Прикордоння – барометр транскордонних відносин та майбутнього співробітництва

Українське прикордоння стало темою №1 через протести аграріїв та перевізників низки країн.

На польсько-українському кордоні 11 грудня близько 14.00 після понад місячної блокади поновив роботу найбільший вантажний пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ». Втім, за кілька годин польські перевізники знову заблокували рух на цій ділянці, зімітувавши ДТП. 

12 грудня міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що головний вантажний пункт пропуску на українсько-польському кордоні «Ягодин-Дорогуськ» остаточно був розблокований і пропустив сотні вантажівок.

На кордоні зі Словаччиною – послаблення блокади.

«Від 19:30 13 грудня словацька сторона частково відновила пропускні операції в напрямку в’їзду на свою територію. Попередньо повідомлялося, що на в’їзд у Словаччину прийматимуть по 2 автомобілі за годину. Фактично за годину пропускають по 3-4 вантажівки», —  повідомляє Державна прикордонна служба України.

При цьому уряд Словаччини на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо своїм рішенням продовжив заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Як пише Novinky.cz, окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику заборона буде поширена на імпорт меду, цукру, солоду та сої.

Також, згідно з пропозицією міністра сільського господарства Річарда Такача, транзит всієї іншої сільськогосподарської продукції та продуктів харчування з України підлягатиме митному закриттю. На практиці це означає, що відправлення будуть опломбовані.

Міністерство сільського господарства у пропозиції зазначило, що заходи необхідні, в тому числі, через відсутність загальноєвропейського рішення щодо українських товарів.

12 грудня стало відомо, що після розблокування кордону експорт українського продовольства автодорогами відновився, але за обсягами нижчий за показники листопада. Про це  повідомляє Reuters, посилаючись на дані компанії Spike Brokers, яка регулярно відстежує та публікує статистику експорту в Україні.

Зазначається, що український експорт продовольства автомобільним транспортом сягнув 142 тис. тон за 1-11 грудня порівняно зі 187 тис. тон за той самий період у листопаді.

«Спостерігається поступове відновлення транспортних потоків на кордоні з Польщею, де середній показник перетину сільгосппродукції в грудні становив 3351 тон», — йдеться в повідомленні.

За інформацією брокерів, середній обсяг сільгосппродукції, який перетинає кордон за день, у грудні зріс до 12 929 тон. Але це все ще значно нижче рівня листопада з показником в 17 060 тон. Загальна середньодобова швидкість перетину продовольчих товарів на початку грудня склала 12 538 тон.

Зняла (за певних умов) заборону на імпорт українського зерна Болгарія

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський з болгарським колегою Кирилом Ватєвим узгодили умови застосування ліцензійного режиму експорту насіння соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці. Як повідомляє прес-служба аграрного міністерства Болгарії, імпорт та обмін даними між двома країнами продовжується.

«Міністерство сільського господарства та продовольства витримало свою обіцянку до 30 листопада максимально обмежити імпорт цієї сільськогосподарської продукції згідно з Меморандумом, укладеним між урядом та Ініціативним комітетом протестуючих фермерів», – зазначив болгарський міністр.

Він додав, що після закінчення цього періоду обидві країни будуть суворо стежити за тим, щоб не було спотворень на ринку, а також щоб інтереси болгарських виробників, переробників і споживачів не були підірвані.

Нагадаємо, що 15 вересня закінчився термін дії заборони Єврокомісії на імпорт української кукурудзи, пшениці, насіння ріпаку та соняшнику до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Втім Польща, Угорщина та Словаччина продовжили відмову від українського зерна.

Парламент Болгарії зняв блокаду на експорт до їхньої країни українського збіжжя, але згодом Болгарія все-таки ввела обмеження на імпорт українського зерна, не витримавши тиску місцевих фермерів, які на знак протесту почали перекривати дороги.

В другій половині жовтня стало відомо, що Болгарія розглядає можливість впровадження ліцензування імпорту українського зерна, зокрема, соняшнику. Український та болгарський аграрні міністри домовились координувати ситуацію щодо термінів початку експорту за новими правилами та переліку видів агропродукції.

Нагадаємо, що у вересні Європейська комісія скасувала обмеження на ввезення українського зерна до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Однак Словаччина, Польща та Угорщина ввели національну заборону на імпорт українських сільськогосподарських товарів. У відповідь Україна проти цих країн подала позов до Світової організації торгівлі.

Згодом Україна представила свій план вирішення зернової кризи, який підтримала Єврокомісія. Український уряд ухвалив постанову про запровадження нового механізму верифікації та погодження чотирьох груп українського аграрного експорту.

Натомість Словаччина заявила, що підтримує український план дій щодо контролю за експортом.

Як це стосується пересічного українця?

У Торгово-промисловій палаті України розповіли, що  блокування польського кордону істотно на добір продуктових товарів в магазинах та ціни на продукти харчування, блокада кордону не впливає.

«Я б не хотів сказати, що на 100% не впливає. Це питання макроекономічні та інфляційні. Але, на наших полицях в магазинах 50% українська продукція, це не в кожній країні Європи таке є. Так що, з цієї точки зору, в нас більш-менш добре», — підкреслив очільник ТПП Геннадій Чижиков

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що напередодні зимових свят можуть виникнути деякі проблеми з цитрусовими, які є важливим атрибутом новорічного столу і завозяться з-за кордону.

«Основні центри, з яких везуть цитрусові, це склади в Європі — Гамбург та Роттердам. А для України головний поставник цього важливого новорічних продукту – це Греція, Туреччина. Тому вони йдуть в більшості через такі країни як Румунія та Молдова. Тут деякі проблеми можуть бути, але я б не став дуже песимістично до цього ставитись. Так, деякі перебої будуть, але не так, щоб ми побачили це дуже сильно на наших полицях», — зазначив Чижиков та додав, що «з точки зору молочної продукції, колеги з асоціації виробників кажуть, що більшості продукції вистачить».

Асортимент яблук, які раніше імпортували з Польщі, здатна замістити продукція українських виробників. «Щодо яблук, ми спілкувались з нашими партнерами із Західних регіонів України — Чернівецької та Закарпатської області, там дуже хороший врожай. Вони навпаки кажуть, що є питання в експорті цієї продукції. Отже яблука будуть і вони будуть більшістю українського виробництва», — акцентував Чижиков.

А Одещина буде ласувати яблуками Ізмаїльщини – «вилківськими», які не одне десятиріччя відомі не тільки в Україні, а й за її межами.

За словами Геннадія Чижикова, єдине питання залишається щодо інших «новорічних подарунків, до яких ми звикли». «Так, у цих імпортерів зараз не все просто. Вони шукають можливості — будемо сподіватися, що все в них вийде»,- зазначив президент ТПП України.

Щодо впливу блокування українських кордонів на бізнес, то це – окрема історія. І про неї – наступного разу.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий