Морські порти України готові наростити потенціал зернового експорту

Морські порти України наразі ще не завантажені на всю свою потужність і здатні наростити потенціал зернових перевезень, повідомляє Інтерфакс.

Із посиланням на главу Адміністрації морських портів України (АМПУ) Юрія Литвина.

«Потенціал перевезень, зокрема, з Одеси значно більший. Доказ цьому — рекордні результати роботи українського «зернового коридору», який було відкрито після припинення дії «зернової ініціативи», у грудні 2023 року», — сказав він на засіданні Зернового клубу УЗА.

За інформацією Литвина, цифри «зернового експорту» в січні 2024 року дещо нижчі за попередній місяць. Однак січень — місяць традиційного спаду морських перевезень.

Водночас він відзначив зростання доставки зернових вантажів до портів Великої Одеси як залізничним, так і автомобільним транспортом.

«Нині порт «Чорноморськ» збільшив уп’ятеро приймання автомобілів порівняно з довоєнним періодом. Однак, на жаль, для самого «Чорноморська» не дуже хороші насипні вантажі. Там є деякі складнощі з організацією процесу», — зазначив глава АМПУ.

Він також наголосив, що трейдери і місцева влада роблять усе можливе, щоб прискорити процес і скоротити час розвантаження автотранспорту.

Розповідаючи про роботу порту «Південний», Литвин зазначив, що він використовується на 30-48% від свого потенціалу для приймання зернових вантажів.

«Міністерство інфраструктури спільно зі Збройними силами України і нами (АМПУ — ІФ-У) працюємо над тим, щоб розширити приймання вантажів, яким може завдаватися шкода (під час обстрілу портової інфраструктури російською стороною — ІФ-У). Маю на увазі, контейнерні та поромні перевезення», — розповів Литвин.

Відповідаючи на запитання про долю портів у Миколаєві, глава АМПУ пояснив, що відомство приділяє багато уваги його долі, постійно консультується з військовими.

«Військове керівництво одностайне у своїй позиції: через питання безпеки розблокування Миколаївського порту неможливе. Порти Миколаївського регіону перебувають під прямим прицілом противника з потенційно небезпечних територій. Військові не дають зараз якихось прогнозів (щодо термінів їх розблокування — ІФ-У)», — сказав він.

Додамо, що з початку роботи Українським коридором експортовано 18 млн тонн вантажів до 32 країн світу. З них 12,7 млн тонн – агропродукція, — повідомив Голова ДП «АМПУ» Юрій Литвин на сторінці підприємства у Фейсбуці https://www.facebook.com/profile.php?id=100008398875786.

За підсумками 2023 року у військових умовах портами України перевантажено близько 62 млн тонн вантажів. Серед лідерів за номенклатурою вантажів: зернові — 45,5 млн тонн та наливні — 6,3 млн тонн.

Безумовним досягненням 2023 року став початок роботи оголошеного ВМС ЗСУ тимчасового морського коридору, який дозволив розблокувати порти Великої Одеси. 16 серпня 2023 р. перше судно скористалося тимчасовим коридором. За підсумками 2023 року 400 суден експортували 12,8 млн тонн вантажів.

Дунайські порти теж не відставали та перевантажили 32 млн тонн, що перевищує рекордні показники 2022р.

Вантажообіг порту Ізмаїл збільшився більш ніж у двічі та досяг 20,2 млн тонн (2022 р. -8,8 млн тонн).

Порт Рені досяг вантажообігу у 10 млн тонн (2022 р. — 6,8 млн тонн).

Усть-Дунайськ – 1,7 млн тонн (2022 р. — 785 тис. тонн)

«Я дуже вдячний бізнесу, команді Міністерства розвитку та робітникам ДП «АМПУ» за ефективну співпрацю, завдяки якій було проведено низку заходів технічного та технологічного характеру, запущено 23 точки перевалки та реалізується 15 інвестиційних проєктів, все це у підсумку допомогло досягти таких рекордних показників. Не зважаючи на те, що вже багато зроблено, у 2024 р. ми продовжимо спільну роботу задля подальшого збільшення вантажообігу та покращення роботи портів Дунайського кластеру,» — зауважив Юрій Литвин.

Ірина Королькова

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий