Блокування кордонів: роботодавці та перевізники звернулися до Зеленського та президентки Єврокомісії

Дві українські організації — Федерація роботодавців України та Асоціація міжнародних автомобільних перевізників — звернулися до президента України Володимира Зеленського та президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн через блокування польськими протестувальниками пунктів пропуску на кордоні. Заявляють про збитки у понад 400 мільйонів євро.

Про це йдеться в заяві на сайті Федерації роботодавців України.

Роботодавці та перевізники просять Єврокомісію допомогти розв’язати ситуацію, а Зеленського — особисто зустрітися з польським колегою Анджеєм Дудою.

У заяві наголошується, що вимоги польських страйкарів «носять зухвалий характер та порушують зобов’язання Польщі» щодо міжнародних договорів, а подекуди є «прямим втручанням у внутрішні справи України та дискримінацією».

Також зазначається, що українські водії перебувають на кордоні без «елементарної допомоги» з боку Червоного Хреста та інших організацій. Крім того, в заяві зазначили, що через блокаду вже зафіксовано два смертельні випадки та є загроза перевезенням, від яких прямо залежить національна безпека України.

Також організації нагадали, що угода між Україною та ЄС про вантажні автомобільні перевезення діє до 30 червня 2024 року та покликана забезпечити «стале та надійне перевезення» через блокування українських портів.

«Угода (…) у жодний спосіб не порушує принципи рівної конкуренції на європейському ринку вантажних автомобільних перевезень, надаючи рівну можливість бездозвільного виконання перевезень між сторонами у двосторонньому та транзитному сполученнях», — наголосили в організаціях.

За попередніми розрахунками Федерації роботодавців, орієнтовні прямі втрати економіки України від блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні вже сягнули понад 400 млн євро.

Якщо ж рахувати штрафи щодо українських експортерів за зриви контрактних зобов’язань, відмови від укладання контрактів на новий рік, то збитки можуть вимірюватися мільярдами євро, кажуть в організації.

Ситуація на кордоні

Станом на 9 ранку 24 листопада продовжується блокування трьох напрямків на кордоні з Польщею: «Ягодин», «Рава-Руська» та «Краківець». Там, за інформацією польських прикордонників, у бік України в черзі перебувають 2300 вантажівок.

Водночас на кордоні зі Словаччиною рух вантажівок розблокований.

Чому страйкують польські перевізники?

Причиною стала «надмірна конкуренція» після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні.

Частина протестувальників 13 листопада зустрілася з представниками українського та польського урядів. Однак переговори не розв’язали проблему, і перевізники продовжили блокувати польсько-український кордон.

У травні польські автоперевізники також страйкували, заблокувавши під’їзні шляхи до Дорогуська. Вони вимагали повернути для українських перевізників видачу дозволів на міжнародні вантажні перевезення, а також застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яка в Україні застосовується щодо польських перевізників.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий