Як розроблений українцями застосунок оберігає від ворожих ракет: інтерв’ю з розробником

Чи реально чимось замінити радіолокатори? Чи можливо забезпечити 100% покриття території України для відстеження та усунення ракет, якими нас тероризує росія?

dev.ua поспілкувався з Ігорем Астаховим, розробником AB Soft, волонтером Конструкторської групи «Технарі» та одним із тих, хто стояв біля джерел реалізації проєкту «єППО».

Що таке «єППО»?

Система ППО призначена для виявлення і збиття ракет, що вторгаються в повітряний простір України. Робота ППО забезпечується фахівцями-локаторниками й зенітниками, роботою радарів і певним софтом. Але основна проблема своєчасного виявлення повітряної загрози полягає в тому, що РЛС мають вкрай низьке покриття на висотах до 50 м, тобто саме там, де літають «Калібри», Shahed 136 і Х-101.

Для своєчасного виявлення таких цілей штатних РЛС недостатньо.

І це проблема – не українська, а загальносвітова.

Завдання «єППО» — виявляти гучні й повільні Shahed 136, а також швидші та майже безшумні «Калібри» і Х-101.

При цьому використовується допомога людей, які мимоволі стають свідками прольоту подібних смертоносних НЛО.

Саме для цього і розроблявся додаток «єППО».

Програма «єППО» допомагає відстежувати ракетні атаки. У момент, коли користувач бачить небезпечний об’єкт, він наводить на нього телефон, у напрямку польоту ракети/БПЛА/літака, і натискає відповідну кнопку.

Ця інформація йде на серверну частину — «яППО». Обробка на сервері відбувається в реальному часі в єдиній системі ППО. Сервер може обробляти величезну кількість запитів, зроблених одночасно.

На підставі цих даних будується траса ракети. За командою оперативного чергового ППО (відповідальної особи) починається усунення ракети силами, які наразі перебувають по траєкторії її польоту. Усі вогневі пости зареєстровані в системі, і команду на ураження дають саме тим підрозділам, які в цей момент і в цьому місці здатні ефективно вразити ціль.

Фахівців ППО цікавить скорочення періоду часу від моменту виявлення ракети/БПЛА/літака та до команди на ураження: чим менший цей інтервал, тим ефективніша і результативніша робота ППО.

Для прикладу можна взяти «Калібр». Це не швидка (дозвукова) ракета, що низько літає. Для того, щоб відстежити «Калібр», потрібні, грубо кажучи, очі людини — її потрібно побачити.

Кількість точок й сигналів формується за допомогою обладнання, яке вже є у всіх зареєстрованих у «єППО». Завдяки великій кількості алгоритмів, узгоджених із військовими фахівцями ППО, фейкові та реальні запити суворо відстежуються, обійти систему не вийде. Кожен кейс на етапі тестування оброблявся окремо.

Наприклад, людина бачить, що летить якийсь об’єкт. Вона зазначає цю точку у своєму застосунку. Ракета летить далі за своєю траєкторією, її бачить інша людина в іншій точці, зазначає це у своєму застосунку. Так, маючи кілька точок, можна обчислити напрямок руху ракети.

Скажімо, ракета, запущена з Каспійського моря облітає всю країну, її побачить багато людей. Але тільки тепер вони будуть про це писати не в Telegram-канали, а передавати дані безпосередньо військовим.

Додаток вимагає підключення до мережі та реєстрацію користувача в «Дія».

Використання «єППО» можливе на всій території України, зокрема й на тимчасово окупованих територіях. Що більше людей користуватимуться додатком, то ефективнішою буде робота нашого ППО та врятовано більше життів.

єППО постійно оновлюється: покращуються алгоритми на підставі реальних даних, додається новий функціонал, як результат зворотного зв’язку від офіцерів ППО та планових змін у роботі всієї системи.

Наразі застосунок доступний на операційній системі Android.

Коли ухвалюється рішення, що траса ракети правильна, то ухвалюється рішення на збиття.

Для цього використовується друга частина програми, доступна тільки для військових.

Таким чином, тепер кожен українець, у якого є цей софт на смартфоні, може взяти участь в усуненні ракет ворога і закритті неба. Смартфон перетворюється на зброю.

Звісно, одним з основних питань під час реалізації проєкту була безпека. Що більше людей користується додатком— тим сильнішим має бути захист.

Над кібербезпекою працювали найкращі спеціалісти одеського IT-ком’юніті. Система витримує потужні DDOS-атаки, величезну кількість одночасних запитів, звернень і кількість даних.

Це зроблено вУкраїні, подібних аналогів немає.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий