Враження учасників ізмаїльсько-переяславського стажування з живопису

Завершилася перша велика частина проєкту “Університетська мобільніcть: Mobile Art EDU CAMP”, в якому поєдналися досвід та професіоналізм студентів-митців Ізмаїла та Переяслава, — художня. 

Як ініціатор проєкту громадська організація “Придунайський центр громадських ініціатив” провела опитування серед учасників з метою дізнатися їх враження від заходів, першого відвідування Переяслава та Ізмаїла і ідеї подібного мобільного табору взагалі, оскільки для майже усіх це був перший такий досвід.

Студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету та Університету Григорія Сковороди в Переяславі високо оцінили рівень організації стажування і поділилися тим, що їх вразило найбільше. Насиченість програми теоретичними та практичними заняттями дозволила підняти професійний рівень техніки живопису, розташування деталей на малюнку, написанні маслом та акварельними фарбами. Для багатьох це була перша можливість познайомитися з новими техніками, зокрема, енкаустикою, “по вологому” в акварелі, технікою ткацтва, вибійки, живопису по склу. Збагачення цінною та водночас зрозумілою інформацією було заслугою викладачів з неймовірним досвідом — відомих художників.

Переяслав і Переяславщина для ізмаїльчан предстали геть іншими ніж бессарабські степи, з новим ландшафтом та колоритом містян. Здивувала і турбота про історичні села, які були затоплені під час створення Київського моря, але були перенесені і відбудовані заново на новому місті без пошкодження конструкцій будівель.

Так цей регіон зберіг у собі традиційні декоративно прикладні мистецтва та архітектуру старовинних селищ, які надихнули учасників на нові витвори та саморозвиток.

У свою чергу і гості з Переяслава зійшлися на думці, що Ізмаїл та Українське Подунав’я є особливими локаціями, які прекрасно підходять для вдосконалення майстерності художника. Річка Дунай, бессарабські краєвиди та архітектура прикордонного міста, які поєднуються в одне ціле, викликають бажання творити. У порівнянні з Київською областю, переяславці відзначили в Ізмаїлі навіть інше повітря і іншу природу, а доброзичливість людей — лише одна з позитивних згадок, яку вони забрали із собою з найпівденнішої точки України.

Обі сторони проєкту були захоплені можливістю побачити свій рідний край та місто інакше, через творчі роботи їх колег — через живопис, що дозволило звернути увагу на те, що раніше не помічалося.

Попереду нові спогади та враження майбутніх учасників вже другого напрямку — “академічний спів”.

Проєкт “Університетська мобільніcть: Mobile Art EDU CAMP” реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий