На кордоні України поновлено рух

За інформацією Державної митної служби, з 15:35 вівторка, 16 січня, розблоковано рух для вантажного транспорту через пункт пропуску «Корчова – Краківець». Потім Державна прикордонна служба повідомила, що також відкрито рух через пункт пропуску «Гребенне – Рава-Руська», а о 20:00 розблокували найбільший пункт пропуску – «Дорогуськ – Ягодин». 

Польські перевізники повідомили про завершення акції протесту.

В ДПСУ зазначили, що оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

«Просимо водіїв врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень», — додали в Держприкордонслужбі.

Нагадаємо, що три найбільші вантажні пункти пропуску на кордоні між Україною й Польщею з початку листопада 2023 року блокувалися польськими перевізниками, які вимагали скасувати транспортний безвіз для України та повернути дозвільну систему на перевезення.

На ще одному пункті пропуску в Медиці протестували фермери, вони припинили акцію 6 січня.

16 січня протестувальники й уряд Польщі домовилися про призупинення протесту до 1 березня та досягли згоди щодо деяких вимог.

Через блокування кордонів вартість вантажних перевезень зросла на 15-20%

«Основні збитки стосуються транспортних витрат. Кожен день простою автомобілів коштує грошей, тому ціни на перевезення зростають на 15-20%», – повідомляє Ліга.Нет з посиланням на заступника міністра аграрної політики Маркіяна Дмитрасевича.

 Також потрібно враховувати стан наших перевізників-водіїв, наголосив Дмитрасевич: «Зараз не найкращі погодні умови – не найприємніше стояти в чергах як на румунському, так і на польському кордоні».

Він додав, що румунська влада проводить переговори з фермерами, які протестують на кордоні. В українському міністерстві сподіваються, що найближчим часом це буде вирішено.

«Тому як таких вимог до України, як нам відомо, в принципі немає», – додав Дмитрасевич.

Протести в Румунії тривають з минулого тижня. Від 13 січня ці протести почали зачіпати українські інтереси, тому що фермери вдалися до блокування дороги біля найбільшого вантажного пункту пропуску на кордоні України й Румунії.

15 січня вони блокували вже два пункти пропуску, та вже 16 січня уряд Румунії домовився з фермерами, які блокували кордон.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий