Розвиток гирла Бистре на Дунаї дозволить наростити експорт агропродукції на 1 млн. тонн щомісяця — Васьков

Для пошуку нових резервів нарощування експорту української агропродукції Україні доведеться розвивати гирло Бистре – український канал до Чорного моря, що дозволить наростити експорт через Дунай на 1 млн тонн до наявних 2,2-2,3 млн тонн щомісяця, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков.

«Таке інфраструктурне рішення не нестиме жодних негативних наслідків. Це виключно позитив для всіх країн, через які протікає Дунай», — сказав 30 червня заступник міністра на засіданні зернового клубу Української Зернової Асоціації (УЗА).

Васьков також наголосив на необхідності організації цілодобової роботи на каналі Суліна в Румунії, який зараз працює лише 17 годин на добу, що позначається на темпах роботи та суттєво їх уповільнює.

«Зараз у румунському гирлі Дунаю Суліна та українському гирлі Бистре зібралося така кількість суден, що цей шлях необхідно розвивати. Це дохід, перш за все, румунського бюджету», — наголосив він.

За інформацією заступника міністра, ключовим питанням у нарощуванні експортної можливості Дунаю є організація рейдових перевалок у румунських територіальних водах.

Реалізація цих трьох складових дозволить експортувати через Дунай ще 1 млн тонн аграрних вантажів до 2,2-2,3 млн тонн щомісяця, що транспортуються в даний час, пояснив він.

«Завдання української сторони: узгодити з Румунією можливості перевезень українським дунайським флотом української сільгосппродукції до рейдової точки, зазначеної румунською стороною. Технічно це питання можна вирішити за наявності політичної волі протягом тижня», — пояснив Васьков.

За його інформацією, Україні для початку будь-яких дій необхідно отримати згоду румунської сторони, оскільки в рамках конвенції ESPOP, до якої приєдналася Україна, вона є обов’язковою. Україну у цьому питанні підтримує Європейська Комісія. Український уряд очікує, коли запрацює новий уряд Румунії та планує провести зустріч для обговорення комплексу питань, пов’язаних із рухом аграрних вантажів Дунаєм.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий