На Одещині сіють овочі та рис

Аграрії Одещини майже завершили посів овочевих культур: станом на початок травня по всім категоріям господарств посіяно всього овочів – 13,9 тис. га, у тому числі, 0,7 тис. га капусти, 1,2 тис. га оігрків, 3,3 тис. га помідорів, 3,1 тис. га цибулі, 0,9 тис. га моркви, 0,9 тис. га буряку та 3,8 тис. га — інші (нут, сочевиця, петрушка тощо). Про це повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Загалом, по всіх категоріях господарств Одеської області в поточному році планується посіяти 14,7 тис. га овочевих культур, що становить 106,5% до рівня минулого року (13,8 тис. га), у тому числі, 0,8 тис. га капусти, 1,4 тис. га огірків, 3,6 тис. га помідорів, 3,1 тис. га цибулі, 0,9 тис. га моркви, 0,9 тис. га буряку та 4,0 тис. га — інші.

Розширено посівні площі таких овочевих культур, як цибуля, помідори та буряк — з врахуванням кон’юнктури ринку та з метою задоволення попиту населення.

Через ситуацію в Херсонській області (основному постачальнику кавунів) сільгосппідприємства Одещини збільшили посівні площі баштанних культур на 109,4% у порівнянні з 2023 роком, у тому числі, на 108,7% кавунів та на 111,1% динь.

Лідерами за площею посівів овочевих культур залишаються сільгосппідприємства Одеського (2553,6 га), Білгород-Дністровського (263,2 га) та Ізмаїльського (253,0 га) районів.

За попередніми розрахунками валовий збір овочів очікується в межах 290 тис. тонн при нормі споживання населенням області 315 тис. тонн. Тобто, область практично забезпечує потребу в овочах шляхом власного виробництва.

При цьому окремі види овочів, такі, як цибуля та помідори, по яких прогнозується перевиробництво, частково продаються в інші області.

Також триває посівна кампанія рису: цього року в регіоні планують засіяти 2,5 тис. га рисових полів. Кілійським МУВГ 29 квітня здійснено першу подачу води на рисові системи для затоплення рисових чеків:

— на Кілійську рисову зрошувальну систему згідно заявки ТОВ «Рис Груп» — 258 га: працює насосна станція «НС-1» КРЗС;
— на Кілійсько-Маякську рисову зрошувальну систему згідно заявки ТОВ СГП «Дунай Агро» — 334 га: працює насосна станція «Кофа» КМРЗС;
— на Кислицьку рисову зрошувальну систему згідно заявки СК «Наталка» — 279 га: працює насосна станція «НС-3» КРЗС;
— на Лісковську рисову зрошувальну систему згідно заявки ТОВ «Рис Бесарабії» — 702 га: працює насосна станція «Ліски-3» ЛРЗС.

Зважаючи на непрості умови сьогодення, в яких розпочато поливний сезон, сільгоспвиробники розуміють: вирощування рису — це значний вклад для вирішення продовольчої безпеки регіону та країни.

Разом до Перемоги!

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий