «Зростай», яка вже підтримала п’ятнадцять підприємиць, які проживають у постраждалих від війни громадах. Учасниці програми дізналися, як підвищити ефективність бізнесу шляхом ефективного менеджменту, а також як залучити грантові кошти для мікро-, малого та середнього бізнесу. Наша мета — допомогти цим жінкам збільшити їхній і без того значний внесок в українську економіку та сприяти створенню більш рівноправного суспільства», — сказала Венді Де Лука, керівник Фонду ефективного врядування в Україні, Посольство Великої Британії в Києві.

Крім того, дослідження показало, що ресурсом Дія.Бізнес користується близько 47% респонденток. При цьому 19% користуються для отримання консультацій, 16% — для проходження онлайн-курсів та пошуку ідей для бізнесу, а 15% — для пошуку фінансових можливостей.

Ознайомитися з результатами дослідження можна за посиланням: https://cutt.ly/0wZOCFiX

Захід та презентацію дослідження «Потреби та проблеми українських підприємиць в умовах повномасштабної війни» проведено Abt Britain та Київською школою економіки в межах Good Governance Fund від Великої Британії, за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства економіки України й Офісу з розвитку підприємництва та експорту.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий