Морський трафік зерна триває

За інформацією Мінінфраструктури, рух українським коридором не припинявся попри систематичні атаки Росії на портову інфраструктуру.

Рух суден продовжується як на вихід, так і на вхід до портів Великої Одеси

13 листопада посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила, що Чорноморським коридором пройшло уже 100 зерновозів. «Сьогодні 100-й корабель пройшов рятівним експортним каналом для України, який допоміг доставити 3,7 мільйона тонн продовольства та товарів по всьому світу», – зазначила Брінк.

14 листопада президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна експортувала вже 4 млн тонн вантажів завдяки новому судноплавному коридору у Чорному морі: «Працює «зерновий коридор». Нині долаємо позначку в 4 мільйони тонн вантажів і зберігаємо позитивну динаміку», – йдеться у Telegram-каналі президента.

Нагадаємо, що після виходу з Чорноморської зернової ініціативи в липні 2023 року Росія почала атакувати українські порти як у районі Одеси, так і на Дунаї.

У серпні Україна відкрила новий морський маршрут з Одеси, який спочатку використовувався для виходу цивільних суден, що застрягли в українських портах «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» з початку повномасштабного вторгнення Росії.

17 вересня стало відомо, що новий транспортний коридор у порти України почав працювати не тільки на вихід, але й на вхід.

«Це показує, що ризикована ставка Києва не просто символічна: Україна повертає деякий контроль над торгівлею зі своїх чорноморських портів», —  повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на дані Marine Traffic..

…Ризики залишаються незмінними, зазначають в агентстві, але кількість суден в українські порти зростає.

Кораблі тепер намагаються триматися ближче до узбережжя країн – членів НАТО, Болгарії та Румунії, щоб знизити ризики. Як показують дані Marine Traffic, деякі судна відключають сигнали свого місцеперебування під час входження в порти Чорного моря. 

Водночас щонайменше дев’ять суден типу Panamax заходили в українські чорноморські порти. Судновласники готові ризикнути, відправивши в Україну більші та цінніші судна, попри потенційну небезпеку, зазначають в агентстві.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий