3,1 млн тонн агропродукції експортовано з українських портів

14 вересня в рамках реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли напрямком до країн Азії та Європи 5 суден з 153 тис. тонн продовольства, інформує Урядовий портал.

За 1,5 місяці роботи «зернового коридору» через порти Великої Одеси експортовано 3,1 млн тонн агропродукції. Всього з українських портів вийшли 134 судна з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

Зернові баржі, які йдуть з України (Дунай є альтернативним маршрутом експорту продовольства), були змушені зменшити вантажів через рекордно низькі рівні європейських річок.

Як зазначає УНН з посиланням на BBC, цього року майже дві третини Європи постраждали від найгіршої посухи за 500 років.

У південній Румунії, значна частина якої використовує прісну питну воду з Дунаю, сотні сіл обмежують водопостачання та зрошення сільськогосподарських угідь, де вирощують кукурудзу, зерно, соняшники та овочі. Румунські фермери через посуху втратили п’яту частину врожаю. Румунія є одним із найбільших виробників пшениці в Європі, що зараз відіграє велику роль через блокування росією значної частини експорту пшениці з України.

І така ситуація склалася не лише на Дунаї. Рейн обмілів так, що повністю завантажені баржі не можуть транспортувати вугілля, дизельне паливо та інші товари до промислових міст німецької Рурської долини.

На думку дослідників, глобальне потепління відіграло головну роль. Вчені попереджають, що якщо спекотне посушливе літо стане довгостроковою тенденцією, деякі з цих водяних шляхів можуть ніколи не відновитися.
У більшій частині Європи цього літа було проведено екстрені днопоглиблювальні роботи річкового шляху та усунення пробок вантажу.

Засуха завдає величезних збитків і торгівлі: європейські водні шляхи перевозять тонни вантажів і вносять в економіку ЄС приблизно 80 мільярдів доларів на рік.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий