Бізнес пом’якшив негативні очікування щодо майбутньої ділової активності і інфляції – НБУ

Бізнес дещо послабив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців на тлі активних бойових дій та терористичних атак, а також щодо інфляції.

Про це свідчать результати опитування керівників щодо ділової активності своїх компаній, яке Національний банк провів у ІV кварталі 2022 року.

«Водночас другий квартал поспіль спостерігається пом’якшення негативних очікувань щодо майбутньої ділової активності підприємств. На тлі погіршення девальваційних очікувань пом’якшились оцінки щодо інфляції», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що інфляційні очікування поліпшилися: у IV кварталі 2022 року очікувана річна інфляція становила 23,3% порівняно з 25,2% у попередньому кварталі.

Також бізнес очікує посилення девальвації курсу національної валюти: майже вдвічі скоротилася частка тих, хто очікує курс національної валюти в межах 38-40 грн/дол. Середнє значення обмінного курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 42,59 грн/дол.

Попри незначне поліпшення загальної оцінки, погіршення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім підприємств будівництва. Найпесимістичніші очікування у підприємств енерго- та водопостачання і добувної промисловості, а підприємства будівництва не очікують змін у найближчі 12 місяців.
«Бізнес продовжує очікувати зменшення обсягів реалізації продукції, в тому числі на зовнішньому ринку. Зростання загальних обсягів реалізації очікують лише підприємства торгівлі», — повідомили у НБУ.

Свіжі економічні прогнози — подробиці

За даними Нацбанку, у грудні 2022 року бізнес продовжив послаблювати оцінки щодо своєї економічної діяльності через російські терористичні атаки та дефіцит електроенергії.

Споживча інфляція за підсумками 2022 року становила 26,6%, це менше за ті цифри, які озвучували в першій половині минулого року.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий