Залізниця та Дунай: Африка отримає дороге українське зерно з Європи, — аналітики

Транзит українського зерна через країни Європи — один із варіантів відповіді на вихід РФ із «зернової угоди». Враховуючи, що вивезення через румунський порт Констанца обходилося Україні набагато дорожче, ніж Чорним морем, варто очікувати збільшення вартості зерна на кінцевих ринках до 100 доларів на тонні.

Хорватія пропонує свою залізничну мережу та порти в Адріатичному морі для транспортування українського продовольства як альтернативні через блокування Росією «зернової ініціативи». На цьому наголосив держсекретар МЗС Хорватії Франо Матусич на засіданні Генеральної Асамблеї ООН 19 липня.

Тим часом польська влада оголосила про намір тримати свої кордони замкненими для українського зерна. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький додав, що Польща буде діяти жорстко і має намір змусити Євросоюз продовжити заборону імпорту української сільгосппродукції.

Євросоюз, за даними агентства Reuters, збільшує перевезення зерна з України автомобільним та залізничним транспортом, щоб компенсувати вихід Росії з чорноморської «угоди». Високопоставлений представник ЄС заявив про підтримку зусиль Туреччини та ООН щодо повернення Росії до «угоди».

Логістична обручка звужується: як розширити шляхи вивезення зерна з України?

Президент України Володимир Зеленський доручив МЗС працювати з партнерами для збільшення тиску на Росію та пошуку шляхів експорту зерна. У свою чергу військові мають посилити захист людей та портової інфраструктури.

Розширювати наземні експортні маршрути планується за рахунок авто- та залізничних колій через сусідів України ЄС та Молдови, уточнив прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

З України наразі вивозять третину обсягу експортного зерна. Щоправда, маршрут став складнішим: автомобілями, річками чи залізницями, зазначає у розмові з Фокусом координатор Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Кабінет Міністрів заявив про створення фонду страхування від ризиків для перевізників, які погодяться вивозити зерно під загрозою обстрілу Росії. Влада передбачила для фонду 20 мільярдів гривень. Гетьман упевнений, що знайдуться власники суден, які готові працювати в небезпечних умовах.

З урахуванням зниження експортної виручки від енергоносіїв аграрне вивезення набуває значення для росіян. Москва зацікавлена в експорті 50-60 млн. тонн зернових, сказав Фокусу екс-член Ради НБУ Віталій Шапран.

Країни Європи поки не заборонили транзит українського зерна, одним із варіантів може бути вивезення через румунський порт Констанца.

«Минулого року він обходився фермерам дуже дорого — до 100 доларів на тоні. Констанца не могла прийняти весь обсяг вантажів з України, цей порт потребує перебудови. Влада мала сконцентруватися на будівництві транспортних коридорів «Дніпро-Гданськ» і «Миколаїв-Констанца» ще в 2022 році», — зазначає .

Відсутність прямого виходу до Чорного моря збільшить вартість зерна на кінцевих ринках порівняно з минулим роком на 50-100 доларів за тонну, спрогнозував Шапран.

Вивіз зерна по Дунаю

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив про можливе продовження роботи «зернового коридору» всупереч діям Росії. Фізично кораблі можуть проходити з портів Одеси через територіальні води Румунії, Болгарії та Туреччини, але ніхто не дасть гарантій, що РФ не атакуватиме їх, додав він.

Оскільки Україна, Туреччина та ООН не вийшли із цієї ініціативи, вона продовжує діяти для сторін, каже експерт.

Українські виробники роблять основну ставку на вивіз продукції Дунаєм — відвантажувати зерно можна в портах Ізмаїла та Рені, пише DW.

Щоб дістатися до Чорного моря, суднам потрібно пройти Сулинським каналом або гирлом Швидким. Обидва канали не передбачені для проходження великовантажних суден, тому Україна розробила проект «якорних стоянок», щоб великовантажні судна могли вивозити зерно Дунаєм, не сідаючи на мілину.

У Мінінфраструтуру України наголошують, що головна проблема для залізничного експорту до ЄС – це різна ширина залізничних колій. В Україні вона становить 1520 мм, а в ЄС – 1435 мм. Повний потяг для України — це 45 вантажних вагонів, а в Європі — 25. Виходячи з цього, на кордоні доведеться залишити половину вагонів.

Зазначимо, що Туреччина може відмовитись від ідеї супроводу українських суден «зернової ініціативи». Анкара не захоче ризикувати своїми кораблями заради допомоги Києву.

Кремль попереджав про ризики у зоні портів на півдні України, які наближені до району бойових дій. Путін поки не збирається говорити з Ердоганом щодо «зернової угоди».

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий