Торгівля-2022: третину імпорту товарів в Україну привезли міжнародні автомобільні перевізники

Імпорт

Понад 30 млн. тонн імпортних товарів за минулий рік було доставлено в Україну загалом, з них майже 11 млн.тонн – вантажівками.

Обсяг імпорту найбільш стрімко збільшувався з березня до травня. У цей час галузі вдалось повернутись до обсягу міжнародних автомобільних вантажних перевезень, який Україна мала до повномасштабного вторгнення росії. Від травня до останнього дня року обсяг імпортних товарів, які були ввезені в країну автотранспортом постійно і поступово збільшувався.

На другому місці за обсягом завезеного в країну імпорту залізниця (9,89 млн. тонн), а на третьому морський транспорт (7,16 млн. тонн).

Експорт

Лідером в експорті товарів за підсумками минулого року став морський транспорт з 53,86 млн. тонн. На другому місці – залізниця (33,73 млн. тонн). На третьому – автомобільний транспорт (12 млн. тонн).

Загалом у 2022 році Україна експортувала майже 99,8 млн. тонн товарів та імпортувала – понад 30,34 млн. тонн товарів. Вартість експорту склала майже 44,2 млрд. дол., а імпорту – більш як 54,5 млрд. дол.

Ключовими факторами нормалізації торговельної логістики в 2022 році стали:

— укладання з ООН та Туреччиною «Зернової ініціативи», яка дозволила розблокувати порти Великої Одеси;
— підписання Угоди про лібералізацію вантажних автомобільних перевезень з ЄС;
— розвиток прикордонної інфраструктури, зокрема збільшення пропускної спроможності існуючих автомобільних та залізничних пунктів пропуску, а також відкриття нових;
— нарощування вантажоперевалки в портах Дунайського портового кластеру.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий