Україна продовжує підтримувати бізнес та громадян

Від початку 2024 року 6 400 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 25,3 млрд гривень. Майже 20% цих кредитів підприємці взяли на реалізацію інвестиційних проектів.

Минулого тижня бізнес отримав 606 доступних кредитів на суму 2,5 млрд гривень. Від початку дії програми (лютий 2020 року) було видано 85,4 тисячі кредитів на суму 292,2 млрд гривень. Про це повідомляє Урядовий портал.

З початку 2024 року підприємці взяли найбільше доступних кредитів на поповнення обігових коштів – на 10,1 млрд грн, 5,2 млрд грн кредитів – бізнесу, який працює в зоні високого воєнного ризику, 4,3 млрд грн кредитів за програмою банки видали переробним підприємствам, 4,6 млрд грн – на реалізацію інвестиційних проектів.

Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють у сферах сільського господарства (48%); оптової та роздрібної торгівлі (25%); переробної промисловості (17%).

За сумами укладених кредитних договорів серед регіонів лідерами є Львівська, Дніпропетровська, Одеська, Київська, Харківська, Вінницька, Полтавська області та м. Київ.

На сьогодні участь у програмі беруть 45 банків, найбільшу кількість кредитів від початку дії програми видали «Приватбанк» (38,9 тис.), «Ощадбанк» (13,2 тис.) та «Райффайзен Банк Аваль» (5,4 тис.).

Не зупиняється кредитування й українців: за програмою єОселя 8 817 українців взяли кредити на придбання житла на загальну суму 13,6 млрд грн. Майже 30% виданих кредитів — на житло першого продажу. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

«Від початку дії програми єОселя кредити на придбання житла взяли вже 8 817 родин на загальну суму 13,6 млрд грн. Майже 30% з виданих кредитів — на придбання житла так званого першого продажу — готового або в такого, що будується. 60% кредитів взяли військовослужбовці та силовики, 11% — педагоги та науковці, 9% — медики. Нагадаю, що представники цих професій можуть взяти кредит на придбання квартири або приватного будинку під 3%. Інші українці, які не мають житла або потребують покращення житлових умов, можуть отримати кредит за програмою під 7%. На сьогодні такий кредит взяли вже майже 1 800 родин», — зазначила Надія Бігун.

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою єОселя 212 кредитів на 334 млн грн, серед яких кредити під 3% (отримали 103 військовослужбовці та силовики, 20 педагогів, 14 медиків та 10 науковців); кредити під 7% (отримали 50 українців без власного житла, 6 ВПО та 9 ветеранів).

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (168 кредитів) та у забудовника (33). Також 11 українців взяли кредити на купівлю квартири в будинку, який зводиться.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці Київської області (59), міста Києва (32), Львівської (18) та Волинської, Полтавської, Івано-Франківської областей (по 11).

Нагадаємо: скористатись програмою доступного кредитування сьогодні можуть як представники окремих професій, так і громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити його умови.

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків та науковців пільгова ставка складає 3% річних.

Для інших категорій — учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян — ставка іпотеки становить 7%.

Довідково

Програма єОселя почала свою роботу в жовтні 2022 року. Реалізовують програму Мінекономіки спільно з Мінцифри та ПрАТ “Укрфінжитло”. Банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк, Sense Bank та Банк Кредит Дніпро.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий