Мінцифри, Мінекономіки й Офіс з розвитку підприємництва та експорту домовилися з міжнародними партнерами про програми підтримки бізнесу у 2024 році

25 січня відбувся UA SME Resilience Lessons Learned 2023 and Plans 2024 — координаційний захід за участі Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства економіки України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту й представників міжнародних проектів.

Учасники події обговорили результати реалізованих проектів підтримки українського бізнесу у 2023 році. А також синхронізували з міжнародними партнерами спільне бачення розвитку екосистеми українського підприємництва у 2024 році.

У пулі проектів Мінекономіки — грантові програми, доступне кредитування, розвиток виробництв та стимулювання будівельної галузі через іпотечну програму, а також залучення інвестицій у реальний сектор та підтримку несировинного експорту.

«Розвиток підприємства, відновлення після руйнувань, релокація в безпечніші регіони, запуск нових бізнесів і розширення чинних — усі ці пріоритети Міністерства економіки торік знайшли чітке відображення в програмах підтримки. Активно розвивалася програма єРобота. Торік ми видали понад 10 тисяч мікрогрантів на 2,4 млрд грн на старт чи розвиток підприємств у межах проекту “Власна справа”. Ще 109 мільйонів на розвиток свого бізнесу отримали майже 300 ветеранів, ветеранок, їхніх дружин і чоловіків. Крім того, ми видали понад 600 грантів до 8 мільйонів гривень кожен для переробних підприємств. Адже розвиток переробки — один з ключових напрямів роботи Міністерства економіки. Популярною була й наша програма “Доступні кредити 5-7-9”, яка по суті стала чи не єдиним джерелом дешевих кредитів у країні. У 2024 році ми ще активніше розвиватимемо ці програми, а також утілюватимемо нові. Як-от розвиток індустріальних парків, підтримка втілення проектів зі значними інвестиціями, компенсація вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва та чимало іншого. На ці потреби в бюджеті сумарно заклали понад 40 мільярдів гривень. Завдяки стійкості українських підприємців, державним програмам підтримки та допомозі міжнародних партнерів торік ми показали економічне зростання, якого не очікував ніхто. У цьому році не плануємо знижувати темпи», — наголосила Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Також на події Міністерство цифрової трансформації розповіло про внесок у впровадження цифрових технологій для підтримки бізнесу та покращення доступності й ефективності адміністративних послуг і цифрових продуктів, що значно спрощують ведення власної справи та допомагають мінімізувати негативні економічні наслідки.

«Розвиток українського підприємництва — один з пріоритетних напрямів Мінцифри. За минулий рік українці відкрили рекордну кількість ФОПів через Дію — понад 229 тисяч. Ми залучили 221,8 млн грн для українського бізнесу в межах освітньо-грантових програм мережі центрів Дія.Бізнес та ініціативи EU4Business. Продовжуємо розвивати мережу центрів Дія.Бізнес, які працюють в 11 містах України та Варшаві. Лише за рік понад 72 тисячі українців отримали консультації з розвитку бізнесів, долучилися до форумів та міжнародних B2b-івентів. Також ми запускаємо сервіс е-Підприємець, щоб відкрити й розвивати бізнес можна було в кілька кліків. Спільно з Мінекономіки та Офісом продовжуємо працювати над створенням Стратегії розвитку малого й середнього бізнесу. Попри виклики повномасштабної війни, українці продовжують розвивати власні справи, сплачують податки, підтримують економіку та створюють нові робочі місця. А ми продовжуємо знищувати бюрократію й будувати країну підприємців», — зазначив Віце-прем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Під час події підбили підсумки програми ЄС «Цифрова Європа», можливості якої презентували для українців у 2023 році. У межах програми можна отримати фінансування для розвитку власних проектів: загальний фонд становить 7,5 мільярда євро до 2027 року. 6 з них виділили на фінансування напрямів, які доступні для України. А саме — високопродуктивний комп’ютинг, штучний інтелект, цифрові навички й використання технологій в економіці та суспільстві. Окрім того, у 2023-му Офіс став національним контактним пунктом програми «Цифрова Європа». Створення такого пункту в Україні дасть змогу пришвидшити інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

«Цифровізація державних процесів — один з необхідних кроків інтеграції України до ЄС та пріоритетна ціль Мінцифри. Ми вдячні партнерам, які підтримують нас на цьому шляху та надають можливості для розвитку й упровадження цифрових технологій. Зокрема, програма “Цифрова Європа” дає змогу українським ІТ-компаніям та інституціям отримати гранти для технологічних проектів. Бюджет грантів — 6 млрд євро за напрямами, доступними для України. Також компанії та інституції можуть швидше й простіше подавати заявки на участь у міжнародних проектах із цифрових технологій, ІТ-бізнесу, штучного інтелекту, суперкомп’ютерів та цифрових навичок. Це відкриває нові можливості для обміну досвідом і формує нові партнерства у сфері цифрового розвитку між Україною та країнами ЄС», — зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції й представник Наглядової ради Офісу з розвитку підприємництва та експорту Валерія Іонан.

Також під час заходу Мінекономіки презентувало напрацювання першого драфту Стратегії відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого та середнього підприємництва на період до 2027 року. Стратегія розробляється в межах проекту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проекту — Abt Britain та Київська школа економіки.

«Малий та середній бізнес створює дві третини доданої вартості та понад 80% робочих місць в Україні, що робить його запорукою стійкості та рушієм розвитку економіки. І задача держави — системно підтримувати малих та середніх підприємців, адаптуючи цю підтримку до викликів воєнного часу. Для цього Мінекономіки разом із партнерами розробляє Стратегію підтримки МСП до 2027 року. Документ міститиме перелік конкретних кроків, необхідних для сталого розвитку сектору малого та середнього підприємництва. Під час розробки ми врахуємо бачення й побажання самих підприємців, а також думки донорів, громадського сектору та представників регіональної влади», — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Також під час заходу розглянули ключові напрацювання Мінцифри в межах національного проекту Дія.Бізнес. Його міністерство реалізує спільно з Офісом з розвитку підприємництва та експорту з 2021 року.

Впродовж 2023 року українці отримали близько 9 000 безоплатних онлайн- та офлайн-консультацій через портал Дія.Бізнес та на базі центрів підтримки підприємців. У 2023 році ще два такі простори запрацювали в Луцьку та Рівному. За цей час відвідувачами нових центрів стали понад 14 000 осіб.

Один із напрямів проекту — допомога українському бізнесу у виході на зовнішні ринки. Завдяки цьому українські підприємці можуть отримати повний цикл послуг для інтернаціоналізації. Серед них — дослідження зовнішніх ринків та огляди індустрій, консалтинг, освіта та допомога в пошуку партнерів за кордоном.

За підтримки міжнародних партнерів упродовж 2023 року команда Офісу в межах проекту Дія.Бізнес реалізувала 14 Національних стендів України на найбільших секторальних міжнародних виставках світу. 129 українських компаній отримали змогу презентувати свою продукцію та послуги на ринках ЄС, США, ОАЕ та Японії. Це представники харчової, меблевої, машинобудівельної, фармацевтичної галузей промисловості та IT-сектору.

«Український бізнес отримав можливість залучитися новим партнерством завдяки підтримці міжнародних партнерів, а саме Представництва ЄС в Україні, ЄБРР, урядів Німеччини, Швейцарії, Швеції, Японії, агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та його програмам, Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, регіонального фонду США — Western NIS Enterprise Fund, проекту Quality FOOD Trade Program. За результатами залучення послугами Дія.Бізнес з інтернаціоналізації, українським компаніям у 2023 році вдалося підписати експортні контракти на суму 352,3 млн гривень, очікуємо на підписання експортних контрактів ще на 184,7 млн гривень», — зазначив директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту Андрій Ремізов.

Ще одним досягненням 2023 року стала перемога Офісу та членів Консорціуму Європейської мережі підприємств в Україні (EEN) в європейському грантовому конкурсі Business Bridge. Завдяки цьому вдалося залучити 3,75 млн євро на ваучери для 1 500 українських підприємств, що постраждали від повномасштабної війни.

«Розширення повноважень Офісу за напрямом підтримки та розвитку малого й середнього підприємництва у 2021 році надало Установі кросфункціональності та можливості забезпечувати міжсекторну взаємодію щодо підтримки українського бізнесу не лише з органами центральної виконавчої влади, а й з іншими державними інституціями, громадськими організаціями, приватними компаніями, бізнес-асоціаціями. Так, спільне напрацювання й перемога Офісу та EEN уже цьогоріч надасть українському бізнесу можливість отримати ваучери на участь у торговельних місіях, сертифікацію, адаптацію продукції до стандартів і норм Європейського Союзу, захисту інтелектуальної власності, покриття витрат на ліцензування, технологічний аудит та технічну підтримку для модернізації виробництва», — зазначив Державний секретар Кабінету Міністрів України й голова Наглядової ради Офісу з розвитку підприємництва та експорту Олександр Ярема.

Також під час заходу оголосили ключові напрацювання центру Дія.Бізнес у Варшаві, який працює, зокрема, за фінансування UK International Development від Уряду Великої Британії (UK Aid). За час роботи центр відвідали понад 4 600 українців. Вони, зокрема, скористалися консультаціями про тимчасове ведення бізнесу в Польщі, працевлаштування, отримання житла чи статусу біженця.

«Малий та середній бізнес є опорою української економіки та необхідний для відбудови. Вони надають таку потрібну роботу та працюють у надскладних умовах — попри блекаути та релокацію, щоб уникнути обстрілів. Велика Британія пишається тісною співпрацею з українським Урядом щодо підтримки малого й середнього бізнесу, допомагаючи їм набувати стійкості перед російській агресією, відновлюватися та зростати», — зазначив Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс.

Крім того, минулого року Мінцифри, Офіс та Дія.Бізнес розширили пілотну програму підтримки малого й середнього бізнесу у виході на ринок Польщі. У межах проекту відібрали ще 30 українських компаній, яким допомагають у промоції товарів серед представників польського бізнесу. Проект виконує Київська школа економіки за фінансування UK International Development від уряду Великої Британії.

«Наш проект дає змогу провести експерименти та визначити ті методи підтримки малого бізнесу, які показують найкращий результат за співвідношення “вартість — результат”, а також мають найбільший попит з боку підприємців. Державні органи на практиці самі не мають таких інструментів, оскільки з державного бюджету важко фінансувати пілотні проекти, результат яких непередбачуваний. Відповідно, у подальшому вже апробовані нашим проектом механізми підтримки МСП можуть бути масштабовані методами державної політики, що зменшить ризик помилок у використанні коштів українських платників податків», — зазначив директор з інноваційних рішень Київської школи економіки Максим Нефьодов.

Під час заходу представники держави синхронізували бачення реалізації проектів підтримки бізнесу на 2024 рік. Зокрема, домовилися створити стратегію розвитку малого й середнього бізнесу, оновити портал Дія.Бізнес, розширити мережу центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес, запускати нові освітні та грантові програми, організацію Національних павільйонів України на міжнародних виставкових заходах, розробляти нові дослідження зовнішніх ринків і стану української економіки, реалізовувати проекти підтримки ветеранського, жіночого й молодіжного підприємництва та допомагати внутрішньо переміщеним українцям.

Довідково

Захід ініційовано Офісом з розвитку підприємництва та експорту за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства економіки України. Подія є однією з активностей у межах проекту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від Уряду Великої Британії. Імплементатори проекту — Abt Britain та Київська школа економіки. 

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий