Сополітика: до 100 тисяч на власну справу та зміни в соцдопомозі

Міністерство соціальної політики перезапустило розроблену раніше програму «Рука допомоги», яка спрямована на допомогу малозабезпеченим особам у відкритті власної справи, повідомляє УНІАН.

Згідно з повідомленням прес-служби, програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу. Допомога надається на умовах безвідсоткового кредит увід держави строком на 3 роки для започаткування власної справи — на придбання обладнання та матеріалів для розвитку власної справи.

Грошова допомога є поворотною – отримувач має повернути надану йому суму або після закінчення трирічного строку з дати її отримання однією сумою (протягом 30 календарних днів), або достроково частинами за графіком, погодженим центром зайнятості.

«Важливо: сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ. Але фінансову допомогу не треба повертати, якщо завдяки їй підприємцем сплачено податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги, а також якщо у перший рік з дати отримання допомоги за направленням центру зайнятості ним працевлаштовано не менше двох осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на 2 роки», — наголосили у міністерстві.

Для отримання такої допомоги людина, яка має бажання розпочати підприємницьку діяльність, має звернутися до найближчого Центру зайнятості та подати документи до Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї. До переліку необхідних документів належать заява про надання фінансової допомоги, бізнес-план та довідка про несудимість.

Комісія розглядає документи і після засідання надсилає претенденту на фінансову допомогу письмове повідомлення про прийняте рішення.

«Якщо рішення позитивне, людина має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у листопаді 2021 року Мінсоцполітики оголосило про нову бюджетну програму сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей («Рука допомоги»). З січня 2022 року планувалося надавати безробітним членам малозабезпечених сімей державну фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу.

За словами тодішньої міністра соцполітики Марини Лазебної, державна інвестиція в програму стимулювання зайнятості малозабезпечених вже у перший рік допомогла б створити близько 2-3 тисяч нових малих підприємств.

Пілотний проект «Рука допомоги» був реалізований Мінсоцполітики у 2016-2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. Допомогу від держави на відкриття власної справи тоді отримали понад 230 учасників пілотного проекту.

Одночасно зі стимулюванням малозабезпечених та інших верств населення до розвитку підприємництва держава створює Єдину соціальну систему, де буде міститися вся інформація про отримувачів соціальної допомоги та види їхніх виплат.

Як розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю «Еспресо», в ЄСС – єдиній соціальній системі буде видно, яку допомогу людина отримує і по яких програмах.

«Реєстр отримувачів соціальної підтримки готовий і поступово наповнюється — за рік-два там будуть всі українці, які отримують соціальну допомогу», — сказала міністр.

Що стосується особистого кабінету користувача в такій системі, за її словами, наразі такого функціоналу немає, але він планується — кабінет отримувача допомоги й соціальної послуги.

«І коли людина претендуватиме на послугу, вона побачить всі можливі варіанти. Бо зараз люди іноді не усвідомлюють, яку допомогу і чому саме таку вони вже отримують, і на яку мають право. Кажуть, наприклад, що пенсія маленька. Але додайте ще 2000 гривень субсидії, ще 1000 гривень – надбавка на догляд. Можливо, ще якась допомога надається. І сукупно вже вийде помітна сума. Все має бути пораховано», — зазначила Жолнович.

Цього року отримувачі соцдопомоги відчули зміни: в липні Кабінет міністрів змінив порядок призначення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО) з 1 серпня та з 1 вересня для певних категорій переселенців. Зокрема, виплати не продовжуватимуться особам, які перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин або повернулися до покинутого місця проживання. Крім того, виплати не продовжували особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм. 

З 1 вересня виплати було припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної постанови здійснювали крупні покупки – новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), земельну ділянку, квартиру, будинок на суму більше 100 тис. грн, а також особам, які мають на депозитному більше 100 тис. грн чи придбали іноземну валюту чи банківські метали на загальну суму більше 100 тис. грн.

Планується також змінити підхід до соцвиплат. 

Під час повномасштабної війни в Україні загальна кількість різних соціальних допомог не змінилася, але кількість отримувачів таких допомог буде змінюватися.

Як розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю «Еспресо», у відомстві працюють над єдиним Соціальним кодексом, щоб зібрати всі виплати з різних законів в один документ.

«Деякі з пільг не працюють і не потрібні, наприклад, позачергове право на встановлення стаціонарного телефону. Це вже не має жодного сенсу. Тобто ми хочемо оптимізувати цей перелік: проаналізувати, для чого ця пільга, чи вона працює. Чи можна різні види пільг і виплат об’єднати», – сказала міністр.

За її словами, загалом існують два види соціальних виплат: постійна та тимчасова.

«Якась постійна ситуація, наприклад, коли людина втрачає здоров’я і потребує догляду чи підтримки. Або тимчасова, коли у житті щось надзвичайне. Допомога з безробіття. Або народження дитини», – пояснила Жолнович.

Стосовно допомоги при народженні дитини міністр зауважила, що зараз існує разова допомога та виплати впродовж трьох років, проте навряд чи доцільно розтягувати дрібні виплати на три роки невеликими сумами.

«Чи не краще надати жінці муніципальну няню або розвинути мережу садочків, щоб мати скоріше могла повернутися на ринок праці? Набагато краще створювати послуги, а не платити малі гроші на руки. Це дозволяє батькам відпочити, соціалізуватися, працевлаштуватися, підтягнути свій економічний рівень. В довгостроковій перспективі це працює краще», – наголосила Жолнович.

Раніше міністр соцполітики Оксана Жолнович зазначила, що державі слід переглянути підхід щодо надання підтримки людям з інвалідністю, кількість яких внаслідок повномасштабної війни в Україні швидко зростає.

За її словами, краще забезпечити людині з інвалідністю економічну самостійність, що буде набагато ефективнішим, аніж мізерні виплати.

Підготувала Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий