Україна продовжила «транспортний безвіз» із Молдовою до кінця 2025 року

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство інфраструктури й регіонального розвитку Молдови погодили продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між країнами до кінця 2025 року. Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

Угода дозволяє двосторонні та транзитні перевезення автомобільним транспортом без спеціальних дозволів.

Попередня Угода про лібералізацію вантажних перевезень з Молдовою була підписана у серпні 2022 року. Вона передбачала продовження «транспортного безвізу» за згодою сторін.

Також Україна окремо веде переговори з Молдовою щодо верифікації всіх автобусних маршрутів між двома країнами та спрощення процедури їх відкриття перевізниками.

Наприкінці серпня Україна погодила «транспортний безвіз» з Норвегією. Йдеться про можливість перевозити вантажі без дозволів для вантажівок стандарту Євро-5 та вище.

Між Європейським Союзом та Україною діє угода про лібералізацію автомобільних перевезень, яка передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень без дозволів. Це дає можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС.

Але фактично «транспортний безвіз» діє з 35 країнами Європи.

29 червня 2022 року Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом («транспортний безвіз»). 6 березня 2023 року транспортний безвіз домовилися продовжити ще на рік – до 30 червня 2024 року.

31 липня 2023 року Молдова ратифікувала будівництво Україною мосту через Дністер.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий