До кінця 2023 року ФДМУ виставить на приватизацію ще майже 200 державних активів

До кінця 2023 року Фонд державного майна України виставить на аукціони малої приватизації в системі Prozorro.Продажі ще 188 об’єктів. Про це йшла мова під час наради в.о. Голови ФДМУ Олександра Федоришина з керівниками регіональних відділень, присвячена питанням підвищення надходжень до державного бюджету від приватизації, повідомляє Урядовий портал.

«Приватизація сприяє розвитку підприємництва, залученню інвестицій, створенню нових робочих місць та збільшенню податкових надходжень. Цей процес є ключовим для створення відкритої та інноваційної економіки України», – зазначив в.о. Голови ФДМУ Олександр Федоришин.

Серед активів, які ФДМУ планує виставити на приватизаційні аукціони, Зарубинський спиртзавод (балансова вартість 245,4 млн грн), Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів (52,2 млн грн), Бджільнянський спиртзавод (68,2 млн грн) тощо. Орієнтовна балансова вартість 188 об’єктів – понад 1,36 млрд грн.

З початку 2023 року ФДМУ провів у Prozorro.Продажі 335 успішних аукціонів. У торгах взяли участь 1725 потенційних інвесторів (у середньому 5,15 учасника на аукціон). Загалом в поточному році до держбюджету надійшло майже 2,7 млрд грн від приватизації державних активів.

Нагадаємо, що Фонд держмайна у вересні 2022 року відновив малу приватизацію. За цей час бюджет отримав від продажу майна на приватизаційних аукціонах 3,8 млрд. грн. Процес лише набирає обертів і систематично приносить в бюджет сотні мільйонів гривень. 

Окрім прямих доходів від продажу, приватизація допомагає з виплатами боргів збиткових державних підприємств. Нові власники мають виплатити накопичених боргів на суму 732 млн. грн., в тому числі перед бюджетом та зарплатні борги перед працівниками.

Ці показники можна додати до прямого позитивного економічного ефекту від приватизації: держава позбувається тягаря, а бізнес готовий додатково заплатити, щоб отримати потрібну будівлю чи майданчик для майбутнього виробництва.

До того ж, покупці також сплачують ПДВ від вартості активу — з моменту відновлення малої приватизації ця сума склала 667 млн. грн.

Тобто сумарний економічний ефект від приватизації можна оцінити орієнтовно в 5,2 млрд. грн.

Приватизація у фактах

ФДМУ за рік приватизації знайшов нових власників для майже 400 об’єктів. Наприклад, вперше в історії України фонд виставив на приватизацію порт. Переможець приватизаційного аукціону сплатив за порт «Усть-Дунайськ» (Ізмаїльський район, Одеська область) 201 млн. грн.

Загалом завдяки конкуренції загальна сума переможних ставок на торгах зросла, у порівнянні зі стартовими цінами, майже в 3 рази. Загалом в середньому в успішних приватизаційних аукціонах беруть участь до п’яти підприємців.

Найдорожчими придбаними об’єктами стали будівлі готелю «Ермітаж» (311 млн. грн.) та єдині майнові комплекси підприємств «Укроборонресурси» (210 млн. грн.) і «Рівнеторф» (205 млн. грн.).

Довідка:

«Укроборонресурси» — підприємство, яке займалося комплексною переробкою та утилізацією майна концерну «Укроборонпром» і не виготовляло зброю чи боєприпаси, тобто не було стратегічним, але згенерувало за останні роки боргів на 3 млн грн. Тепер воно може стати базою для появи нового приватного бізнесу, який ефективно працюватиме на економіку.

Найконкурентнішими стали торги, в яких брала участь рекордна кількість учасників — 47, 39 і 29. У першому випадку вони змагалися за двоповерхову будівлю в Ужгороді. Такий попит призвів до збільшення ціни з 12,2 тис. грн до 10 млн. грн.

У другому, де пропонувалася столична будівля готелю «Ермітаж», фінальна вартість зросла до 311 млн. грн. – майже в 15 разів. У третьому, де учасники боролися за окреме майно ДП «Укрспирт» в м. Кременець, ціна піднялася у 12 разів і склала понад 4 млн. грн.

Робота, проведена новою командою Фонду держмайна, вже дає результати. За січень-серпень 2023 року бюджет отримав від приватизації 2,53 млрд.. грн. Це найбільший показник за аналогічний період протягом останніх десяти років.

Раніше за 8 місяців найвищими були результати 2021 року (1,91 млрд грн.) та 2017 року (1,52 млрд. грн.). Загалом за останні 5 років Фонд держмайна приніс держбюджету майже 11 млрд. грн. від малої приватизації.

Рекорд як цифра і сигнал

Такі результати – це посилення обороноздатності України, бо наразі всі кошти від приватизації йдуть саме на цю статтю витрат, а також підтримка економіки загалом та бізнесу зокрема: кожен придбаний об’єкт – це сигнал не просто прийнятності, а важливості та необхідності залучення інвестицій в Україну, особливо в такий складний час.

Приватизація – можливість для релокації бізнесу на безпечнішу територію: за статистикою, найуспішні аукціони протягом останнього року – понад 110 зі всіх 420 – провело Регіональне відділення ФДМУ у Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

До речі, на другому місці з показником у майже 60 успішних аукціонів -Регіональне від ділення ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях.

Найпопулярніші активи на приватизаційних аукціонах – об’єкти промислової та адміністративної нерухомості. Наприклад, склади, цехи, майстерні, офіси тощо.

Однією з переваг цих активів – наявність інфраструктури. Це робить такі об’єкти привабливими для реалізації brownfield-проєктів, коли новий інвестор відновлює їх та використовує для запуску нового бізнесу.

Що отримуємо внаслідок малої приватизації? Держава продає занедбані об’єкти, а підприємці отримують шанс для розвитку. Це нові інвестиції, знання, робочі місця та податки.

Продаж держмайна в 2022-23 роках має всі шанси увійти в історію, оскільки невдовзі до малої додасться ще й велика приватизація.

Сукупно вони можуть вдихнути життя у давно занедбані підприємства та будівлі, які, нарешті, запрацюють на благо України та нашу перемогу.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий