Блокування кордонів, квоти та ембарго: все так «неоднозначно»

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський у листі до єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса написав про необхідність захистити ринки держав – членів ЄС від подальшого зростання імпорту сільськогосподарської продукції з України. Одним із таких рішень може бути запровадження квот на «найбільш чутливі товари», передає Радіо Свобода.

За словами Сєкєрського, ринкові проблеми та загрози в Польщі через надмірний імпорт виникають «не лише в секторах кукурудзи, пшениці та ріпаку, але також у секторах цукру, м’яса птиці, яєць, ягід (особливо замороженої малини) чи яблучного концентрату».

Скасування квот для українського цукру, зазначив польський міністр, спричинило збільшення його імпорту до ЄС у 2022-2023 роках у 20 разів порівняно з обсягом квоти, встановленої в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

«Негайна лібералізація імпорту сприяє не стільки економіці України, скільки збільшенню прибутків невеликої групи олігархів, які часто розташовують свій капітал за межами України», – зазначив Сєкєрський і запропонував перейти на поступову взаємну лібералізацію ринків між Україною та ЄС, а також забезпечити можливість автоматичного повторного запровадження тарифів, коли імпорт перевищує певні обсяги. З боку України слід швидше привести законодавство у відповідність до перелічених в Угоді про асоціацію нормативних актів ЄС.

Минулого тижня Сєкєрський заявив, що Польща повинна зберігати ембарго доти, доки не будуть погоджені умови, які замінять його. 

«Ми хочемо допомогти Україні, але нам потрібні правила, пов’язані з квотами та перехідними періодами. Це переговори не лише між Польщею та Україною, а й за участі ЄС», – сказав тоді Сєкєрський.

Нагадаємо, що 2 травня 2023 року Єврокомісія запровадила заборону на ввезення агропродукції з України до п’яти країн: Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії, щоб захистити місцеві ринки від падіння цін на зерно. Після 15 вересня ембарго вирішили не продовжувати, проте  Польща, Словаччина та Угорщина вирішили запровадити односторонні заборони на українське зерно.

З останніх новин — Румунія у прискореному темпі будує нову магістраль до кордону з Україною. Про це повідомляє Національна ліга транспортного бізнесу.

Дорога зʼєднує Бухарест з українським кордоном і має забезпечити вихід з України до румунських портів в обхід Польщі, Угорщини та Словаччини.

Важливо: в обхід українських дунайських портів.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий