«Блокадна лихоманка» досягла румунських кордонів

Румунські фермери у неділю, 14 січня, відновили блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Сірет – Порубне»,  повідомила Держприкордонслужба України.

Напередодні, 13 січня, вони вже блокували цей пункт пропуску .

У ДПСУ зазначили, що учасники цих дій знаходились на певній віддаленості від кордону, на автошляху, який веде до пункту пропуску, при цьому ускладнення руху може бути в обох напрямках. 

До цього румунські ЗМІ повідомляли, що фермери із Сучави та Ботошані планують заблокувати Сіретську митницю, через яку проїжджає більшість вантажівок з України. Одне з найбільших невдоволень румунських фермерів пов’язане з імпортом з України, який «не лише захопив та заблокував порт Констанца, а й призвів до падіння цін на сільськогосподарську продукцію у Чорноморському регіоні».

Наступного дня, 14 січня, від представників прикордонної поліції Румунії надійшла інформація про поновлення блокування руху вантажних транспортних засобів у напрямку пункту пропуску «Сірет». 

Оформлення автомобілів і пішоходів на виїзд з України здійснюється, як і раніше.

…У грудні 2023 року, коментуючи блокаду на польському кордоні, президент Володимир Зеленський казав, що, «слава богу, з’явилася розумна Румунія, і президент Йоганніс допоміг нашим фермерам вижити».

Проте на початку 2024 року й у Румунії почалися протести фермерів, однією з претензій яких є імпорт агропродукції з України.

Не вщухають пристрасті і на польському кордоні6 11 січня польські перевізники оголосили, що знову заблокують пункт пропуску «Медика – Шегині», щойно звільнений від протестувальників-фермерів.

Акція триватиме з 15 січня до 15 березня.

Нагадаємо, що 6 січня уряд Польщі уклав угоду з фермерами для завершення блокади українського кордону польськими аграріями. Того ж вечора запрацював у нормальному режимі пункт пропуску «Медика — Шегині».

Водночас заблокованими залишаються ще три напрямки «Рава-Руська — Гребенне», «Краківець – Корчова» та «Ягодин – Дорогуськ», де протестують польскі перевізники. 

На тла цих проблем експорт української продукції через Румунію збільшився з 2 млн тонн до понад 3 млн тонн на місяць.

У США переконані, що Румунія залишатиметься найбільшим альтернативним експортним маршрутом для України для зернових та інших товарів.

На користь цьому може стати інформація від АВАЛОН ШИППИНГ СРЛ про зниження тарифів за проходження румунським каналом Суліна майже вдвічі. 

…Десь зачиняється – а десь відчиняється.

Продовжуємо відслідковувати ситуацію.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий